Termo Ploiești a pregătit mai multe proiecte menite să reducă, într-o măsură cât mai mare, costurile de producție pentru gigacalorie. Autoritățile vor primi finanțare pentru unul singur și caută soluții pentru implementarea celorlalte două, considerate „cruciale”.
Consilierii locali ploieșteni au aprobat, în ședința de joi, cooperarea cu operatorul de termoficare, în vederea derulării proiectului propus de Termo, privind achiziția de motoare termice cu funcționare în cogenerare.
Acesta ar urma să contribuie la reducerea costurilor de producție și, implicit, al tarifului la gigacalorie, obiectiv pe care administrația locală și-l propune având în vedere că, din 2028, subvenția nu va mai putea fi acordată.
„Cred că suntem toți conștienți că există o necesitate de retehnologizare a Termo Ploiești, cu scopul de a scădea costul de producție al gigacaloriei, mai ales în condișiile în care noi suntem într-o cursă contracronometru. La jumătatea anului 2028, dacă nu va fi nicio extensie, trebuie să eliminăm cu totul subvenția. Suntem obligați, nu doar la Ploiești, ci în întreaga țară. Deci trebuie să scădem costul de producție, ca să nu colapseze ulterior sistemul de termoficare și să fie probleme sociale.
Termo Ploiești a depus trei proiecte. Unul privește reabilitarea unei părți din rețeaua primară, respectiv rețeaua secundară. Cu acesta nu este nicio problemă, vom primi bani. Au mai fost două proiecte cruciale, de achiziție de motoare termice, respectiv turbine. Acestea două, care sunt și cele mai importante, nu vor primi finanțare din păcate, acesta este răspunsul primit. Se mai pregătește un fond, însă nu avem nicio siguranță, ca atare, trebuie să acționăm și, indiferent cum, să achiziționăm aceste motoare. Din cercetările de piață ale Termo, un astfel de grup costă în jur de 12 milioane de euro.
Noi suntem azi în situația în care plătim subvenție anual 24 de milioane de euro, în timp ce un grup de motoare care ar aduce economii de opt milioane de euro pe an costă 12 milioane de euro. Mai sunt și costurile de instalare, dar ideea ar fi ca instalarea să e facă în regie proprie.
Evident, pentru a obține o astfel de finanțare va trebui să discutăm și despre ajustarea subvenției, dacă vrem să facem această investiție necesară și să nu colapseze sistemul, să nu avem o catastrofă socială în 2028. Să dăm drumul rapid la acestă procedură de achiziție, pentru că oricum va dura mult, timp în care să identificăm sursa de finanțare”, a explicat, în ședința CL Ploiești, primarul Mihai Polițeanu.
VIDEO 🎦 Mihai Polițeanu cere ajutor, pentru Ploiești, de la firmele și companiile din municipiu: „Dați înapoi comunității o mică parte din câștiguri”