Ploieştenii au ocazia, începând de vineri, să propună şi să voteze proiecte pentru dezvoltarea comunităţii locale, odată cu lansarea platformei de bugetare participativă, cu un buget total alocat de 577.000 de lei.
Conceptul, tot mai extins în Occident şi în câteva oraşe mari din România, este aplicat în premieră în Ploieşti. Autorităţile au lansat vineri o platformă informatică, unde doritorii se pot înregistra şi pot, mai departe, să propună şi să voteze proiecte în oricare dintre domeniile Amenajare de spaţii verzi, locuri de joacă, urbanism, artă stradală; Educaţie, cultură, ştiinţă, tineret şi sport; Protecţie şi asistenţă socială; Sănătate; Protecţia mediului; Turism; Digitalizare şi smart city. "Bugetul Participativ reprezintă un instrument de management deschis, incluziv și transparent, care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide, în mod direct, cum se va cheltui un procent clar definit în acest sens din bugetul de investiții", a transmis Primăria Ploieşti în comunicatul de presă prin care anunţă lansarea oficială a programului.
"Astfel, ploieștenii care doresc să încarce proiectele o pot face accesând link-ul https://bugetareparticipativa.ploiesti.ro/. Prin accesarea acestei pagini de internet, ploieștenii interesați pot afla și detalii legate de regulamentul procesului de bugetare participativă, respectiv modalitatea de înscriere a proiectelor, criteriile de eligibilitate pentru proiecte, domeniile de aplicare, precum și informații legate de calendarul acestei campanii.
Menționăm în acest context că, persoanele care doresc să încarce proiecte trebuie să își creeze un cont de utilizator. Pentru sprijin de ordin tehnic și consultare de specialitate în vederea accesării acestei platforme, cetățenii se pot adresa reprezentanților municipalității prin intermediul adresei de e-mail:
Prin intermediul acestui instrument de lucru electronic, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide, prin vot, proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei. Bugetul Participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% din bugetul de investiții al municipiului Ploiești", se mai arată în comunicat.