Consiliul Local Ploieşti a aprobat vineri contractarea a două credite bancare, totalizând 28 de milioane de lei, pentru asigurarea cofinanţării la o parte din proiectele europene pregătite de municipalitate şi pentru susţinerea unor obiective care ar urma să fie realizate din surse proprii.
Primul împrumut bancar va avea o valoare de 10 milioane de lei şi urmează să fie luat pentru asigurarea cofinanţării la mai multe proiecte europene depuse de municipalitate în cadrul Programului Operaţional Regional. Este vorba despre obiectivele de investiţii care vizează construirea unui terminal multimodal lângă Spitalul Judeţean, lărgirea la patru benzi a străzii Cantacuzino, în zona Podul Înalt, străpungerea între Gara de Vest şi Gara de Sud, achiziţia de troleibuze în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării şi regenerarea urbană a cartierului Pictor Rosenthal.
În raportul de specialitate întocmit de Direcţia Relaţii Internaţionale care a însoţit proiectul de hotărâre se precizează că analiza bugetului local pe 2020 şi estimările pe 2021 au arătat că veniturile proprii ale administraţiei locale sunt insuficiente pentru acoperirea sumelor necesare la aceste investiţii.
Al doilea credit are o valoare de 18 milioane de lei şi ar urma să fie destinat finanţării unor investiţii derulate prin Direcţia Tehnică a Primăriei, cu menţiunea că, la nevoie, cu acceptul băncii, lista obiectivelor ar putea fi modificată pe viitor. Până atunci, ea include restaurarea faţadei şi acoperişului la Colegiul "I.L. Caragiale", extinderea capacitpăţii căminului de bătrâni şi prelungirea străzii Laboratorului, pe lângă fabrica de ţigări, încât să lege din nou Bulevardul Republicii de strada Gheorghe Grigore Cantacuzino.
Prezent la şedinţă, primarul Andrei Volosevici a amintit că în mandatul trecut au fost pornite mai multe licitaţii pentru proiecte europene, administraţia locală bazându-se că ar fi urmat să asigure cota proprie de cofinanţare dintr-un credit disponibil la acea vreme, dar din care în prezent nu se mai pot face trageri. În lipsa unui nou împrumut, Primăria n-ar avea cum să suţină toate proiectele propuse, decât prin diminuarea masivă a bugetelor pentru servicii publice precum iluminatul, marcajele stradale sau reparaţiile la străzi, a mai avertizat primarul. "Ambele proiecte au următoarea logică, undeva în luna martie cel târziu va trebui să ajungem în faţa Consiliului Local cu proiectul de buget. E bine să începem cât mai devreme procedurile, în contextul în care anterior am avut tot felul de probleme legate de faptul că nu prea au dorit băncile să vină să ne finanţeze, pe o situaţie financiară pe care nu aş vrea s-o comentez. Aceste două finanţări rambursabile pot constitui sursă de finanţare pentru diverse obiective pe care urmează să le realizăm în bugetul anului 2021. Cele 10 milioane de lei sunt, dacă doriţi, o plasă de garanţie, pentru obligaţiile create de Consiliul Local în mandatul anterior, când cofinanţările pentru proiectele europene au fost finanţate printr-un credit de 32 de milioane de lei din care au rămas 30. În perioada respectivă au fost pornite toate licitaţiile, asta înseamnă că noi trebuie să începem să lucrăm pe contractele începute şi să susţinem cofinanţările. În Consiliul Local anterior au fost dispuse şi cofinanţări de până la 40 de milioane de lei din bugetul propriu. Dacă nu luăm cele 10 milioane, s-ar putea să fim nevoiţi să cofinanţăm din bugetul propriu, ceea ce ar însemna să luăm bani de la bunuri şi servicii", a declarat Andrei Volosevici.