SINTEZĂ | Acord fără cifre pentru prelungirea cu trei ani a contractului de termoficare, la Ploiești

Ocupate să-și arunce săgeți, puterea și opoziția din administrația locală, ca și conducerea Primăriei Ploiești și a Consiliului Județean Prahova, s-au grăbit să-și însușească o victorie care s-a dovedit, mai degrabă, o iluzie. În timp ce aleșii s-au întrecut să se laude, săptămâna trecută, cu găsirea soluției pentru furnizarea energiei termice în Ploiești după data de 1 mai, când expiră contractul cu actualul operator, societatea în cauză, Veolia Energie Prahova, a anunțat că negocierile continuă și că nu s-a ajuns la niciun acord. Ba mai mult decât atât, reprezentanții Veolia au transmis public un avertisment către autorități, că intră în criză de timp. Abia vineri după-amiază a apărut o informare potrivit căreia, în sfârșit, cele trei părți ar fi picat la pace.

Săptămâna trecută a început în forță, cu un anunț mult așteptat. Marți, municipalitatea ploieșteană afirma că primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, "au ajuns la un acord de principiu cu reprezentanţii operatorului Veolia Energie Prahova privind prelungirea contractului în vigoare, de furnizare a energiei termice şi a apei calde, pe o perioadă de 3 ani şi 14 zile, termenul scadent fiind 15 mai 2022." Administrația locală mai preciza că "preţul gigacaloriei va fi de 237,35 lei + TVA, până la aprobarea unui nou tarif, conform noii formule de calcul stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), aşa cum presupune legislaţia în vigoare", iar "Primăria Municipiului Ploieşti şi Consiliul Judeţean Prahova îşi arată disponibilitatea de a suporta, prin subvenţie, costurile pentru populaţie, generate de creşterea preţului gigacaloriei în conformitate cu noul contract, astfel încât facturile pentru consumatorii casnici să nu crească. Cuantumul subvenţiilor va fi stabilit în şedinţe succesive de Consiliu Local şi Consiliu Judeţean, odată cu aprobarea bugetelor pe 2019 ale celor două instituţii."

Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, a transmis, însă, la scurt timp după aceea, o informare, în care susține că primarul Ploieștiului a respins varianta de aprobare a unei subvenții pentru prețul de producție și că va propune consilierilor județeni "asigurarea pentru municipiul Ploiești a finanțării necesare acoperirii diferențelor de tarif dintre prețul de producție a gigacaloriei și prețul pe care îl va achita populația, într-un cuantum anual de 10 milioane de lei".

Marți după-amiază, Consiliul Local Ploiești s-a reunit în ședință de îndată, pentru adoptarea unei hotărâri pe acest subiect, întâlnire care s-a transformat într-un nou prilej de atacuri între putere și opoziție. Până la urmă, după zeci de minute de dezbateri și acuze, aleșii locali au adoptat proiectul referitor la prelungirea contractului cu actualul operator, până la 15 mai 2022, dar cu niște amendamente la prevederile inițiale. Printre acestea se numără și cel referitor la acordarea subvenției pentru populație, din care să se acopere diferența de tarif între prețul suportat de populație, de 186,97 lei/Gcal + TVA, și cel stipulat deocamdată, pentru prelungirea contractului, de 237 de lei/Gcal. Amendamentul se referă la acordarea acestei subvenții până în 2022, adică pe perioada de trei ani pentru care se dorea prelungirea contractului cu actualul operator, Veolia Energie Prahova.

La o zi distanță, și Consiliul Județean Prahova a adoptat o hotărâre similară, fără a face vreo referire, însă, la vreun tarif. "Se împuternicește președintele Consiliului Județean Prahova și domnul consilier județean Ionică Eugen, să negocieze, în numele și pe seama Județului Prahova, condițiile prelungirii contractului. Rezultatul negocierii și prelungirea vor fi prevăzute într-un act adițional ce va fi supus spre a fi aprobat prin hotărâre a Consiliului Județean Prahova, până la data de 25 aprilie 2019", se arată în hotărârea CJ Prahova.

Numai că, între cele două episoade, un comunicat al Veolia Energie Prahova contrazicea optimismul autorităților, reprezentanții operatorului anunțând public  că  "își exprimă disponibilitatea pentru finalizarea negocierilor în vederea prelungirii contractului de concesiune pentru sistemul de termoficare din Municipiul Ploiești, având ca obiectiv prioritar interesul cetățenilor Municipiului Ploiești", dar că "în cadrul întâlnirilor avute compania a înaintat către Consiliul Local și Consiliul Județean un calendar de acțiuni care nu a fost respectat până în acest moment. Astfel, presiunea timpului a devenit foarte mare, ceea ce conduce la imposibilitatea respectării termenului de semnare a prelungirii contractului, astfel încât compania să opereze conform reglementărilor în vigoare și după data de 01.05.2019".

Aceștia punctau două aspecte importante cu privire la care forurile amintite mai sus nu luaseră vreo decizie. "Compania a propus o nouă formulă de ajustare a prețurilor atât pentru populație cât și pentru agenții economici ce include un tarif de referință de 340 lei / gigacolarie + TVA (care a fost omis din HCL votat astăzi - marți, n.r.) și care reprezintă un element de bază și obligatoriu pentru prelungirea contractului. Prețul local de furnizare rezultat în urma aplicării acestei noi formule ar rămâne chiar si așa, printre cele mai mici din țară.

Un alt element de bază a fost recuperarea diferențelor ca urmare a creșterii prețurilor combustibilului (denumit rattrapage) și care prin hotărârea de Consiliul Local votată astăzi 09.04.2019 a fost amânată. Aceasta în ciuda faptului că toate documentele și solicitările VEP au fost depuse încă din luna iunie 2018.

În situația în care se va semna un act adițional de prelungire a contractului de termie, tariful aprobat de 237,35 lei/ gigacalorie este valabil pe o perioadă limitată și se va aplica doar până la aprobarea noului preț de către Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Noul preț este obligatoriu a fi aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local, în maxim 30 de zile de la avizarea sa de către ANRE, fiind o clauză de încetare unilaterală a contractului", au transmis reprezentanții Veolia Energie Prahova.

Comunicatul acestora se încheia cu mențiunea că "modul în care s-a respectat calendarul de acțiuni propuse a dus compania în situația puțin probabilă de a mai putea ajunge la un acord în perioada rămasă până la expirarea prezentului contract de termie" și cu promisiunea că, "în paralel, Veolia Energie Prahova continuă toate demersurile de informare a autorităților competente și de implementare a acțiunilor de  predare – primire a bunurilor ce compun sistemul".

S-a ajuns la un consens... din nou

Abia vineri după-amiază, Primăria Ploiești a anunțat că municipalitatea, Consiliul Județean Prahova și Veolia Energie Prahova, operatorul de termoficare, au ajuns la un consens privind prelungirea contractului încheiat cu aceasta din urmă, care expiră la începutul lunii viitoare, până la 15 mai 2022. Comunicatul Primăriei Ploiești nu face nicio referire la prețul gigacaloriei, menționând doar că s-a aprobat formula de calcul a tarifului de referinţă, iar aceasta urmează să fie aprobată de ANRE. Tot Autoritatea pentru Reglementare în domeniul energiei va stabili tariful de referinţă şi va decide asupra sumei finale în funcţie de care se vor calcula facturile, mai menționează comunicatul publicat pe site-ul Primăriei Ploiești.

"În urma Hotărârii Consiliului Local din data de 9.04.2019, astăzi, vineri, 12.04.2019, a avut loc o nouă rundă de negocieri cu operatorul de termie Veolia Energie Prahova. În urma discuţiilor purtate, s-a ajuns la un consens între toate cele trei părţi prezente (Primăria Ploieşti, Consiliul Judeţean Prahova şi Veolia) privind prelungirea contractului până în data de 15 mai 2022. Se elimină astfel riscul ca ploieştenii să rămână fără apă caldă şi căldură.

La negociere, unde au participat primarul Municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, viceprimarul Cristian Mihai Ganea şi preşedintele Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, s-a aprobat formula de calcul a tarifului de referinţă. Conform prevederilor legale, formula aprobată urmează să fie înaintată către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi această instituţie trebuie să îşi dea acordul final şi să stabilească tariful de referinţă şi să decidă asupra sumei finale în funcţie de care se vor calcula facturile.

ANRE este o instituţie aflată în subordinea este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar. Actuala conducere a instituţiei este desemnată de majoritatea PSD – ALDE din Parlamentul României.

Primarul Municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, şi-a exprimat ideea de a cuprinde subvenţia către populaţie în Bugetul pe care îl va supune atenţiei Consiliului Local şi care urmează să fie votat în perioada următoare", se arată în comunicatul Primăriei Ploiești.

„Am participat la această negociere cu gândul de a apăra interesele ploieştenilor. M-am achitat de cele două angajamente pe care mi le-am luat în faţa lor.

1) Nu se vor opri apa caldă şi căldura de la 1 mai aşa cum susțineau consilierii locali PSD – ALDE. Am dus negocierea la capăt cu responsabilitate și așa cum am promis am obținut un contract corect pentru ploieșteni.

2) Voi propune subvenţionarea facturilor pentru toţi consumatorii casnici, astfel încât ploieştenii să nu plătească mai mult. Sper că reprezentanţii PSD – ALDE vor înţelege să dea curs acestei propuneri, mai ales că la negocieri a fost prezent şi viceprimarul Ganea, care a putut să vadă cât de dificil a fost procesul de negociere”, a declarat primarul Municipiului Ploieşti, Adrian Dobre.

În urma negocierilor s-au aprobat și investiţii de 17 milioane de lei în sistemul de distribuţie de apă pentru reducerea pierderilor, plus alte 10 milioane de lei pentru mentenanţă,  cheltuieli care vor rămâne în sarcina Veolia Energie Prahova. De asemenea, la finalul contractului, Turbina pe gaze (TAG) va fi predată în administrarea Primăriei Ploieşti, cu specificarea că aceasta va mai funcționa încă doi ani fără revizie, au mai anunțat reprezentanții Primăriei Ploiești.