Proiect de peste două milioane de euro, la Ploiești, pentru amenajarea de insule ecologice digitalizate

insule ecologice
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Consiliul Local Ploiești se reunește, joi după-amiază, într-o nouă ședință extraordinară, unul dintre proiectele înscrise pe ordinea de zi referindu-se la aprobarea depunerii unui proiect privind construirea de insule ecologice digitalizate. Finanțarea ar urma să fie obținută prin componenta „Managementul deșeurilor”, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

 

Proiectul de hotărâre se referă la o investiție ce poate ajunge la 11,6 milioane de lei, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă peste două milioane de euro. Prin același document, municipalitatea s-ar angaja să suporte toate cheltuielile declarate neeligibile.

Inițiativa face trimitere la rata mică de colectare a deșeurilor reciclabile înregistrată la nivelul municipiului până în prezent.

“- Pentru anul 2020: cantitatea de deșeuri municipale depozitată – 73.545,27 tone, cantitatea de deșeuri municipale valorificată prin alte metode decât reciclarea – 0 tone, cantitatea de deșeuri municipale reciclată – 2.768,3 tone.

- Pentru anul 2021: cantitatea de deșeuri municipale depozitată – 62.025,89 tone, cantitatea de deșeuri municipale valorificată prin alte metode decât reciclarea – 4.600,81 tone, cantitatea de deșeuri municipale reciclată – 2.108,26 tone”, detaliază nota de fundamentare.

Documentația atașată proiectului care va fi discutat astăzi în ședința CL Ploiești mai arată că “obiectivul general al proiectului este reprezentat de înființarea, operaționalizarea și dotarea cu 198 de insule ecologice digitalizate tip 1 – insulă ecologică supraterană încasetată cu 5 containere de câte 1,1 metri cubi (mc) pentru toate cele 5 fracții în vederea accelerării procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în Municipiul Ploiești, cu accent pe colectarea separată”. Astfel, la nivel local s-ar urmări înlocuirea vechilor puncte gospodărești cu „acest sistem modern de colectare selectivă a deșeurilor pe cinci fracții, pentru următoarele fluxuri de deșeuri colectate separat: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă, deșeuri biodegradabile, deșeuri reziduale.

Ecoteca.ro scria, acum câteva zile, că aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse în funcțiune până la 30 iunie 2026. Bugetul din Planul National pentru Redresare și Reziliență (PNRR) alocat acestor investiții este de 200,1 mil. euro.

INSULE ECOLOGICE DIGITALIZATE. Aruncarea gunoiului, monitorizată prin cartele electronice

Insulele ecologice vor fi amplasate în special pe platformele existente, în cartierele de blocuri, mai precizează nota de fundamentare care precizează și că acestea vor putea fi utilizate cu ajutorul unor cartele de acces.

“Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectare separată a deșeurilor, subterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Vor fi colectate astfel informații privind volumele și tipurile de deșeurile colectate și persoanele care introduc deșeuri în containere”, mai menționează nota de fundamentare.

Proiectul ar trebui implementate până cel târziu la 31 decembrie 2024.

Proiect distinct pentru un centru de colectare de peste 5 milioane de euro

În luna august, Primăria Ploieşti a anunțat că vrea să obţină fonduri europene, prin PNRR, și pentru un proiect-tip de centru de colectare separată a deşeurilor, cu o valoare eligibilă de până la 5,58 milioane de euro fără TVA. Acesta ar urma să asigure colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri – deșeuri voluminoase, deșeuri textile, deșeuri din lemn, mobilier, deșeuri din anvelope, deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, deșeuri de cadavre animale, deșeuri de grădină, deșeuri din construcții și demolări şi altele.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

 

Image