Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în mai multe localități din Prahova. Sancțiunile ajung până la 20.000 de lei

Purtarea măștilor de protecție devine obligatorie în mai multe localități din Prahova. Sancțiunile ajung până la 20.000 de lei

Primarul comunei Valea Călugărească, Vasilică Neacșu, a anunțat că purtarea măștii de protecție va deveni obligatorie în localitate, în condițiile în care toate gospodăriile vor primi astfel de materiale.

"Pentru a vă proteja de eventuale transmiteri ale coronavirusului (COVID-19), am hotărât în Comitetul Local pentru Situații de Urgență, obligativitatea protejării nasului și a gurii, pe întreg domeniul public al unității administrativ teritoriale Valea Călugărească. Astfel, începând cu data de 10.04.2020, toți cetățenii comunei, precum și cei care tranzitează localitatea, vor trebui să respecte această decizie, purtând măști, eșarfe, fulare sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul şi gura. Este o măsură de siguranță importantă, alături de celelalte demersuri pe care le întreprindem permanent pentru a păstra sănătatea locuitorilor. Întrucât materialele de protecție se găsesc foarte greu în această perioadă, vom oferi, gratuit, măști reutilizabile fiecărei gospodării, precum și câte 2 declarații, necesare la deplasări. Aceste măști vor fi distribuite la domiciliul fiecărei familii, începând de mâine (joi - n.r.). După utilizare, măştile se pot spăla şi călca pentru a putea fi folosite din nou. Menționez că, încă de săptămâna trecută, au fost distribuite peste 2000 de măști la magazine, precum și persoanelor care au fost găsite în afara locuinței la momentul respectiv. Aceste mijloace de protecţie îi vor proteja atât pe cei care le poartă, cât şi pe cei din jur, fiind cunoscute cazuri de persoane infectate care nu prezintă însă simptome. Este momentul ca fiecare dintre noi să facă un efort pentru cei dragi, pentru comunitate, pentru persoanele vulnerabile, pentru sănătate. Vă doresc multă sănătate și vă rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare", le-a transmis edilul cetățenilor comunei.

Nu este singura administrație locală din județ care distribuie gratuit populației materialele de protecție, în condițiile în care acestea sunt foarte greu de găsit, pe piață, și sunt comercializate, oricum, la prețuri foarte mari. Și la Sinaia, o asemenea măsură a fost luată încă de la începutul săptămânii trecute, iar în aceste zile Comitetul Local pentru Situații de Urgență a decis ca purtarea măștilor să devină obligatorie din 15 aprilie.

Tomșani și Lipănești sunt, de asemenea, pe lista primăriilor care au luat decizia de a distribui măști de protecție cetățenilor.

Inițial, Comitetul Județean  pentru Situații de Urgență a decis ca, din 10 aprilie, purtarea măștilor de protecție să fie obligatorie în Prahova.

Deși hotărârea prevedea că pot fi folosite și eșarfe sau măști confecționate acasă, nu neapărat cele medicinale, ulterior autoritățile au revenit asupra hotărârii și au precizat că obligativitatea rămâne valabilă doar în localitățile unde materialele sunt asigurate de autoritățile locale.

În aceste cazuri, însă, sunt valabile și amenzi pentru nerespectarea obligației, sancțiunile variind între 2.000 și 20.000 de lei.

Sursa foto: Facebook/ Robert Nica 

 

 

Image
Image
Image