fbpx

VIDEO 🎦 Ce paşi mai sunt necesari pentru ca noul operator de termoficare din Ploieşti să înceapă să lucreze

VIDEO 🎦 Ce paşi mai sunt necesari pentru ca noul operator de termoficare din Ploieşti să înceapă să lucreze

Primarul susţine că serviciul de termoficare din Ploieşti nu poate fi încredinţat către operatorul propriu fără modificarea studiului de oportunitate aprobat în 2021 (Foto: captură video)

Image
Image

Firma proprie de termoficare a administraţiei din Ploieşti a fost înregistrată la Registrul Comerţului, însă primarul Andrei Volosevici susţine că mai sunt nişte paşi obligatorii pentru a i se putea încredinţa serviciul, paşi care se blochează din cauza lipsei din patrimoniu a CET-ului.

Primarul a explicat, în timpul şedinţei de joi a Consiliului Local Ploieşti, că pentru a putea încredinţa serviciul de termoficare este nevoie de un studiu de oportunitate. Unul există deja, fiind aprobat în luna mai a anului trecut, însă studiul de atunci a analizat patru variante şi a recomandat concesionarea serviciului către un operator privat. Ca să se poată încredinţa către o firmă proprie, e nevoie, susţine edilul, ca studiul să recomande o altă variantă, iar asta s-ar putea face prin modificarea celui deja aprobat. Dar ca să poţi ajunge să-l revizuieşti este nevoie, conform explicaţiilor primarului, să se schimbe ceva la nivelul sistemului de termoficare, cum ar fi transferul CET-ului şi al reţelei primare de la Consiliul Judeţean la Consiliul Local. Andrei Volosevici susţine că, fără acest transfer, ceilalţi paşi se blochează, rugându-i pe consilierii locali să intervină pe lângă factorii de decizie din Consiliul Judeţean pentru deblocarea situaţiei.

Andrei Volosevici: "Încă nu avem obiectul muncii"

"Noul operator este înfiinţat. În momentul în care a existat o firmă înfiinţată, raportat la dispoziţia Consiliului Local, astăzi am semnat mandatele. Asta înseamnă că AGA este numită şi are forţă juridică. La ora 10.00 am avut o şedinţă şi am rugat ca AGA să poată foarte rapid să decidă care este mandatul Consiliului de Administraţie. Este clar că toate deciziile, după ce facem aceste lucruri legate de bucătăria internă, ţin de reacţia Consiliului Judeţean. Aştept până mâine, după ce AGA decide, dacă poate ţine în seara aceasta o şedinţă, dacă şi membrii CA se pot întruni într-o şedinţă în regim de urgenţă, să vedem ce facem cu cei 300 de angajaţi. Avem o problemă de logică juridică foarte simplă, începerea procedurii pentru angajarea lor poate fi făcută după ce, unu, Termoficare Prahova decide să facă lucrul ăsta şi ni-i pune la dispoziţie, şi doi, noi avem obiectul muncii. Mă îndoiesc că putem să angajăm 300 de oameni în contextul în care îi angajăm la o societate înfiinţată, dar care nu  are obiectul muncii şi nu poate desfăşura activitatea, pentru că nu are patrimoniu. Respectuos, cu flori, cu bomboane, cu orice, invit, rog reprezentanţii Consiliului Judeţean, ca să ne lămurim când şi cum primit CET-ul, ca să începem procedurile de angajare", a declarat primarul Andrei Volosevici, în timpul şedinţei de joi a CL Ploieşti.

Primarul a mai precizat că a avut o discuţie cu experţii care au întocmit studiul de oportunitate din 2021, care i-au răspuns că nu-l pot modifica fără să existe o schimbare de condiţii care să presupună revizuirea lui. "Ieri am stat de vorbă cu cei de la RomCapital. Fără nicio putere de tăgadă, e lege, trebuie să avem un studiu de oportunitate. Ca ei să refacă studiul de oportunitate, este evident că trebuie să fie o altă situaţie juridică. Studiul de oportunitate pus la dispoziţie anul trecut în luna mai a fost raportat la o anumită situaţie patrimonială: CET şi reţea primară la Consiliul Judeţean - şi aşa suntem şi acum - şi reţeaua secundară la Ploieşti. Ca să poată face un nou studiu de către RomCapital, este evident că mai întâi trebuie să avem patrimoniul şi după aceea se poate face studiul de oportunitate şi merge obligatoriu şi pe un aviz de la Concurenţă. Dar, ca oamenii să poată lua în analiză o altă variantă de lucru, care să nu fie concesiunea serviciului şi să fie încredinţarea către o societate a Primăriei, trebuie să fie o altă situaţie juridică constatată. Adică, mai pe româneşte, trebuie să avem CET-ul. Eu i-am rugat să pregătească între timp aceste lucru, pentru că au datele, pentru a putea avea un nou studiu, raportat la noua situaţie juridică şi patrimonială, ca să putem da drumul în Consiliul Local, să mergem şi să obţinem avizul de la Consiliul Concurenţei şi să putem să facem procedura, care se poate desfăşura într-o zi sau două, să încredinţăm societăţii Termo Ploieşti SA serviciul de termie. Aceştia sunt paşii obligatorii pentru a putea pune în funcţiune tot ce înseamnă instalaţia compusă din cazanul 6, cazanul 5, turbina şi CAF 2, ca să putem furniza în prima fază apă caldă, după care să fim în stare să asigurăm ploieştenilor o chestiune care e logică într-un oraş al secolului XXI, şi anume căldura", a mai afirmat primarul Ploieştiului, care a salutat cu această ocazie anunţul făcut de conducerea Consiliului Judeţean privind intenţia de a închiria două cazane mobile.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.