Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Programul devine unul multianual și va putea asigura finanțare și pentru clădiri publice. Autoritățile estimează că, din fondurile prin PNRR, până în 2027 vor putea fi consolidate până la 350 de imobile din cele aproape 2.700 încadrate în clasă de risc seismic.
“Actul normativ propune, printre altele:
- transformarea programului dintr-unul cu caracter anual într-un program cu caracter multianual;
- introducerea pentru expertizarea tehnică și a clădirilor cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic;
- introducerea evaluării vizuale rapide ca etapă premergătoare realizării expertizei tehnice, de către autoritățile locale, pentru obținerea unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a fondului construit;
- introducerea precizării cu privire la interzicerea desfășurării oricăror tipuri de activități (economice, culturale, sportive etc.) care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI;
- introducerea precizării cu privire la interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenție”, informează Guvernul care anunță că Planul Național de Redresare și Reziliență, prin Componenta C5 - Valul Renovării, prevede apeluri de proiecte dedicate pentru investiții în intervenții integrate asupra clădirilor rezidențiale și publice.
”România este printre primele țări din Europa și printre primele zece la nivel mondial în ceea ce privește expunerea la cutremur. Avem peste 2.000 de clădiri în București și alte cel puțin 400 în țară care necesită consolidare seismică, acesta fiind motivul pentru care am creat astăzi cadrul legislativ necesar unei măsuri rapide în acest sens. Consolidarea clădirilor cu risc seismic este un interes public, avem nevoie de rezultate în acest domeniu, iar legislația în vigoare s-a dovedit a fi ineficientă prin faptul că procesele au fost sistate și reluate în fiecare an. Am propus un program multianual pentru a ne asigura că vom avea un progres”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Conform actului normativ adoptat de Executiv, vor putea fi reabilitate clădirile cu risc seismic I și II, iar finanțarea va fi asigurată integral de Guvern. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Dezvoltării, suma alocată prin PNRR permite consolidarea seismică și, în același timp, reabilitarea energetică a acestor clădiri, iar fondurile au fost accesate integral în prima zi de lansare a apelurilor de proiecte. 350 de imobile pot fi reabilitate din cele 217 milioane de euro alocate, prin PNRR, de Ministerul Dezvoltării.
“Toate clădirile care vor fi expertizate cu acest risc seismic 1 și 2 vor putea intra în acest program guvernamental, toate. Este în ordinea cronologică a depunerii documentațiilor. Am specificat că din datele pe care noi le avem, astăzi în România sunt expertizate sau asimilate expertizării pe clasa 1 și 2, 2687 de clădiri. Ceea ce înseamnă că autoritățile locale, respectiv proprietarii lor, în cazul blocurilor de locuințe, care trebuie să lucreze cu autoritatea locală, autoritatea locală este cea care depune documentația și proiectul spre finanțare, respectiv proprietarii clădirilor publice care sunt autorități publice vor putea cere în primă fază această înscriere în lista sinteză, cum au documentațiile, vom avansa și cu finanțarea”, a mai spus ministrul.
În premieră, vor fi incluse și clădirile publice, cum ar fi spitalele, școlile din clădiri multietajate sau clădirile monument istoric. Actul normativ adoptat este o reformă asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență și prevede reglementări pe baza cărora vor fi reabilitate clădirile cu risc seismic, cu finanțare nerambursabilă și în procent de 100%, asigurată de Ministerul Dezvoltării, din bugetul național și din PNRR, mai menționează comunicatul Ministerului Dezvoltării.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!