VIDEO | Lucrările la noua staţie de epurare a Ploieştiului sunt din nou în IMPAS. Primăria şi constructorul nu se înţeleg la bani

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Începute în urmă cu vreo zece ani şi sistate undeva prin 2013, din lipsă de bani, lucrările la noua staţie de epurare a apelor uzate din Ploieşti sunt din nou în impas, în contextul în care nimeni nu s-a arătat dispus să facă o expertiză pe şantier, iar autorităţile şi reprezentanţii firmei executante nu au ajuns la o înţelegere privind sumele necesare pentru finalizare, numai diferenţa în discuţie fiind de 6,5 milioane de euro.

Directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploieşti, Raul Petrescu, a declarat miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, că autorităţile locale sunt în negocieri cu executantul, încercând să evite un nou litigiu în instanţă. El a precizat că, în interpretarea Primăriei Ploieşti şi a RASP, pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie de circa 4,5 milioane de euro, însă constructorul susţine că suma totală ar fi undeva la 11 milioane de euro, invocând că unele echipamente instalate aici în timpul vechilor lucrări s-au degradat pe parcurs.

O lămurire ar fi trebuit să vină printr-o expertiză tehnică, solicitată în mai multe rânduri de municipalitate, pentru a spune ce mai e de făcut la noua staţie, unde, în teorie, stadiul lucrărilor a ajuns la 80%. Asta, desigur, dacă nu s-a uzat nimic între timp. E drept că autorităţile îi acuză pe constructori că, în momentul sistării de acum vreo şase ani, nu au luat măsuri pentru conservarea lucrărilor deja efectuate. "A existat o carenţă la nivelul managementului Primăriei Ploieşti la momentul 2013, când s-au blocat lucrările. Din păcate, ne aflăm într-un impas, constructorul solicitând o sumă foarte mare, care din punctul nostru de vedere nu se regăseşte în contract. Ar fi fost de folos o expertiză tehnică, însă acest lucru a fost scos la licitaţie de şapte ori până acum de către Primărie şi nu s-a prezentat nicio firmă, chiar dacă suma alocată a fost majorată de fiecare dată. Nimeni nu a vrut să-şi asume ce s-a întâmplat până acum", a declarat Raul Petrescu, directorul RASP Ploieşti. Vezi mai jos VIDEO cu declaraţia integrală!

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Ploieştiul a scăpat de penalităţi la epurare. RASP a câştigat procesul cu Apele Române

În momentul blocării, autorităţile ploieştene au reclamat că aveau un contract cu Ministerul Mediului, care îşi asuma să plătească o parte din invesiţie. În momentul în care toate proiectele de acest gen au fost transferate de la Mediu la Dezvoltare, finanţarea pentru noua staţie de epurare a Ploieştiului s-a pierdut subit şi fără explicaţie. După ani şi ani, Primăria a câştigat un proces cu Ministerul Dezvoltării şi a primit peste 18 milioane de lei. Pentru că, între timp, apăruse şi un litigiu cu firma executantă, lucrările nu s-au reluat atunci, banii au fost cheltuiţi pe alte priorităţi, iar acum municipalitatea e în situaţia în care nu ştie ce s-a păstrat din vechile lucrări, nu ştie cât va costa să se ducă la capăt investiţia şi nici din ce surse va plăti. În apărarea sa, executantul poate invoca faptul că lucrările n-au fost blocate din culpa sa şi că, în perioada foarte mare scursă din momentul adjudecării contractului şi până acum, costurile pentru materiale şi forţă de muncă au crescut considerabil, existând o hotărâre de Guvern de anul trecut care le dă posibilitatea firmelor de profil să actualizeze preţurile inclusiv în interiorul unor contracte în derulare. Referitor la expertiza tehnică solicitată fără succes de autorităţile ploieştene, reprezentanţii firmei de construcţii şi ai RASP au căzut de acord, văzând că nu se implică nimeni pentru expertizare, să facă o comisie mixtă care să evalueze situaţia. Numai că, la cum arată lucrurile, e cam singurul lucru la care par să fi ajuns la un numitor comun, în rest existând foarte multe neînţelegeri.

DIN ARHIVA TELEGRAMA:

Vizită a şefilor din Primărie la staţia de epurare a Ploieştiului. Ce se întâmpla cu construcţia neterminată

VIDEO şi FOTO | Inspecţie la noua staţie de epurare a Ploieştiului. Vezi cât ar putea să dureze lucrările!

În tot acest timp, e şi o veste cât de cât bună. Ploieştiul a primit, prin hotărâre de Guvern, o nouă derogare, pentru a putea folosi vechea staţie de epurare fără a plăti sancţiuni de mediu, chit că aceasta nu mai respectă normele de poluare. RASP anunţă că a şi câştigat un proces cu Apele Române în acest sens, anulând mai multe amenzi deja primite. Derogarea mai e valabilă vreo patru ani, timp în care municipalitatea e obligată să finalizeze noua staţie, dacă mai putem numi "nouă" o investiţie începută acum peste 10 ani şi abandonată.

Image