fbpx

VIDEO | Propunerea de prelungire a contractului cu Apa Nova Ploieşti, respinsă de Consiliul Local

VIDEO | Propunerea de prelungire a contractului cu Apa Nova Ploieşti, respinsă de Consiliul Local

Image
Image

PRELUNGIRE APA NOVA | Consiliul Local Ploieşti a respins vineri, cu un vot covârşitor, proiectul care propunea prelungirea până în 2035 a contractului cu Apa Nova, contra unor investiţii de peste 36 de milioane de euro asumate de operator. Opozanţii proiectului au invocat faptul că amortizarea investiţiilor ar fi presupus o majorare a tarifului, dar au anunţat că vor relua cât de curând, într-o formulă nouă, negocierile cu operatorul.

PRELUNGIRE APA NOVA | Proiectul de hotărâre, care fusese discutat şi prorogat şi la o şedinţă din decembrie, a apărut după ce forul legislativ desemnase o comisie specială mandatată să negocieze cu operatorul sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din Ploieşti. În urma acelei negocieri a rezultat propunerea de majorare cu zece ani a perioadei contractuale, în contextul în care actualul acord expiră în iunie 2025. Apa Nova îşi asuma, conform propunerii, investiţii de peste 36 de milioane de euro, din care peste 13 milioane într-o primă etapă, concentrate în cartierul Mitică Apostol, şi ar fi urmat să-şi amortizeze investiţiile din tarif. Automat, asta ducea la o majorare, care ar fi dus Ploieştiul de pe ultimul loc în clasamentul tarifelor la apă practicate la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ în ţară până undeva pe la mijlocul ierarhiei.

PRELUNGIRE APA NOVA | La şedinţa de vineri a luat parte şi Mădălin Mihailovici, directorul general Apa Nova, care a argumentat că "Ploieştiul are la ora actuală cel mai mic tarif din România la apă şi canalizare", de 4,89 lei pe metru cub, creşterea aferentă primei etape ar fi de 6,11%, iar pentru amortizarea întregii investiţii noul tarif ar urma să ajungă la 8,97 lei pe metru cub, nu departe de cel de 8,07 practicat în prezent de Hidro Prahova şi undeva la 2,8% limită de suportabilitate din coşul minim, sub pragul de 3% impus de prevederile actuale.

Un singur vot favorabil

PRELUNGIRE APA NOVA | Au urmat dezbateri pline de ironii şi critici, în care primarul Andrei Volosevici a susţinut ideea prelungirii, punând accentul pe nevoia de realizare a acestor investiţii, iar colegii săi de partid de la PNL au fost principalii opozanţi. De altfel, grupul consilierilor liberali transmisese dinainte de şedinţă un comunicat de presă în care anunţa că va vota împotriva propunerii, invocând faptul că proiectul de hotărâre, chiar și după prorogarea decisă în decembrie, a fost prezentat consilierilor cu rapoarte negative din partea direcțiilor de specialitate din cadrul Primăriei.

"Grupul consilierilor locali PNL nu va accepta dublarea prețului la apă/canal fără să se asigure că prelungirea acestuia va însemna acoperirea în totalitate a Ploieștiului cu rețele funcționale de apă și canalizare", se mai arăta în comunicat. Când s-a ajuns la vot, consilierii de la PNL şi-au menţinut decizia de respingere. La rândul lor, aleşii USR PLUS au votat tot împotrivă, cu excepţia unui singur consilier, care s-a abţinut, ajungându-se la o situaţie cel puţin bizară, în care proiectul, care figurează iniţiat de trei consilieri liberali şi doi de la USR PLUS, a fost respins tocmai de iniţiatorii săi. A existat un singur vot favorabil, al singurului consilier PSD prezent la dezbatere.

Propunerea de prelungire a contractului cu Apa Nova Ploiești intră pentru a doua oară în dezbaterea Consiliului Local

Publicată de Telegrama pe Vineri, 14 ianuarie 2022

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.