Proiect din fonduri europene pentru dotarea Spitalului Judeţean Ploieşti cu aparatură şi echipamente de protecţie

Proiect din fonduri europene pentru dotarea Spitalului Judeţean Ploieşti cu aparatură şi echipamente de protecţie

Autorităţile din Prahova vor să atragă fonduri europene pentru dotarea spitalelor cu aparatură medicală şi echipamente de protecţie, în contextul pandemiei de COVID-19. Consiliul Judeţean pregăteşte un proiect european, pentru decontarea cheltuielilor făcute începând cu 1 februarie de Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Vestea bună este că, la cum arată în prezent ghidul solictantului, respectiva axă de finanţare de la UE permite şi decontarea unor cheltuieli efectuate anterior de depunerea proiectului. Este un lucru firesc în condiţiile actuale, având în vedere că, dacă s-ar fi procedat ca la alte axe, cu achiziţii făcute după semnarea contractelor de finanţare, eventual şi după licitaţii de trei-patru luni, am fi riscat să treacă pandemia până se achiziţionau materialele de protecţie şi aparatura. Aşa, în schimb, vor putea fi recuperrate de la UE sumele deja plătite începând cu 1 februarie pentru dotarea unităţilor medicale, cu condiţia să fie respectate anumite criterii de eligibilitate impuse de autorităţi. Ghidul este în consultare până pe 15 mai. Dacă acesta va rămâne în forma actuală, vor putea primi fonduri spitalele care tratează pacienţi infectaţi cu noul corinavirus şi cele de suport, Ministerul Sănătăţii şi unităţile sanitare cu personalitate juridică aferente sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Consiliul Judeţean Prahova a adoptat, în şedinţa din această săptămână, prima realizată online din istoria instituţiei, o hotărâre privind demararea proiectului european. Proiectul este în lucru, urmând ca în cererea de finanţarea să fie incluse toate cheltuielile făcute la Spitalul Judeţean din Ploieşti în lupta cu COVID-19, a anunţat preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader.

"Pe ordinea de zi a fost votat, cu unanimitate de voturi, un proiect foarte important. Este vorba despre «Dotarea unităților sanitare aflate în subordinea Consiliului județean Prahova cu echipamente medicale și de protecție medicală, în vederea prevenirii extinderii infectării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și tratarea pacienților contaminați» și vizează obţinerea de finanţare nerambursabilă în cadrul în cadrul Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. Foarte important este faptul că, începând cu 1 februarie 2020, absolut tot ce a cumpărat Spitalul Județean de Urgență Ploiești în lupta cu Covid-19, poate fi inclus în proiect, spre decontare, cu condiția să fie respectate prevederile privind legislația din domeniul achizițiilor publice. Ghidul solicitantului este în consultare până pe 15 mai, iar echipa Consiliului județean Prahova pregătește proiectul. Voi reveni cu vești noi!", a transmis Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook.

Image
Image
Image