Tragedia din Turcia a redeschis subiectul clădirilor publice și rezidențiale încadrate în clasă de risc seismic. Ministerul Dezvoltării a publicat, în acest context, o situație a proiectelor finanțate prin PNRR – Valul renovării, pentru consolidarea unor imobile. Interesant este că, în timp ce mii de blocuri de locuințe sunt compromise și s-ar putea prăbuși la un cutremur mai mare, se vor cheltui milioane de euro pentru reabilitare seismică a unor cămine culturale și săli de evenimente. În această perioadă se pot transmite cereri și pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic prin programul național lansat în acest scop de MDLPA.
Ministrul Cseke Attila a semnat, până acum, în total 168 de contracte de finanțare, în valoare de 441 milioane de euro, pentru 238 clădiri aflate în 100 de localități din România.
”Finanțarea este asigurată în întregime de Ministerul Dezvoltării, iar banii nu trebuie returnați. De la începutul mandatului meu de ministru, am dispus modificarea legilor vechi care nu ajutau consolidarea clădirilor, am derulat apelul de proiecte și avem sute de contracte de finanțare semnate. Având finanțarea asigurată, autoritățile locale trebuie să treacă la faza de implementare a investițiilor”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Datele furnizate de acesta arată că 148 de proiecte, în valoare de 261.981.343,88 de euro, vizează consolidarea seismică și renovarea energetică a 162 de clădiri publice, unități medicale, de învățământ și sedii administrative. Doar 20 de proiecte, în valoare de 179.057.623,29 de euro, vizează consolidarea a 76 de clădiri rezidențiale multifamiliale.
Lista pe județe a clădirilor de locuit expertizate tehnic și încadrată în clasă derisc sesimic este publicată AICI.
“Cele mai multe contracte au fost semnate cu autoritățile locale din București, Iași, Constanța, Galați și Prahova”, menționează un comunicat al Ministerului Dezvoltării.
“Începând din acest an, Ministerul Dezvoltării derulează și Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, care, pentru anul 2023, are un buget alocat de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament, iar finanțarea este de 100%. Ministerul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale.
Până în prezent, pentru Programul național, au fost depuse cereri de finanțare în valoare de 4.635.562.231,97 lei, pentru consolidarea a 277 de clădiri publice și blocuri de locuințe din întreaga țară, dintre care 128 sunt din municipiul București – a arătat ministrul, subliniind că apelul de depunere a cererilor de finanțare este deschis până pe 20 februarie 2023, ora 23:59”, mai precizează sursa citată.
PNRR - Proiecte renovare integrată a clădirilor rezidențiale multifamiliale
{showtime 195}
PNRR - Proiecte renovare integrată a clădirilor publice
{showtime 196}
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!