Primăria Ploieşti pregăteşte proiecte europene pentru modernizarea a trei şcoli generale, inclusiv construirea unei săli de sport, cu o valoare însumată de aproape 6 milioane de lei, din care aproape 5,5 milioane ar urma să vină din surse externe.
Autorităţile ploieştene pregătesc proiecte europene pentru a moderniza şcolile generale nr. 11, 13 şi 19. Coincidenţă sau nu, momentul ales se întâmplă să fie tocmai înaintea alegerilor locale, urmând ca documentele tehnice să intre în această săptămână în dezbaterea Consiliului Local, înainte de depunerea cererilor de finanţare de la UE, prin intermediul unui grup de acţiune locală. Dacă vor fi aprobate, cele trei obiective de investiţii ar urma să aducă în Ploieşti fonduri nerambursabile învaloare de aroximativ 5,5 milioane de lei.
Cel mai amplu proiect, cu o valoare totală de 4,2 milioane cu tot cu TVA, este la Şcoala nr. 11, „Florin Comişel”, situată pe strada Jupiter, între Rudului şi Sala Sporturilor. Aici, pe lângă lucrările la corpul principal de clădire, care presupun reabilitarea termoenergetică, modernizarea sistemelor de iluminat şi de ventilaţie, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, proiectul propune şi construirea unei săli de sport. Municipalitatea ar urma să suporte o cotă de aproximativ 80.000 de lei din valoarea eligibilă a proiectului, plus valoarea neeligibilă în totalitate, însemnând vreo 300.000 de lei conform estimărilor.
La Şcoala 13, situată pe strada Dimitrie Bolintineanu, nu departe de zona Radu de la Afumaţi, proiectul are o valoare de aproape 1,2 milioane de lei şi prevede reabilitarea corupului principal de clădire. Contribuţia proprie a beneficiarului, cu tot cu taxe, ar urma să fie sub 24.000 de lei.
Nu în ultimul rând, la Şcoala Gimnazială nr. 19, din Mimiu, proiectul are o valoare de puţin peste 544.000 de lei, cu o contribuţie proprie de circa 80.000 de lei din partea Primăriei, şi presupune reabilitarea unităţii de învăţământ şi amenajarea terenului de sport.
Toate cele trei proiecte vizează modernizarea unor şcoli aflate în cartiere sărace, în aşa-zise zone defavorizate, cu o pondere mare a populaţiei de etnie romă. Ele ar urma să fie depuse printr-un grup de acţiune locală, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, într-o axă dedicată „regenerării economice şi sociale a comunităţilor defavorizate din mediul urban”.