Termo Ploiești va lua un împrumut girat de Primărie, pentru gaze

Termo Ploiești va lua un împrumut girat de Primărie, pentru gaze
Operatorul municipal Termo Ploiești va lua un împrumut de 80 de milioane de lei, girat de Primărie, pentru plata gazelor acontate la preț redus (Foto: Arhiva Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Operatorul municipal Termo Ploiești va lua un împrumut de 80 de milioane de lei, girat de Primărie, pentru plata gazelor acontate la preț redus. Măsura ar urma să asigure necesarul de gaze pentru sezonul rece 2023-2024. Consiliul Local a aprobat miercuri garantarea creditului.

Forul legislativ ploieștean a aprobat, în ședința de miercuri, garantarea unui împrumut de 80 de milioane de lei pe care firma municipală de termoficarea intenționează să îl ia pentru plata gazelor. Măsura vine în contextul în care Termo a acontat gaze la un preț redus, de 150 de lei, însă trebuie să achite din timp anumite tranșe, conform înțelegerii cu Transgaz.

Acest credit a fost posibil după o modificare legislativă venită recent, care a permis obținerea unor împrumuturi pentru astfel de situații și garantarea lor de către autoritățile locale, după ce, până acum, administrațiile publice puteau lua credite doar pentru susținerea investițiilor.

Termo Ploiești va lua un credit de 80 de milioane de lei pentru plata gazelor

Creditul ar urma să fie luat direct de operator, pe o perioadă de șase luni, și va fi girat de Primărie, potrivit discuțiilor purtate miercuri în ședința Consiliului Local.

În situația în care Primăria, ca girant, va trebui să contribuie la plăți, hotărârea prevede că sumele aferente vor fi oprite din subvenția de la buget plătită în mod normal operatorului de termoficare. Termo Ploiești oricum mai are bani de luat de la Primărie. Potrivit declarației date în timpul ședinței de către șefa Direcției Economice din Primărie, operatorul a emis de la începutul anului facturi de puțin peste 75 de milioane de lei cu tot cu TVA, iar municipalitatea a plătit până acum numai 49,6 milioane. Circa 26 de milioane figurează ca restanțe mai vechi de 90 de zile, a mai explicat aceasta. Totodată, operatorul va avea de returnat, în această toamnă, împrumuturile pe care le-a primit de la Primărie anul trecut, când se afla la început de drum și avea nevoie urgentă de lichidități.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

„Societatea este pe profit. Diferența între ce are de încasat de la Primărie și creditele aprobate în Consiliul Local anul trecut pentru funcționare e undeva la 10-11 milioane, dacă nu mă înșel. Discutăm despre aceste 80 de milioane care facilitează achiziția gazului ieftin aprobat de Guvern, la 150 de lei. Aceste gaze trebuie transportate și înmagazinate până la sfârșitul lunii octombrie. Sperăm să se miște cât se poate de repede administrația locală, astfel încât să existe și posibilitatea tehnică de a fi transportate și înmagazinate, pentru că transportatorul de gaz are o capacitate tehnică maximă de transport și cu cât scade perioada cu atât mai greu va fi să fie transportată și înmagazinată această cantitate. În afară de aceste 80 de milioane, mai există încă o cantitate aproape echivalentă de gaze, tot la 150 de lei, care va fi achiziționată zilnic. În felul acesta, teoretic, se acoperă întreaga cantitate de gaze pentru sezonul de iarnă 2023-2024”, a declarat consilierul local PNL Aurelian Tudor, membru în Adunarea Generală a Acționarilor la Termo Ploiești.

Image