fbpx

VIDEO | Propunerea de prelungire pe 10 ani a contractului cu Apa Nova, amânată de consilierii ploieşteni

VIDEO | Propunerea de prelungire pe 10 ani a contractului cu Apa Nova, amânată de consilierii ploieşteni

Image
Image

Autorităţile ploieştene pregătesc prelungirea contractului cu Apa Nova pe zece ani, perioadă în care operatorul îşi asumă investiţii de 36,7 milioane de euro fără TVA. Proiectul de hotărâre pentru prelungire a fost pus marţi în dezbaterea Consiliului Local, însă a fost prorogat, la solicitarea consilierilor de la PNL, care au invocat raportul nefavorabil al Direcţiei Juridice şi "mici chestiuni contractuale care pot fi îmbunătăţite".

Despre ideea de prelungire a contractului cu Apa Nova se vorbeşte de ceva luni la nivelul administraţiei ploieştene, de altfel autorităţile desemnând şi o comisie specială, care a negociat cu operatorul condiţiile unei eventuale prelungiri, negociere la finalul căreia s-a concretizat propunerea actuală, ca acordul să fie prelungit cu zece ani, iar operatorul să facă investiţii masive în infrastructură, totalizând 36,7 milioane de euro în două etape. Prima etapă, de 13,7 milioane, ar să se deruleze în primul an, conform informaţiilor discutate în şedinţa de marţi a Consiliului Local. Primarul Andrei Volosevici a argumentat în faţa consilierilor că valoarea investiţiilor propuse pentru perioada de prelungire ar fi mai mult decât dublă faţă de investiţiile efectuate de operator până acum în municipiu, adăugând că, potrivit noii înţelegeri, obligaţia va fi ca toţi aceşti bani să fie folosiţi pentru modernizarea sistemului, eliminând posibilitatea ca operatorul să deconteze investiţii făcute în sedii sau în bunuri care n-ar rămâne neapărat în Ploieşti la finalul contractului. Totodată, primarul a mai declarat că lucrările propuse acum, precum canalizarea cartierului Mitică Apostol sau extinderea de reţele, sunt absolut necesare în municipiu, iar respingerea variantei Apa Nova ar presupune ca ele să fie susţinute din bugetul propriu, cu eforturi foarte mari.

După toate discuţiile, grupul PNL a cerut prorogarea subiectului, invocând faptul că proiectul de hotărâre avea un aviz nefavorabil de la Direcţia Juridică şi existenţa unor "mici chestiuni contractuale care pot fi îmbunătăţite", potrivit viceprimarului Daniel Nicodim. Propunerea de prorogare a fost admisă, ceea ce înseamnă că ne putem aştepta ca proiectul să reapară în dezbatere, posibil uşor modificat, la o şedinţă în viitorul apropiat. În mod paradoxal, trei dintre cei cinci iniţiatori ai proiectului de hotărâre sunt din grupul PNL, ceilalţi doi, de la USR, votând împotriva prorogării.

Prelungire Apa Nova | Ce investiţii ar intra în prima etapă

Dacă propunerea de prelungire ar fi acceptată, contractul cu Apa Nova ar urma să expire la 14 iunie 2035. În prima etapă, de 13,7 milioane de euro, sunt incluse lucrări de modernizare, începând cu realizarea reţelei de canalizare în cartierul Mitică Apostol, a unei staţii de epurare locale şi a unei staţii de pompare, astfel încât reţeaua să fie racordată la un canal deschis al ANAR, şi continuând cu lucrări de extindere şi redimensionare a reţelei de alimentare cu apă potabilă a aceluiaşi cartier, însemnând 13,5 kilometri de extinderi, 5 kilometri de redimensionări, hidranţi şi aproximativ 800 de branşamente. Tot în această etapă sunt propuse lucrări pentru introducerea a aproape 15 kilometri de reţea de canalizare şi 683 de racorduri de canalizare şi 5,4 kilometri de reţea de apă, cu tot cu 204 branşamente şi cu hidranţii de incendiu aferenţi.

În documentul propus se mai precizează că, în eventualitatea realizării unor economii, sumele rămase ar trebui investite în lucrări similare, dar şi că, în situaţia în care unele proiecte ar fi blocate din motive independente de cele două părţi, sumele ar putea fi investite în lucrări similare ca valoare şi natură.

Prelungire Apa Nova | Staţia de epurare ar urma să intre în a doua etapă

Potrivit documentului pus în dezbatere, în a doua etapă de investiţii, de 23 de milioane de euro fără TVA, urmează să intre finalizarea lucrărilor la staţia de epurare a Ploieştiului. Există un semn de întrebare, pentru că Primăria este în litigiu cu firma care s-a ocupat de lucrări până la sistarea lor. Proiectul prevede un calendar ferm atât pentru scenariul în care Ana Nova ar urma să se ocupe de lucrările la noua staţie de epurare, cât şi pentru cel în care acest lucru n-ar fi posibil, caz în care suma va fi reinvestită în alte obiective de infrastructură specifică.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Ședință importantă în Consiliul Local Ploiești, pe tema curățeniei străzilor și a prelungirii contractului cu Apa Nova

Publicată de Telegrama pe Marţi, 28 decembrie 2021
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.