Scandal la Medieval! Reacţia primarului Ploieştiului, acuzat de atribuirea ilegală a contractului

Acuzat, de către unul dintre ofertanţii din cadrul procedurii de achiziţie pentru organizarea festivalului medieval, că ar fi atribuit în mod ilegal contractul către o firmă care se prezentase cu o ofertă necorespunzătoare, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a organizat joi o conferinţă de presă în care a declarat că acuzele sunt nefondate şi de natură să prejudicieze imaginea lui, a instituţiei şi a colegilor, că selecţia s-a făcut corect şi că se va adresa instanţei de judecată pentru a-şi dovedi nevinovăţia şi a-şi spăla imaginea.

Reacţia de joi a edilului vine după ce, ieri, reprezentantul firmei Produktive Assets SRL reclamase că oferta declarată câştigătoare de comisia din Primărie fusese neconformă, în condiţiile în care - spunea acesta - societatea selectată de municipalitate pentru a organiza festivalul nu prezentase acordurile cu artiştii propuşi să concerteze. Mai mult, acesta a reclamat că mai multe trupe pe care le propusese societatea sa ar fi fost contactate de reprezentanţii Primăriei Ploieşti, cu intenţia de a aduce respectivii artişti pe scenă, dar sub contract cu ofertantul de pe primul loc.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate joi, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, a dezminţit acuzaţiile. El notează că, de altfel, societatea care s-a clasat pe locul doi la procedura de selecţie nu a depus nicio contestaţie şi adaugă că într-adevăr el a încercat să contacteze impresarul unei trupe, însă nu pentru a-l convinge să intre în contract cu firma cealaltă, ci doar pentru a lămuri - susţine edilul - de ce trupa respectivă figura în ambele oferte.

Adrian Dobre a făcut, totuşi, o afirmaţie extrem de interesantă în contextul acestor acuzaţii, el spunând astăzi în faţa jurnaliştilor că firma respectivă a fost declarată câştigătoare de comisia Primăriei şi abia după aceea i s-au solicitat acordurile cu artiştii propuşi să concerteze. Dar aşa e procedura, care respectă legislaţia, ne asigură primarul Ploieştiului, adăugând că s-au făcut toate verificările între momentul adjudecării şi cel al semnării propriu-zise a contractului. Totuşi, fără să intrăm în detalii despre legea achiziţiilor publice şi făcând strict o analiză bazată pe logica elementară, observăm o situaţie în care beneficiarul declară câştigătoare o firmă şi abia după aceea verifică dacă ofertantul respectiv merita. Totul e legal, asigură primarul, dar cu siguranţă nu pare deloc logic. La ce mai are comisia de selecţie termen pentru studierea ofertelor, dacă face această verificare după pronunţarea rezultatului?

"Acuzaţiile sunt extrem de grave, drept pentru care mă voi vedea nevoit să merg în instanţă şi să dovedesc că ceea ce s-a spus acolo este total neadevărat. Această licitaţie a demarat - aşa cum începe orice licitaţie, există o procedură foarte clară care respectă legea - în data de 14 iunie, a existat un referat în care s-au precizat elementele principale în vederea benefcierii de serviciile unui organizator de evenimente şi tot data de 14 iunie a existat şi caietul de sarcini. Apoi, pe baza procedurii pe care o avem în Primărie, aceste documente au fost ridicate pe SICAP pe data de 19 iunie, existând un termen de depunere a ofertelor până pe 25 iunie. Au existat trei oferte. În urma evaluării de către colegii mei pe baza procedurii, una dintre ofertele respective a fost declarată câştigătoare, existând un termen de contestaţie până pe 9 iulie, dată până la care nu am primit nicio contestaţie. În acest context, colegii mei au solicitat documentele prealabile după finalizarea procedurii de licitaţie, astfel încât să poată fi încheiat contractul şi mă refer aici la acordurile pe care societatea care a câştigat trebuia să le aibă, contractele pe care trebuia să le aibă şi, bineînţeles, recomandările pe care trebuia să le aibă. Toate aceste lucruri au fost evaluate de către colegii mei şi, în urma acestor verificări şi a raportului final al comisiei, a fost încheiat contractul", a declarat Adrian Dobre.

Întrebat de jurnalişti dacă l-a contactat telefonic pe ofertantul care a pierdut licitaţia pentru a-i cere numerele de telefon ale artiştilor propuşi de acesta, primarul a spus că a avut o convorbire cu acesta, însă doar pentru a lămuri câteva aspecte semnalate: "Pe mail am primit o informare (n.r. din partea ofertantului Produktive Assets) prin care mi se aducea la cunoştinţă faptul că şi el la rândul are un acord cu firma respectivă şi că, vezi Doamne, toate documentele depuse de către celălalt ofertant sunt false, drept pentru care l-am sunat să-l întreb pe ce se bazează, pentru că, înainte de a semna contractul respectiv, aşa cum prevede regulamentul pe care îl avem, am solicitat toate acele documente, care ne-au fost prezentate. Eu consider că atunci când participi la o licitaţie trebuie să ai nişte acorduri de principiu. Pe data de 4, după ce a fost stabilit câştigătorul, firma respectivă s-a prezentat cu acele contracte încheiate cu cei care reprezintă cântăreţii. Pentru a clarifica situaţia, am zis că trebuie să vorbesc cu unul dintre impresari, pentru a mă lămuri care este realitatea. Foarte important este ca acest eveniment să se desfăşoare cum ar trebui".

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Scandal la Medieval! O firmă acuză Primăria Ploieşti că a atribuit contractul discreţionar, deşi ofertantul selectat nu ar fi respectat condiţiile

VIDEO | Gafă memorabilă a autorităţilor ploieştene, înainte de festivalul medieval din 2018

Contractul respectiv, cu o valoare de aproape 150.000 de lei fără TVA, vizează achiziţia unor servicii complete, practic Primăria angajând un operator care, mai departe, se obligă să se ocupe de scenă, instalaţii, cântăreţi sau promovare. În timpul conferinţei au existat întrebări şi cu privire la decizia Primăriei Ploieşti de a lansa procedura de selecţie cu puţin timp înainte de festivalul propriu-zis, primarul Dobre afirmând că, în opinia sa, termenul de circa o lună şi jumătate este suficient.