PLOIESTI 2022 | Autorităţile ploieştene au anunţat priorităţile pentru noul an, lista fiind deschisă de procedurile pentru construirea viitorului spital municipal de urganţă şi continuând cu parcări, reparaţii şi finalizarea centrului de radioterapie oncologică. Acest an trebuie să aducă şi începerea lucrărilor la mai multe proiecte europene substanţiale, care au termen limită la 31 decembrie 2023.
PLOIESTI 2022 | Întrebat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă orgaizată la sediul Primăriei Ploieşti, care vor fi priorităţile administraţiei locale în noul an, primarul Andrei Volosevici a anunţat că lista începe cu spitalul municipal de urgenţă. De altfel, în ultimele zile ale anului trecut, Consiliul Local a aprobat o scrisoare de angajament, intenţia fiind ca viitorul spital, despre care ni se spunea până de curând că va fi finanţat de Compania Naţională de Investiţii, să fie realizat printr-un parteneriat public-privat, cu implicarea Băncii Mondiale. Primul pas va fi realizarea unui studiu de pre-fezabilitate, care ar urma să arate, în linii mari, ce opţiuni de finanţare se pot identifica şi ce parteneri ar fi interesaţi de acest proiect. Acesta ar trebui să fie realizat până în luna mai a lui 2022 şi ar urma să coste 200.000 de euro, din care Primăria s-a angajat să suporte jumătate.
Primarul municipiului Ploieşti a anunţat acum că, în varianta optimistă, lucrările la noua unitate medicală ar putea începe spre finalul acestui an. „Proiectul prioritar zero, cel mai important, este spitalul. Începe anul acesta procedura şi cred că şi începem să construim sau predăm amplasamentul. Dar spitalul se va face. De aici încolo, discuţiile vizavi de priorităţile pe investiţii le purtăm aşa: ştim cu toţii de spital, iar de aici încolo discutăm şi de celelalte. După părerea mea, undeva în martie vom avea încheiate procedurile pe drumuri, pe reparaţii şi întreţinere şcoli, pe semnalizare rutieră, pe lucruri de genul acesta, am dotat şi societăţile subordonate Consiliului Local, suntem pregătiţi să începem să «arăm» oraşul în sensul bun. Există un efort bugetar mai mic cu 19 milioane de lei (n.r. faţă de anul trecut), prin faptul că cineva în 2019 şi 2020 a avut grijă ca toate ratele şi dobânzile să treacă în 2021, am trecut şi de anul 2021, ne-am făcut treaba, în momentul acesta ratele şi dobânzile înseamnă 19 milioane şi ceva mai puţin, bani care vor merge fără discuţie în trei lucruri, investiţii, reparaţii şi protecţie pentru copii”, a declarat primarul Ploieştiului, anunţând, pentru a treia categorie enumerată, un proiect care va fi lansat în acest an pentru analize ORL gratuite în unităţile de învăţământ.
Până la construirea unei noi unităţi medicale, în curtea Spitalului Municipal actual se lucrează la amenajarea unui laborator de radioterapie oncologică. „Se lucrează, n-avem nici cea mai mică problemă, în vom termina şi vom aduce şi aparatul, pe care îl vom primi prin Ministerul Sănătăţii”, a afirmat primarul, răspunzând întrebării adresate de un jurnalist cu privire la stadiul lucrărilor.
2022, anul parcărilor?
PLOIESTI 2022 | Autorităţile locale speră să cosntruiască şi trei parcări supraetajate, una în cartierul Malu Roşu, una la capătul dinspre centrul civic al străzii Democraţiei şi una lângă platoul Halelor Centrale, pe zona ocupată în prezent de sediul administrativ al SC Hale şi Pieţe şi de câteva magazine. Vestea proastă e că acestea erau şi pe lista de priorităţi din 2021. Vestea bună, în cazul celei de la Hale cel puţin, e că primul pas, pentru eliberarea terenului, urmează să fie făcut odată cu propusa mutare a SC Hale şi Pieţe într-un sediu nou, alături de Servicii de Gospodărire Urbană şi de Regia Autonomă de Servicii Publice. „În momentul acesta discuţia este să începem procedurile pentru a face studiile de fezabilitate pentru ca maxim la începutul anului 2023 să avem o parcare supraetajată, parter plus patru, în zona Dealul cu Piatră în Malu Roşu şi o parcare pe structură uşoară pe Democraţiei. De asemenea, este luată în calcul strângerea în aceeaşi clădire a trei structuri subordonate Consiliului Local. Mă refer aici la fosta clădire PECO, unde şi-a desfăşurat activitatea Tribunalul, care va fi sediu pentru SGU, RASP şi SC Hale şi Pieţe. Lucrul acesta ne va crea posibilitatea ca acolo unde există clădirile administrative şi o parte din zonele comerciale - pe care le vom reloca, să nu-şi facă nimeni griji - să facem tot o parcare pe structură uşoară, parter plus trei”, a mai declarat primarul Volosevici.
AMR: Doi ani pentru proiectele europene
PLOIESTI 2022 | O altă veste bună e că 2022 urmează să aducă debutul unor proiecte europene consistente, contractate de administraţia Dobre. Ea vine la pachet şi cu o veste proastă: termenul limită pentru finalizarea lucrărilor - încă neîncepute - va fi 31 decembrie 2023. Asta înseamnă că rămân fix doi ani, fără câteva zile, pentru începerea unor proiecte precum cel de lărgire la patru benzi a ieşirii de la Podul Înalt, cu tot cu amenajarea unui terminal în zona depoului de troleibuze, cel de creare a unei noi artere între Gara de Vest şi Gara de Sud, cu tot cu modernizarea zonelor din faţa celor două gări, sau cel de amenajare a unui terminal multimodal lângă Spitalul Judeţean de Urgenţă. Autorităţile ploieştene au amintit că toate aceste proiecte au fost întârziate de creşterea preţurilor la materialele de construcţii, ceea ce a făcut ca valorile aprobate iniţial să nu mai corespundă noilor realităţi, iar constructorii să refuze proiectele. Anul trecut a adus o ordonanţă de Guvern care a permis actualizarea preţurilor, dar a stabilit şi că diferenţa rezultată în plus va fi suportată de beneficiari. Autorităţile ploieştene vor să finalizeze în acest an noile licitaţii şi să lanseze lucrările şi încă mai speră ca Guvernul să acopere cumva şi costurile suplimentare ale acestor proiecte. „Odată depăşite dificultăţile privind creşterea preţurilor la materialele de construcţii, anul acesta demarăm lucrările la mai multe proiecte din fonduri europene, pe lucrări de infrastructură, cum ar fi acea străpungere de la Gara de Vest la Gara de Sud, reabilitarea cartierelor Râfov, Pictor Rosenthal, a podurilor care duc spre Lukoil, reabilitarea străzii Cantacuzino, cu depoul de după Podul Înalt şi amenajarea în zona Găgeni a unui terminal intermodal modern”, a afirmat viceprimarul Daniel Nicodim.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!