fbpx

Proiect de aproape 2,2 milioane de euro pentru restaurarea casei compozitorului Paul Constantinescu

Proiect de aproape 2,2 milioane de euro pentru restaurarea casei compozitorului Paul Constantinescu

Image
Image

Consiliul Județean Prahova a anunțat depunerea proiectului „Restaurarea, revitalizarea și punerea în valoare a obiectivului Casa compozitorului Paul Constantinescu, Ploiești”, monument istoric considerat de importanță națională, “o realizare neoclasică a secolului al XIX - lea, cu elemente arhitecturale ce aparțin stilului baroc” care, alături de celelalte monumente istorice păstrate încă în Ploiești, creează împreună patrimoniul cultural-istoric al zonei.

Proiectul propune conservarea valorilor urbanistice prin restaurarea, consolidarea și dotarea a 590 mp de spațiu muzeal și concertistic, în termen de 36 de luni; valorificarea unui element de patrimoniu imaterial (creația muzicală a lui Paul Constantinescu) prin organizarea a două evenimente muzicale cu caracter de repetabilitate, în termen de 36 de luni; dezvoltarea capacității locale de management cultural prin educația non – formală și instruirea vocațională a 10 membri ai echipei de proiect, în termen de 22 de luni, conform informării transmise de Consiliul Județean.

Proiectul a fost depus în cadrul Programului RO-CULTURA, pentru finanțare prin Granturile SEE 2014 – 2021. “În ansamblul său, proiectul cuprinde atât partea de consolidare, reabilitare și modernizare, cât și componenta de revitalizare a obiectivului de patrimoniu. Pentru atingerea obiectivelor Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (MFSEE), Programului RO-CULTURA, dar și pentru realizarea indicatorilor de Program dedicați, proiectul cuprinde și va implementa un plan de valorificare a patrimoniului cultural prin organizarea de activități de educație culturală și artistică, în colaborare cu partenerii săi din România (Fundația Culturală «Remember Enescu») și Norvegia (International Voice of Justice - Europe), respectiv organizarea Concursului «Paul Constantinescu» (ediția 2021) și a Festivalului Internațional «Paul Constantinescu» (prima ediție - 2023)”, mai menționează reprezentanții CJ.

Valoarea totală a investiției se ridică la 10.582.442,87 lei (2.186.681,04 euro), din care 7.797.098,66 lei (1.611.137,24 euro) reprezintă sprijin financiar nerambursabil. Proiectul ar trebui finalizat până în septembrie 2023.

“Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și a Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu 3,3 miliarde € între 1994 și 2014 și 1,55 miliarde € pentru perioada de finanțare 2014-2021”, a anunțat CJ Prahova.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro

 

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.