Primăria Ploiești visează la peste 50 de milioane de euro pentru termie

Primăria Ploiești visează la peste 50 de milioane de euro pentru termie
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Cu un sistem de termoficare profund uzat şi care a ajuns să înregistreze pierderi uriaşe, în special pe reţeaua primară, autorităţile din Ploieşti visează la investiţii consistente din fonduri europene pentru modernizarea şi, până la urmă, salvarea încălzirii centralizate. Primul proiect ar urma să fie depus până la finele acestui an.

Conducerea Primăriei Ploieşti anunţă că pregăteşte trei proiecte europene pentru modernizarea sistemului de termoficare, două dintre ele concentrate pe înlocuirea unor porţiuni din reţeaua primară, punctul nevralgic al întregului sistem actual, iar al treilea axat pe realizarea unei unităţi de cogenerare.

Separat, şi Consiliul Judeţean Prahova, care încă are în proprietate centrala termică de la Brazi şi reţeaua care aduce agentul termic în municipiu, lucrează la un proiect propriu, de ordinul câtorva milioane de euro, pentru înlocuirea a două arzătoare de la CET, conform unei obligaţii de mediu asumate de mai multă vreme.

Aceste potenţiale investiţii vin într-un moment în care, din cauza uzurii morale şi mai ales fizice, s-a ajuns să existe temeri serioase cu privire la viitorul sistemului de încălzire centralizată din Ploieşti, în contextul în care operatorul a reclamat public pierderi uriaşe pe reţeaua primară, care au afectat randamentul economic al întregului sistem şi, odată cu renegocierile de anul trecut, au determinat o majorare substanţială a tarifului, din care, pentru moment, mare parte e acoperită din subvenţie de la bugetul local.

Cert este că, potrivit specialiştilor, viitorul oferă trei posibile variante. Ori sistemul continuă să se deterioreze, i se pune cruce şi se ajunge la debranşări masive şi la varianta centralelor de apartament sau a microcentralelor de cartier, care, conform oamenilor din domeniu, este mai puţin eficientă pe termen lung din punct de vedere al poluării, dar şi al costurilor. Ori sistemul se degradează, dar clienţii rămân branşaţi şi ajung să plătească din ce în ce mai mult pentru acoperirea pierderilor. Ori sistemul e modernizat. Ultima este varianta susţinută aproape unanim, însă are şi ea o "mică" problemă: costă al naibii de mult.

Vestea bună - anunţă autorităţile ploieştene - este că s-au modificat criteriile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, unde până de curând erau acceptate doar câteva localităţi din ţară. Modificarea deschide posibilitatea ca Ploieştiul să primească vreo 40 de milioane de euro, pentru modernizarea a aproximativ două treimi din reţeaua primară. Primarul Adrian Dobre a declarat, în exclusivitate pentru „Telegrama”, că primul dintre cele două proiecte europene pregătite este aproape gata, urmând să fie depus până la finalul anului.

Proiecte pentru modernizarea reţelei

Până la momentul depunerii proiectului, totuşi, mai trebuie rezolvată o problemă juridică.  „S-au modificat prevederile legate de POIM, poate participa oricine îndeplineşte un set de condiţii. Noi suntem în zona eligibilă. Primul proiect este pregătit, mai avem doar câteva cadastrări şi trebuie lămurită situaţia juridică. Reţeaua primară este a Consiliului Judeţean, este singura problemă rămasă în discuţie. Sper că în scurt timp va veni o rezolvare, mai ales după schimbările care urmează la CJ, şi se va face iniţial un acord, iar apoi, până la semnarea contractului de finanţare, să se definitiveze situaţia transferului de proprietate. Termenul limită pentru depunerea primului proiect este pe 31 decembrie, iar intenţia noastră este să mai depunem unul şi anul viitor. Fiecare proiect valorează aproximativ 20 de milioane de euro şi vizează modernizarea a circa 20 de kilometri de reţea primară, din totalul de aproximativ 63 de kilometri”, ne-a declarat Adrian Dobre.

„Pe reţeaua primară sunt pierderi foarte mari. Această modernizare va duce la îmbunătăţirea randamentului sistemului şi, automat, va permite scăderea sau cel puţin menţinerea tarifului actual”, a mai punctat primarul din mandatul 2016-2020, care, cel mai probabil, nu va mai fi în funcţie în momentul depunerii primului proiect.

Pe lângă cele aproape 40 de milioane de euro, Adrian Dobre mai anunţă un proiect, cu finanţare aşteptată de la un soi de fond de mediu gestionat la nivel european. „În baza unei directive europene referitoare la certificatele de carbon şi reducerea ampreneti de dioxid, s-a acordat o derogare pentru 14 entităţi. Practic, Ploieştiul va putea beneficia de 12 milioane de euro, tot pentru termoficare. Noi am aplicat pentru o unitate de cogenerare a agentului termic, fişa proiectului a fost depusă, este analizată la Ministerul Economiei. În plus, sunt aşteptate sume din programul «Termoficare - căldură şi confort», pentru înlocuirea celor două arzătoare ale Consiliului Judeţean”, a mai declarat Adrian Dobre.

Cele două proiecte europene pregătite de Primăria Ploieşti propun modernizare a aproximativ 40 de kilometri de reţea de termoficare

 

Image