Rosal nu mai ridică gunoaiele din Prahova. Explicațiile operatorului

Rosal nu mai ridică gunoaiele din Prahova. Explicațiile operatorului
Faptul că Rosal nu mai are unde să depoziteze gunoaiele deja se vede la ghenele din Ploiești (Foto: Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

În prag de iarnă, cu stația de tratare închisă și în mijlocul unei anchete penale vizând suspiciuni de îngropare ilegală a unor cantități mari de deșeuri la nivelul județului, operatorul Rosal, care face salubritate în aproximativ 80 de localități din Prahova, nu mai ridică gunoaiele. Societatea, trecută recent printr-un proces de reorganizare, a anunțat că i s-a refuzat accesul la rampa de deșeuri de la Boldești Scăeni.

United Waste Solutions SRL, societatea formată prin reorganizarea Rosal, a anunțat, într-un comunicat transmis joi, că este în imposibilitatea de a colecta deșeurile din cele aproximativ 80 de localități pe care le deservește în Prahova. Problema pleacă de la faptul că operatorul nu mai este primit la groapa de gunoaie de la Boldești Scăeni, acolo unde în mod normal ajung deșeurile din Prahova după ce trec prin procesul de sortare și tratare mecano-biologică.

Operatorul nu mai are unde să ducă gunoaiele din Prahova

Reprezentanții operatorului de salubritate spun că operatorul rampei a solicitat plata în avans și susțin că refuzul Vitalia de a primi deșeurile colectate este nejustificat.

„Suntem in imposibilitatea de colectare a deșeurilor menajere din zonele aflate în responsabilitatea noastră. Motivul este cel al refuzului operatorului gropii de gunoi de la Boldesti Scaieni de a permite descărcarea mașinilor in spațiul pe care il administrează”
Comunicat United Waste Solutions (fosta Rosal)

„Facem cunoscut faptul că suntem in imposibilitatea de colectare a deșeurilor menajere din zonele aflate în responsabilitatea noastră. Motivul este cel al refuzului operatorului gropii de gunoi de la Boldesti Scaieni, societatea Vitalia Servicii pentru Mediu – Tratarea Deseurilor SRL, de a permite descărcarea mașinilor in spațiul pe care il administrează si care, conform Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor din judetul Prahova, trebuie folosit exclusiv in interesul cetățenilor județului. Refuzul societatii Vitalia Servicii pentru Mediu – Tratarea Deseurilor SRL  este motivat de așa zisă lipsă a unor autorizații emise de instituțiile reglementatoare din domeniu, lucru ce se dovedește evident a fi fals, schimbarea numelui si a formei de organizare a  societații noastre din Rosal Grup S.A. în United Waste Solution S.R.L. nemodificând in nici un fel statutul nostru și nici relațiile cu partenerii noștri”, se arată în comunicatul transmis joi de UWS, fosta Rosal.

„În fapt, Vitalia, încearcă să schimbe, prin șantaj, condițiile contractuale asumate în momentul delegării serviciului de depozitare a deșeurilor, obligându-ne să ne asumăm plata în avans a serviciilor prestate, lucru de neacceptat în condițiile în care facturarea si plata serviciilor prestate de noi se face în medie la 45 de zile. Cerem de urgență acceptarea și semnarea contractului, în condițiile stabilite de actele administrative emise de autoritatile județene prahovene, pentru a nu pune in pericol sănătatea cetățenilor. Reamintim faptul că, în această minivacanță, gradul de generare al deșeurilor crește in mod semnificativ. În speranța că patronatul societății Vitalia va simți mai multă responsabilitate față de reglementările legale și cetățenii români ai județului Prahova, vă asigurăm ca vom depune eforturile necesare intrării în regim normal de ridicare a deșeurilor”, se mai precizează în comunicat.

Blocajul apare într-un moment delicat, în condițiile în care și stația de tratare mecano-biologică din estul Ploieștiului, care ar fi putut funcționa ca o „zonă tampon” până se rezolva problema depozitării, a fost închisă de Garda de Mediu. Întâmplător sau nu, el vine și la scurt timp după ce a fost demarată o anchetă penală în Prahova, vizând suspiciuni că anumite persoane care activează în domeniul salubrității ar fi conspirat pentru ascunderea ilegală a unor deșeuri în gropi rămase de la balastiere.

Astfel de blocaje au existat și în trecut, iar pentru depășirea lor s-a apelat, în unele cazuri, la alte gropi de gunoi, aflate la distanțe mai mari. Aproape de fiecare dată, ele au plecat de la probleme cu plățile.

Image