Primăria Ploieşti are toate şansele să primească finanţare nerambursabilă pentru mai multe proiecte europene de revitalizare a cartierelor marginalizate, care includ extinderea reţelelor de utiliăţi, asfaltări, modernizarea unităţilor de învăţământ şi modernizarea infrastructurii sociale.
Depuse în cadrul Axei de finanţare nr. 9 din Programul Operaţional Regional 2014-2020, axă dedicată regenerării comunităţilor defavorizate din mediul urban, proiectele au intrat în faza de precontractare, conform unei adrese oficiale transmise recent de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud Muntenia. Mai pe româneşte, contractele de finanţare pentru toate aceste obiective pot fi semnate în curând, ceea ce, mai departe, le va permite autorităţilor să înceapă licitaţiile pentru lucrări. Există şi o veste proastă, şi anume că, fiind depuse în cadrul POR 2014-2020, toate obiectivele trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023, însă autorităţile române sunt încrezătoare că vor putea obţine o amânare de minim un an a termenului, având în vedere blocajul din perioada pandemiei.
Consiliul Local Ploieşti a aprobat săptămâna trecută opt proiecte din acest domeniu, toate decicate zonelor marginalizate. Patru dintre ele vizează modernizarea unor şcoli gimnaziale din cartierele sărace, unităţi cunoscute pentru numărul redus de elevi şi pentru rezultatele slabe la Evaluarea Naţională. Alte două proiecte urmăresc extinderea reţelelor de utilităţi şi asfltarea străzilor din cartierul Mimiu.
Pentru Mimiu, primul proiect pus în dezbatere vizează extinderea reţelei de canalizare şi realizarea de branşamente. Acesta are o valoare totală estimată la 2,97 milioane de lei cu tot cu TVA, din care Primăria ar trebui să contribuie cu aproximativ 843.000 de lei, diferenţa fiind aşteptată de la Uniunea Europeană. Al doilea proiect, cumva în completarea primului, prevede asfaltarea mai multor străzi din cartier. Pe listă se află Mimiului, Beiuş, Astra, Fierarilor, Fabricilor, Palanca, Brădetului şi Smârdan. Obiectivul de investiţii are o valoare estimată de aproape 6,4 milioane de lei, cu TVA inclus, iar Primăria ar trebui să contribuie cu 3,3 milioane de lei, conform hotărârii adoptate în şedinţa de săptămâna trecută a Consiliului Local.
Investiţii în infrastructura socială
În acelaşi calup au fost aprobate şi două proiece dedicate modernizării infrastructurii sociale. Unul dintre ele, cu o valoare totală de 2.375.750 lei cu tot cu TVA, considerată eligibilă în integralitate, propune înfiinţarea unui centru comunitar integrat, în vederea furnizării de servicii sociale şi medicale pentru persoanele aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială.
Celălalt obiectiv de investiţii pentru care autorităţile aşteaptă fonduri europene vizează reabilitarea căminului social situat pe aleea Cătinei, în nordul Ploieştiului. Proiectul de reabilitare, modernizare şi recompartimentare are o valoare totală de 4.745.705 lei, în integralitate eligibilă la finanţare.
Cele opt proiecte care ar putea primi cât de curând finanţare vin după ce pe aceeaşi axă au mai fost depuse şi acceptate la plată alte două obiective dedicate revitalizării cartierelor mărginaşe, unul de 22,3 milioane de lei dedicat cartierului Râfov şi unul de aproximativ 22,7 milioane dedicat cartierului Pictor Rosenthal.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!