Primele şedinţe de validare a noilor aleşi locali din Prahova au loc abia de miercuri. Ploieştiul mai are de aşteptat

Primele şedinţe de validare a noilor aleşi locali din Prahova au loc abia de miercuri. Ploieştiul mai are de aşteptat

În timp ce-n alte judeţe deja au intrat în pâine noile administraţii locale, în multe localităţi din Prahova încă nu au fost validate rezultatele alegerilor din 27 septembrie. Primele validări au venit zilele acestea, iar prefectul judeţului urmează să semneze luni ordinele pentru convocarea consiliilor, ceea ce înseamnă că miercuri vor putea să se ţină primele şeidnţe pentru depunerea jurământului.

Oficial, conform legislaţiei în vigoare, rezultatul alegerilor locale este validat de instanţă în termen de 25 de zile sau, după caz, invalidat. În scenariul cel mai simplu, după validare urmează un ordin de prefect pentru constituirea consiliului local în noua formulă. Se ţine prima şedinţă, în prezenţa unui reprezentant al Prefecturii, tot atunci şi primarul depune jurământul în faţa consiliului tocmai constituit, iar toată lumea îşi începe oficial mandatele. În Prahova, la trei săptămâni de la alegerile locale, încă suntem la etapa de validare, ceea ce nu e neapărat de mirare dacă ne gândim la populaţia judeţului şi numărul mare de voturi exprimate la alegerile locale şi, în egală măsură, la statisticile privind supraaglomerarea instanţelor. Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţiii Prefecturii, primele validări au sosit abia în aceste zile.

Este aşteptat ca prefectul să emită luni primele ordine pentru constituirea noilor consilii, ceea ce înseamnă, conform termenelor legale, că primele şedinţe vor putea avea loc miercuri. Până la această oră la Prefectură nu sosiseră confirmările nici pentru Ploieşti, nici pentru Consiliul Judeţean.

Spre deosebire de alţi ani, când partidele adesea alegeau să boicoteze prima sau primele două convocări, în tentativa de a câştiga mai mult timp de negociere pentru posturile de viceprimari, directori, consilii de administraţie şi aşa mai departe, acum noul Cod administrativ spune că noile consilii stabilesc în şedinţe ulterioare componenţa comisiilor interne şi ocupanţii posturilor de viceprimari, ceea ce înseamnă, în teorie cel puţin, că n-ar mai trebui să existe motive pentru întârzierea depunerii jurământului.

Image
Image
Image