VIDEO | Hartă a serviciilor disponibile online în instituţiile publice din Prahova

VIDEO | Hartă a serviciilor disponibile online în instituţiile publice din Prahova
ONG-ul va realiza un portal al serviciilor disponibile online la nivelul instituţiilor publice din Prahova (Foto: Alex Călinoiu - Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Un ONG a obţinut fonduri europene, printr-un parteneriat alături de Consiliul Judeţean, pentru instruire în domeniul inteligenţei digitale şi elaborarea unei hărţi a serviciilor disponibile online la nivelul instituţiilor publice din Prahova.

Asociaţia GO-AHEAD a organizat luni conferinţa de lansare a proiectului "Dezvoltare Inteligenţei Digitale pentru o Cetăţenie activă", finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă. Proiectul urmăreşte creşterea capacităţii asociaţiei şi a altor ONG-uri active civic de a se implica în formularea şi promovarea dezvoltării locale, prin participarea la programe de instruire pe tematici actuale şi implementarea de proceduri, mecanisme, programe şi campanii de conştientizare în domeniul cetăţeniei active. În esenţă, proiectul presupune identificarea unor ONG-uri care se implică în zona de cetăţenie activă şi încheierea unor parteneriate, instruirea a 30 de reprezentanţi ai asociaţiilor, 10 ai Consiliului Judeţean şi 70 de cetăţeni ai judeţului, fie ei profesori sau funcţionari publici din instituţii care au interacţiune cu publicul, şi realizarea unei evaluări a strategiilor la nivelul judeţului şi a instrumentelor digitale disponibile în Prahova. În urma acestei analize, urmează să fie realizată o hartă a facilităţilor online disponibile la nivelul primăriilor şi instituţiilor deconcentrate din Prahova, fie că vorbim de AJOFM, DGASPC, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială sau Casa de Pensii.

Harta serviciilor disponibile online în Prahova

"Va fi un portal ce va îngloba serviciile digitale furnizate la nivelul judeţului Prahova de diversele instituţii publice, astfel încât cetăţenilor să le fie uşor să le acceseze", a explicat, în timpul conferinţei de lansare a proiectului, Ilinca Georgescu, managerul de proiect.

Portalul va fi gestionat şi actualizat de Consiliul Judeţean Prahova, care este partener în proiectul european, fără să aibă o contribuţie financiară. Administratorul public al judeţului, Anna Maria Vasile, a declarat că speră ca acest proiect, unic până acum în regiunea Sud Muntenia, să impulsioneze cât mai multe primării din Prahova să dezvolte gama serviciilor puse la dispoziţie online cetăţenilor. "Este un punct de plecare, este primul pas pentru o strategie digitală integrată, acest proiect oferindu-ne instrumente pentru a înţelege mai bine nevoile cetăţenilor din acest punct de vedere. Din păcate, cu ocazia pandemiei s-a demonstrat că este imperios necesar să avem un astfel de sistem", a punctat administratorul public al judeţului Prahova.

Proiectul european trebuie implementat până în vara lui 2023. Valoarea totală a acestuia este de aproape 420.000 de lei, din care aproximativ 350.000 de lei sunt asiguraţi prin finanţare nerambursabilă din Fondul Social European, 61.700 de la bugetul naţional, iar restul reprezintă contribuţia asociaţiei beneficiare.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image