VIDEO | Andrei Volosevici cere transferul CET Brazi la Primăria Ploieşti

VIDEO | Andrei Volosevici cere transferul CET Brazi la Primăria Ploieşti
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Primarul Andrei Volosevici solicită transferul CET Brazi de la Consiliul Judeţean la administraţia ploieşteană, explicând că, în viziunea sa, ar fi soluţia pentru reluarea alimentării cu apă caldă, permiţându-i Primăriei să organizeze singură o procedură de selecţie a noului operator, fără să mai depindă de CJ sau ADI.

În momentul de faţă, Consiliul Judeţean Prahova deţine centrala termică de la Brazi şi reţeaua primară de transport, iar Primăria deţine reţeaua de distribuţie. Din acest motiv, cele două instituţii au creat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termo Prahova, care s-a ocupat în numele lor de licitaţia pentru selecţia noului operator. În varianta unui transfer de proprietate, Primăria ar putea să gestioneze singură situaţia, fără să mai depindă de Consiliul Judeţean. Propunerea, care a mai fost discutată şi în trecut, a fost prezentată insistent de primarul Andrei Volosevici, în timpul unei discuţii purtate joi cu participanţii la protestul în stradă organizat de UAP Prahova.

"Noi vrem să luăm CET-ul. Ni-l dau nouă şi, având continuitate, facem procedură de urgenţă şi îl încredinţăm unei firme care e în stare să facă lucrul acesta. Ieri, în AGA, o şedinţă informală, ni s-a spus «noi vrem să desfiinţăm ADI-ul şi să luaţi CET-ul de la Brazi». Mai departe, e normal să merg în faţa Consiliului şi să spun «Ce luăm? Ce înseamnă lucrul ăsta? Care sunt instalaţiile? Câte sunt funcţionale? Ce înseamnă ISCIR? Care sunt obligaţiile? Se pot da?». Logica noastră juridică este să preluăm CET-ul. Dacă ni-l dau. Vă reamintesc că din 2019 există hotărâre de Consiliu Local, dar nimeni nu-l dă, pentru că sunt încurcături la ei. Din punctul meu de vedere, preluarea este singura soluţie ca să nu ne mai încurcăm şi să trăim lucruri de genul acesta", a afirmat Andrei Volosevici, în timpul discuţiei cu protestatarii. "Asta e logica, iau producţia, iar distribuţia, constat starea de urgenţă şi merg şi dau către o firmă care are suportul necesar ca să facă lucrul ăsta. Noi, ca Primărie, ne asumăm această soluţie. Să ne dea CET-ul! Dar pentru asta trebuie să mergem să ştim despre ce e vorba acolo. Oricine cumpără o maşină trebuie să ştie dacă funcţionează, nu funcţionează, are carburator, n-are, are închidere centralizată, n-are", a adăugat primarul.

Despre transferul CET Brazi la Primărie s-a discutat şi în mandatul trecut, însă procedura a fost blocată după ce a apărut informaţia că unele terenuri se aflau sub sechestru. Totodată, conducerea de atunci a Primăriei Ploieşti s-a opus transferului, reclamând că autorităţile judeţene au obligaţia să investească acolo câteva milioane de euro pentru înlocuirea unor arzătoare şi că un eventual transfer de proprietate ar fi adus şi o obligaţie financiară în plus pentru administraţia locală. Acum, o altă întrebare se leagă de posibilitatea transferului reţelei primare fără pierderea finanţării europene, în contextul în care Consiliul Judeţean derulează un proiect european de 23 de milioane de euro, prin POIM, pentru modernizarea mai multor kilometri de conducte de termoficare.

Referitor la actualul operator, primarul Andrei Volosevici a mai declarat că decizia de oprire a instalaţiei are mai degrabă un fundament economic decât unul tehnic, explicând că, în lipsa licenţei ANRE, operatorul e nevoit să cumpere gaz la un preţ de patru ori mai mare. "Dincolo de poezia spusă, că trebuie să intrăm în revizie, se poate da drumul alimentării, dar ei n-au gaz. Şi n-au gaz pentru că nu vor să-l ia, pentru că, în momentul acesta, ei neavând licenţă de la ANRE, nu mai au gazul la 250 de lei, ci la aproape 1.000 şi atunci nu le convine, astea sunt realităţile", a adăugat primarul.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image