VIDEO | Bani în plus pentru reparaţii în şcolile şi grădiniţele din Ploieşti, după aprobarea bugetului local pe 2020

VIDEO | Bani în plus pentru reparaţii în şcolile şi grădiniţele din Ploieşti, după aprobarea bugetului local pe 2020
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

BUGET 2020 PLOIEŞTI | Consiliul Local Ploieşti a aprobat, joi după-amiază, bugetul local pe acest an, unul cu o valoare prognozată la peste 635 de milioane de lei, mult mai mare decât execuţia pe 2019, de 421, şi mai mare chiar şi decât estimările care erau făcute acum câteva săptămâni, când era pus în dezbatere proiectul. Cu toate acestea, consilierii s-au certat pe o sumă de 1,6 milioane, în cele din urmă direcţionată către unităţile de învăţământ, şi au luat bani din fondul de rezervă pentru achiziţia bazei sportive de la Petrotel, aprobată printr-o hotărâre anterioară.

Deşi, până acum, ani la rând, ordinea firească a fost ca mai întâi să fie aprobat bugetul de stat, apoi cele ale consiliilor judeţene şi abia apoi ale primăriilor, de data aceasta ordinea a fost răsturnată. E drept, doar cu aproximativ o jumătate de oră, bugetul Ploieştiului fiind votat, într-un final, după o pauză de consultări şi numeroase amendamente şi discuţii în contradictoriu, în jurul orei 15.15, într-o şedinţă începută de la 14.00, în timp ce la Consiliul Judeţean Prahova şedinţa a debutat la 15.00, iar proiectul privind bugetul instituţiei a trecut de vot undeva pe la 15.45. Dar până la urmă e mai puţin importantă partea formală, cel mai mult contând că municipiul va avea, pentru prima oară în ultimii ani, un buget cel puţin satisfăcător, care în teorie cel puţin ar trebui să le permită factorilor de decizie să nu mai stea cu emoţii privind acoperirea cheltuielilor în ultimele luni. Cu toate acestea, rămân secţiuni subfinanţate, raportat la execuţie de anul trecut, unul dintre exemplele discutate în şedinţă vizând alocarea subvenţiei către TCE, în contul serviciilor prestate pentru beneficiarii de gratuităţi, aici primarul Dobre recunoscând că alocarea ajunge doar până undeva în luna iulie, ţinând cont că, pe lângă cheltuielile la zi, societatea de transport public mai are de încasat şi nişte sume din urmă.

Explicaţia pentru această creştere consistentă a bugetului pe 2020 faţă de situaţia din anii trecuţi ţine de fondurile europene, autorităţile estimând că, acum, vor începe mai multe dintre proiectele depuse în ultimii doi ani. Altminteri, scoţând din calcul fondurile externe, pentru proiecte de modernizare autorităţile au în 2020 o alocare bugetară, din surse proprii, de 29,6 milioane de lei, în contextul în care lista de investiţii cuprinde proiecte care, conform studiilor de fezabilitate, ar avea o valoare totală de peste 246 de milioane, însă în unele cazuri acestea au doar o alocare bugeră simbolică, de 1.000 de lei, doar cât să rămână prinse, formal, în buget.

Majoritatea PSD-ALDE n-a mai funcţionat

Deşi, după "divorţul" petrecut la nivel naţional, PSD şi ALDE au continuat să colaboreze în Prahova, dezbaterile din Consiliul Local privind bugetul Ploieştiului au fost primul moment important care a arătat o fisură a acestei majorităţi care a dominat, aproape patru ani, forul legislativ. În timpul discuţiilor, consilierul ALDE Paul Palaş, preşedintele comisiei interne de buget a CL, a venit cu mai multe amendamente, majoritatea practic corecturi sau corelări cu o serie de alocări făcute anterior către bugetele structurilor subordonate şi care, implicit, ar fi trebuit regăsite şi în bugetul general. Mărul discordiei a fost o sumă de aproximativ 1,6 milioane, pe care consilierul a propus s-o ia de la servicii de consultanţă pentru cele două grădiniţe considerate excesiv de scumpe, proiecte la care Consiliul renunţase anul trecut, şi s-o ducă, la sugestia primarului, fiind vorba de unităţi de învăţământ, în fondul pentru lucrări de la grădiniţe, creşe, şcoli şi licee. Social-democraţii au venit cu o altă sugestie, ca 750.000 de lei din această sumă să meargă către achiziţia bazei sportive de la Petrotel-Lukoil, consilierul PSD George Botez argumentând că decizia de cumpărare fusese luată anterior aprobării bugetului local, cu Direcţia Economică dând la momentul respectiv un aviz favorabil condiţionat de includerea sumei necesare în buget. Conform propunerii PSD, în bugetul de reparaţii ar fi intrat doar diferenţa, de la cei 750.000 de lei în discuţie până la aproape 1,6 milioane. Paul Palaş a refuzat să-şi modifice amendamentul iniţial, acesta a fost supus la vot şi, cu toată opoziţia PSD-ului, a fost aprobat, cu 15 voturi, de consilierii de la PNL şi ALDE. Pentru cei care analizează aceste lucruri dintr-o perspectivă politică, votul respectiv, la un amendament aparent neînsemnat, a marcat clar o rupere a majorităţii PSD-ALDE care a dominat acest mandat, ruptură întărită şi de o serie de contre şi ironii adresate de consilierii din cele două tabere în timpul şedinţei. Dacă tot militau pentru alocarea sumei de 750.000 de lei, social-democraţilor li s-a sugerat să vină ei cu un amendament, să o ia înapoi din bugetul de reparaţii şi să o ducă la achiziţii, lucru pe care au refuzat să-l facă, probabil temându-se de o capcană în urmă căreia, tot politic, ar fi putut fi acuzaţi că au luat bani de la copii ca să-i dea unei rafinării. Au încercat apoi să ia 600.000 din bugetul pentru organizarea de evenimente, însă au renunţat repede. Până la urmă, s-au găsit fonduri şi pentru achiziţia bazei sportive, tot preşedintele comisiei de buget propunând diminuarea cu 250.000 de lei a fondului de rezervă şi relocarea a 500.000 de lei din suma prevăzută iniţial pentru plăţi de dobânzi bancare, amendament care într-un final, că d-aia uneori e frumoasă politică, a fost aprobat cu 16 voturi, de consilierii de la PSD şi ALDE.

Dincolo de substratul politic, vestea bună este că bugetul pentru reparaţii la nivelul unităţilor de învăţământ din Ploieşti a ajuns, în urma votului de joi, de la 1.335.000 de lei la puţin peste 2.910.000 de lei. Spre comparaţie, în 2019, execuţia totală a fost de 1.293.000 de lei. Practic, bugetul pentru lucrări din acest an, presupunând că nu vor mai exista rectificăr, va fi mai mult decât dublu faţă de cel din anul anterior. Este un motiv de bucurie, mai ales pentru părinţi, copii şi cadre didactice, însă nu neapărat o bucurie prea mare, pentru că această comparaţie cu alocările din 2019 sau 2018 nu e neapărat relevantă, dacă ne amintim că, înainte să înceapă să aibă probleme financiare, administraţia ploieşteană avea de regulă alocări în jurul sumei de 3 milioane de lei pe an pentru unităţile de învăţământ.

Bani luaţi de la Pediatrie şi duşi la marcaje rutiere

O altă modificare intersantă făcută în timpul şedinţei de joi a vizat bugetul pentru Spitalul de Pediatrie, unitate medicală aflată în subordinea administraţiei locale, de la care Consiliul a decis să ia o sumă de 717.000 de lei, din care 100.000 de lei prevăzuţi iniţial pentru cheltuieli de funcţionare şi 617.000 pentru dezvoltare, cu precădere pentru extinderea compartimentului de primiri urgenţe. Din această sumă, 417.000 de lei au fost redirecţionaţi către Transport Călători Express, pentru subvenţie, 200.000 către proiectul de extindere a reţelei de canalizare având în prim-plan cartierul Mitică Apostol şi 100.000 de lei către efectuarea de marcaje rutiere, activitate derulată de SGU. Practic, oricât de mult se feriseră la punctul despre care vă vorbeam mai devreme, aici consilierii chiar au luat bani de la copii şi i-au dus în alte direcţii. Totuşi, a existat şi o explicaţie, şi anume că Spitalul de Pediatrie a încheiat anul cu un excedent de aproximativ 14 milioane de lei, consilierii explicând că unitatea medicală are bani suficienţi din surse proprii şi n-ar fi avut de ce să-şi pună neapărat baza în suma de 717.000 de lei de la bugetul local.

Image