Autoritățile din Dâmbovița susțin în mod “abuziv” că Sfinxul și Babele trec în proprietatea lor, după hotărârea definitivă a instanței privind limita teritorială dintre stațiunea prahoveană și comuna Moroeni, acuză primarul din Bușteni, Mircea Corbu. Edilul a anunțat că, referitor la dreptul de proprietate, este înregistrat deja un dosar pe rolul Curții de Apel Ploiești.
Primarul Mircea Corbu a explicat, într-o postare pe Facebook, ce ar însemna, de fapt, decizia pronunțată de instanță în favoarea județului Dâmbovița. Acesta dezvoltă, practic, punctul de vedere al Prefecturii Prahova, transmis în cursul zilei de ieri.
“Încă o moștenire defectuoasă de la fosta conducere. Din păcate oricât am încercat nu am mai putut remedia nimic în cadrul dosarului 4994/120/2015 privind limita teritorială a Orașului nostru cu Comuna Moroeni.
Însă luptăm în continuare pentru apărarea proprietăţii publice a orașului Buşteni asupra celor două Monumente naturale Sfinxul și Babele prin toate formele pe care legea ni le pune la dispoziție.
Dosarul soluționat de Curtea de Apel Pitești nr. 4994/120/2015 vizează delimitarea teritorială dintre cele două localități Buşteni și Moroeni și nu dreptul de proprietate asupra Monumentelor naturale Sfinxul și Babele drept stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001.
În cadrul dosarului 4994/120/2015 Comuna Moroeni a atacat această Hotărâre de Guvern susținând nelegalitate sa, însă această excepție a fost respinsă prin încheiere pronunțată în acest dosar rămasă definitivă.
Prin urmare dreptul de proprietate asupra Monumentelor naturale Sfinxul și Babele nu a fost în niciun caz stabilit în favoarea Comunei Moroeni.
Dimpotrivă, confirmarea acestui drept face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul Curții de Apel Ploieşti, și anume dosarul nr. 754/42/2022.
Delimitarea dintre cele două localități, respectiv județe, nu afectează în nici un mod drepturile de proprietate anterior stabilite în mod legal.
În mod abuziv susține Comuna Moroeni faptul că prin această delimitare monumentele naturale trec în proprietatea lor, această interpretare fiind nelegală și contrară hotărârilor judecătorești pronunțate în cauză”, a declarat Mircea Corbu.
Primarul din Bușteni: “Orice încălcare a dreptului de proprietate publică asupra acestora va fi aspru sancționată”
“Menționăm că limita teritorială a fost stabilită în baza unui raport de expertiză întocmit în anul 2017 anterior preluării mandatului de către actualul Primar.
Din păcate acest raport a prezentat multe deficiențe care însă nu au putut fi remediate din cauza faptului că ele trebuiau contestate la momentul efectuării raportului de expertiză. Raportul de expertiză a fost făcut prin vectorizare și nu a respectat hărțile IGFOT anterioare.
La momentul preluării dosarului de către actuala conducere a Orașului Bușteni întregul probatoriu fusese administrat în mod defectuos și procedural nu s-au mai putut încuviința probe suplimentare și un nou raport de expertiză.
Totodată menționăm că acest raport de expertiză a avut la baza un act de delimitare a cărui nelegalitate urmează a fi analizată în cadrul dosarului nr 754/42/2022 aflat pe rolul Curții de Apel, încă nesoluționat.
În concluzie Orașul Bușteni este în continuare proprietar al celor două monumente naturale Sfinxul și Babele, iar orice încălcare a dreptului de proprietate publică asupra acestora va fi aspru sancționată prin efectuarea tuturor demersurilor legale necesare”, a avertizat primarul din Bușteni, Mircea Corbu.
Dosarul la care face referire edilul, privind dreptul de proprietate, a fost înregistrat pe 21 septembrie la Curtea de Apel Ploiești, având ca obiect litigiu privind domeniul public, și se va judeca pe fond, neavând alocat, deocamdată, primul termen.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!
Sursa foto: Facebook/ Mircea Corbu