VIDEO | Ploieştiul rămâne fără firmă pentru marcaje şi indicatoare rutiere, din cauza întârzierilor de sute de zile ale SGU

VIDEO | Ploieştiul rămâne fără firmă pentru marcaje şi indicatoare rutiere, din cauza întârzierilor de sute de zile ale SGU
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, joi, scoaterea mai multor servicii din obiectul de activitate al SGU, începând cu marcajele şi indicatoarele rutiere, pe motiv că societatea administraţiei locale s-a dovedit incapabilă să facă faţă comenzilor. Practic, este ca şi cum factorii de decizie ar spune că decât cu SGU mai bine fără operator, însă ne-am putea aştepta la organizarea unei proceduri de urgenţă pentru găsirea unui înlocuitor, ţinta fiind refacerea trecerilor de pietoni din dreptul unităţilor de învăţământ până la 8 februarie, când începe al doilea semestru al anului şcolar.

Aşa cum "Telegrama" anticipa în urmă cu aproape două săptămâni, societatea Servicii de Gospodărire Urbană nu se va mai ocupa de activitatea de trasare a marcajelor rutiere şi nici de indicatoare sau mobilier stradal, din cauza întârzierilor şi gafelor în execuţie. Decizia oficială a fost luată joi de Consiliul Local, care a aprobat, cu 21 de voturi favorabile din 25 posibile, un proiect de hotărâre prin care obiectul de activitate al societăţii subordonate administraţiei locale a fost redus, prin scoaterea acestor servicii, precum şi a celui de proiectare. Singurii care s-au abţinut au fost cei doi consilieri PSD şi cei doi ai Partidului Prahova în Acţiune.

Primarul Andrei Volosevici, iniţiatorul proiectului, a argumentat că problema ţine în primul rând de siguranţa participanţilor la trafic şi că fiecare zi de întârziere înseamnă un risc tot mai mare.

Întârzieri şi de aproape un an

În timpul şedinţei de joi a Consiliului Local, şefa Direcţiei Tehnic-Investiţii din Primăria Ploieşti, Mădălina Crăciun, a explicat că pe aceste tipuri de activităţi, însemnând marcaje rutiere, indicatoare şi stâlpi, sunt numeroase comenzi neonorate de SGU, cu vechimi de 123, 152, 168 de zile, mergând până la una de 354 de zile, aşa cum mai sunt şi comenzi vechi de peste 200 de zile privind montarea de mobilier stradal, plus unele foarte vechi pentru marcaje şi indicatoare de rezervare a locurilor pentru persoane cu dizabilităţi.

Au fost şi argumente pentru păstrarea SGU ca operator pe acest sector de activitate, măcar până la finalizarea unei licitaţii pentru desemnarea unui operator, mai mulţi consilier de la ALDE şi PSD amintind că societatea a făcut recent investiţii în aparatură nouă pentru realizarea marcajelor şi precizând că o renunţare ar putea determina şi o problemă socială, lăsând unii dintre angajaţi fără obiectul muncii. Consilierul ALDE Paul Palaş a amintit de problemele economice de la SGU şi datoriile societăţii, sugerând că luarea din obiectul de activitate a unui domeniu pentru care s-au făcut investiţii "vulnerabilizează şi mai mult firma", în timp ce social-democratul George Botez a avertizat, cu referire la serviciul de realizare a marcajelor, că "ajungem în situaţia în care îl luăm de la SGU dar nu avem cui să-l dăm".

"Nu aş vrea să mă refer la ce e în urmă, am promis că nu voi face lucrul acesta, am fost ales ca să rezolv nişte lucruri, de fapt să propun Consiliului Local să rezolvăm nişte lucruri. Dacă doriţi, vă prezint cam care sunt întârzierile şi incapacitatea SGU de a face marcajele rutiere. Lucrul acesta înseamnă circulaţie în siguranţă, înseamnă că la un moment dat - ferească Dumnezeu! - pentru nişte incidente rutiere nişte oameni pot - hai să spunem elegant - avea vătămări", a răspuns primarul Andrei Volosevici. "Dacă producem accidente, dacă răspundem pentru lucrurile astea, dacă nu suntem în stare să facem chestiunile astea şi dacă ne rugăm nişte luni de zile ca să avem marcaje rutiere, eu cred că trebuie să luăm măsuri", a adăugat primarul. Vezi mai jos VIDEO cu dezbaterile din şedinţa Consiliului Local! 

Ce urmează de mâine?

Primarul a mai precizat că, pentru perioada imediat următoare, cum Ploieştiul rămâne fără operator, se poate încerca o procedură de urgenţă, cu toate că nu s-a arătat încrezător în şansele ei, explicând că, pe termen lung, îşi doreşte o licitaţie care să se încheie cu un acord-cadru pe trei-patru ani, în interiorul căruia să se încheie contracte subsecvente anuale, evident cu un operator specializat.

"Voi propune ca în momentul în care se fac caietele de sarcini, prioritatea să fie legată şi de criteriul preţului cel mai scăzut, dar şi de rapiditatea cu care se întâmplă nişte lucruri, pentru că nu ne putem permite luxul să mai avem accidente, incidente, să ne prefacem că nu înţelegem", a adăugat Andrei Volosevici.

Image