VIDEO | A fost aprobată reducerea masivă de posturi de la Consiliul Judeţean Prahova. Vezi cum au decurs dezbaterile!

VIDEO | A fost aprobată reducerea masivă de posturi de la Consiliul Judeţean Prahova. Vezi cum au decurs dezbaterile!
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Restructurare masivă la Consiliul Judeţean Prahova! Conform organigramei aprobate vineri, cu majoritate de voturi, aparatul propriu al instituţiei va fi "subiţat" cu 101 posturi, rămânând la 146 de posturi, cu tot cu preşedinte, vicepreşedinţi şi administrator public. Măsura se va aplica de la 1 ianuarie, termen până la care salariaţii vor fi evaluaţi, a anunţat noul preşedinte al CJ, Iulian Dumitrescu.

Noua organigramă a fost aprobată vineri, la puţin mai mult de o săptămână de la conferinţa de presă în care Iulian Dumitrescu se arăta nemulţumit de structura de personal găsită, reclamând că a găsit "angajaţi plafonaţi" şi "multe pile de partid". Noul preşedinte al instituţiei a anunţat că, în principiu, nimeni n-ar trebui să se considere concediat de pe acum, propunând un amendament prin care noua organigramă va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021 şi anunţând că până atunci vor fi testaţi toţi salariaţii.

În timpul dezbaterilor au fost aprobate câteva modificări, minore, faţă de organigrama publicată iniţial, cele mai multe vizând încadrarea pe posturi şi treceri de la posturi de consilieri la unele de inspectori de specialitate sau viceversa.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Bogdan Toader, a contestat măsura, reclamând că economiile reale la buget vor fi mult mai mici decât cele estimate, pentru că eliminarea unor posturi va presupune externalizarea unor servicii. 

„Din referatul de aprobare semnat de domnul preşedinte reiese că unul din motivele propunerii acestui proiect este principiul meritocraţiei. Este un principiu foarte corect, cred că toţi ni-l dorim aplicat, dar nu ştiu cum, într-o singură săptămână de la preluarea mandatului, a reuşit noua conducere să evalueze personalul, să stabilească aceast criteriu. Cum poate fi invocat fără evaluarea fiecărei fişe de post? Dacă nu, se putea angaja o societate, sunt atâtea societăţi specializate care pot face această evaluare. Când am depus jurământul cu toţii am spus că vom face cu bună-credinţă tot ceea ce stă în puterea şi priceperea noastră. Acest lucru nu ştiu unde poate fi invocat, când pe de o parte sunt disponibilizaţi oameni, iar pe de altă parte sunt făcute mai multe transferuri în această instituţie, vreo trei-patru-cinci”, a declarat Bogdan Toader, insistând pe două categorii de posturi, cele de pompieri şi de şoferi, explicând, în primul caz, că existenţa lor în schema de personal e obligatorie conform scenariului de securitate la incendiu şi că rolul lor era în primul rând de monitorizare şi prevenţie. În al doilea caz, Toader a notat că noua organigramă propune cinci posturi de şoferi, dintre care patru pentru preşedinte, vicepreşedinţi şi administratorul public, lăsând un singur şofer pentru toţi ceilalţi angajaţi: „O singură persoană rămâne pentru ceea ce înseamnă aparatul de specialitate. Gândiţi-vă că avem o perioadă plină de probleme, calamităţile sunt la ordinea zilei şi mai multe echipaje trebuie să meargă în teren să facă evaluarea acestor calamităţi, sau la bancă, personalul care merge pentru ridicarea de numerar trebuie însoţit”. Consilierul USR Mihai Neagu a avut o replică acidă, în acelaşi ton anti-PSD promovat încă din campanie, întrebându-l pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean dacă s-a făcut o evaluare a persoanelor respective şi la momentul angajării lor în instituţie.

Un singur angajat al Consiliului Judeţean a luat cuvântul în timpul dezbaterilor, o doamnă de la Informatic, angajată de ani buni în instituţie, care, printre emoţii şi supărare, a explicat cu ce se ocupă ea şi colegii, arătând că întreaga activitate nu va putea fi asigurată de doi salariaţi, aşa cum prevede noua organigramă. La finalul şedinţei au mai fost şi alţii care au prins curaj să critice, pe principiul „ar fi trebuit să le zic eu câteva...”. Dar în timpul dezbaterilor nu le-au zis. Proiectul de hotărâre a fost aprobat de consilierii de la PNL, USR-PLUS, Pro România şi ALDE, în timp ce reprezentanţii alianţei PSD - PPU(SL) au decis să nu participe la vot.

Înainte de votare, preşedintele Consiliului Judeţean, Iulian Dumitrescu, a mai adus câteva argumente, vorbind despre probleme pe care le-a constatat de la instalarea în funcţie: „Toţi salariaţii vor da concurs. Nimeni nu e dat afară, cei care vor reuşi să ia concursul vor rămâne, cei care nu vor reuşi vor pleca. Săptămâna trecută a fost preşedintele de la ADR la mine, Liviu Muşat, mi-a zis «vedeţi că aveţi un drum de 50 de milioane de euro, e predefinit, de la Gura Vitioarei la Comarnic, voi sunteţi singurii care n-aţi fost interesaţi, aveam 500.000 de euro pentru studiul de fezabilitate, am tras de voi, nu v-a interesat». La un alt proiect trebuia să se termine execuţia în martie 2021, nici nu s-a lansat licitaţia. De absorbţie nu mai zic. Avem nişte proiecte pe fonduri europene pentru drumuri judeţene scoase de vreo trei ori la licitaţie, n-a venit nimeni prima oară, n-a venit nimeni a doua oară, probabil sunt nişte probleme prin s.f.-urile alea şi tot ce-i acolo, asta frânează dezvoltarea. A fost discuţia despre tablete, domnul Toader spunea când a fost şedinţa că i s-a spus de către staff că nu poate Consiliul Judeţean să aplice pentru tablete. Cine i-a spus îşi bătea joc de două proiecte care valorează 30 de milioane de euro. După ce am terminat în trei zile acele proiect de tablete şi măşti, ele trebuie încărcate în MySMIS, a rămas doamna Anna-Maria Vasile, care se ocupă de fonduri europene, pentru că la proiectele acestea se aplică principiul primul venit, primul servit, sunt 200 de milioane de euro, cine depune ia banii, cine nu depune, sănătate! Eram disperaţi, era ora 19.00, dă-i să încarci în MySMIS. A trebuit să ne chinuim vreo trei ore sau patru, pentru că orice oră conta, ca să putem să încărcăm proiectul în sistem. Aş putea să o ţin aşa cam până diseară, ce probleme sunt la Patrimoniu, ce probleme sunt cu contractele, ce probleme sunt cu tot ce vreţi”.

„Tot ceea ce putem să facem din punct de vedere legal pentru salariaţii care au anumite probleme sociale o să facem”, a mai declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Image