fbpx

Proiectele europene ale Primăriei Ploieşti se vor scumpi cu 16 milioane de euro

Proiectele europene ale Primăriei Ploieşti se vor scumpi cu 16 milioane de euro

Image
Image

PROIECTE EUROPENE PLOIESTI | Scumpirea din 2021 a materialelor de construcţii va duce la o majorare de aproximativ 16 milioane de euro a valorii totale a proiectelor europene de infrastructură propuse de Primăria Ploieşti. Autorităţile urmează să aprobe cât de curând valorile ajustate, după care pot lansa licitaţiile, dar încă mai aşteaptă o veste bună de la Guvern privind acoperirea cheltuielilor suplimentare.

PROIECTE EUROPENE PLOIESTI | Problema legată de creşterea preţurilor materialelor de construcţii a fost dezbătută încă de anul trecut la nivelul administraţiei ploieştene, autorităţile reclamând că acest lucru a dus la blocarea proiectelor europene, pentru că valorile stabilite prin contractele de finanţare nu mai corespundeau celor din piaţa reală, lucru care, mai departe, a făcut ca firmele de construcţii să evite să mai participe la licitaţii sau, în unele cazuri, chiar să rezilieze contracte de execuţie deja semnate. Soluţia a venit tot anul trecut, printr-o ordonanţă adoptată de Guvernul Orban, care a permis actualizarea valorilor totale ale proiectelor, astfel încât să ţină cont de noile preţuri ale materiilor prime. De atunci şi până acum, autorităţile din Ploieşti au lucrat la aceste actualizări pentru proiectele europene de infrastructură depuse şi încă mai speră să primească o veste bună de la Guvern privind acoperirea cheltuielilor suplimentare care rezultă.

PROIECTE EUROPENE PLOIESTI | Diferenţa de 16 milioane de euro, aşteptată de la Guvern

PROIECTE EUROPENE PLOIESTI | Viceprimarul municipiului Ploieşti, Daniel Nicodim, a declarat pentru "Telegrama" că valoarea acestor diferenţe de preţ, raportată la proiectele europene de modernizare a infrastructurii, e estimată la aproximativ 16 milioane de euro, precizând că, prin ordonanţa amintită, Guvernul şi-a asumat că va acoperi cheltuielile suplimentare la contractele deja semnate. Autorităţile ploieştene aşteaptă acum o nouă modificare, prin care Executivul să acopere, din fonduri guvernamentale, şi diferenţele aferente lucrărilor care urmează să fie contractate.

"Este cunoscut faptul că modificarea preţurilor materialelor de construcţii a îngreunat numeroase proiecte, nu numai în Ploieşti. Am lucrat la actualizarea proiectelor europene, conform Ordonanţei 15, iar diferenţa rezultată este de aproximativ 16 milioane de euro. Avem promisiuni că Guvernul o să rezolve situaţia privind acoperirea cheltuielilor suplimentare", ne-a declarat viceprimarul Nicodim.

PROIECTE EUROPENE PLOIESTI | În cazul municipiului Ploieşti, cele mai mari proiecte europene aflate în această situaţie vizează modernizarea ieşirii din municipiu spre Târgovişte, cu tot cu  lărgirea la patru benzi în zona Podul Înalt şi amenajarea unui terminal multimodal imediat după pod, la depoul de troleibuze; crearea unei noi şosele între Gara de Sud şi Gara de Vest, cu tot cu reconfigurarea zonelor din dreptul celor două gări; amenajarea unui terminal multimodal lângă Spitalul Judeţean şi regenerarea unor cartiere de la periferie, precum Râfov şi Pictor Rosenthal. Primăria Ploieşti mai are, în diverse stadii de implementare, şi alte proiecte, mai mici ca valori, inclsuiv pentru eficientizarea energetică a unor clădiri din municipiu. Presupunând că situaţia legată de acoperirea diferenţei ar fi soluţionată în favoarea Primăriei, marea problemă rămâne legată de termenul de finalizare. După cum se ştie, proiectele europene depuse în exerciţiul 2014-2020 trebuie finalizate, conform datelor pe care le ştim la acest moment, până la 31 decembrie 2023, lucru care devine pe zi ce trece tot mai dificil, mai ales când ne gândim că la unele proiecte nici nu sunt lansate licitaţiile.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.