VIDEO - Revoltă la Pucheni și Gorgota, după montarea separatoarelor de sens. Primarii au prezentat propriile soluții la Ministerul Transporturilor

VIDEO - Revoltă la Pucheni și Gorgota, după montarea separatoarelor de sens. Primarii au prezentat propriile soluții la Ministerul Transporturilor

Locuitorii comunelor prahovene Puchenii Mari și Gorgota sunt nemulțumiți că pe DN 1 au fost montate separatoare de sens, inclusiv în intersecții, fiind obligați acum să ocolească și câțiva kilometri pentru a trece de pe o parte pe alta a drumului.

Primarul din Pucheni, Constantin Negoi, arăta că și o înmormântare s-a transformat într-o uriașă problemă, deoarece biserica este pe o parte a drumului, cimitirul pe alta, iar ultimul drum al decedaților se prelungește, și el, cu kilometri buni.

"Suntem uimiți de disprețul manifestat de către reprezentanții CNAIR față de cei aproximativ 20.000 de locuitori din comunele Puchenii Mari, Gorgota și Bărcănești prin amplasarea separatoarelor de sens pe DN 1 fără a se ține seamă de propunerile făcute încă din 2016 de către primarii celor 3 localități, cu care inițial CNAIR au fost de acord, separatoare care practic nu doar separă 2 sensuri de mers, ci separă de la Est la Vest aceste comunități.  Pentru amplasarea separatoarelor de sens nu a fost solicitată Primăriei Puchenii Mari niciun fel de autorizație sau acord, legislația creată parcă special pentru astfel de cazuri de către guvernele ultimilor ani le permite CNAIR și Ministerului Transporturilor să își emită singuri autorizații de construire punând astfel în dificultate comunități întregi de cetățeni care nu au cunoștință de conținutul proiectelor. În urma corespondenței purtate din 2016 cu CNAIR și Ministerul Transporturilor ne-au fost date asigurări că separatoarele de sens vor fi montate numai pe sectoarele de drum unde nu este permisă depășirea, respectiv peste liniile continue de marcaj rutier, nu și peste cele discontinue. În acest caz, marcaj discontinuu aveam în zona blocurilor din Miroslăvești și în vecinătatea Primăriei, drumul către Piață și către Puchenii Mici-Odăile. Am solicitat, din nou, CNAIR și Ministerului Transporturilor să respecte dreptul de circulație al cetățenilor prin amenajarea intersecțiilor și a unei treceri de pietoni la nivel în zona Primăriei", explica, acum o săptămână, primarul comunei Puchenii Mari.

Pe 6 februarie, locuitorii au fost chemați la Primărie, pentru a semna în vederea amenajării unor treceri de pietoni și a intrărilor către satele comunei, respectiv trasarea de benzi de siguranță efectuarea virajului la stânga sau realizarea unui sens giratoriu sau a unui pasaj subteran. "Ne-am arătat și în trecut și acum disponibilitatea de a plăti din taxele și impozitele cetățenilor comunei Puchenii Mari cea mai bună soluție pentru a rezolva această problemă a liberei circulații a cetățenilor din comuna noastră", a mai transmis primarul. Potrivit acestuia, "o viziune normală care să mulțumească în mod democratic atât pe participanții la trafic, tranzitorii prin comuna noastră, cât și pe cetățenii din Puchenii Mari, ar fi fost amenajarea inițial cu benzi de siguranță sau sensuri giratorii a intrărilor în zona blocurilor din Miroslăvești, către Piață, către Puchenii Mici și Odăile și a 2 treceri de pietoni, una în zona Bisericii Sf.Nicolae din Puchenii Moșneni și cealaltă în zona Dispensarului Puchenii Mari către Primărie", pentru ca abia apoi să fie amplasate separatoare.

Imediat după această campanie de strângere de semnături, vineri, pe 7 februarie, mai mulți locuitori din Puchenii Mari au organizat un protest traversând în șir indian DN 1 și blocând circulația pe drumul național, în semn de protest față de montarea separatoarelor.

Miercuri, la București, Constantin Negoi și primarul din Gorgota, Dumitru Ionuț Nicolae, s-au întâlnit cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode, căruia edilii i-au prezentat situația generată de montarea separatoarelor de sens rutier pe DN 1, în zonele unde marcajul a fost dintotdeauna discontinuu. "Ministrului Lucian Bode i-am înmânat solicitările noastre ce vizează amenajarea unor intersecții și a două treceri de pietoni. Ministrul Transporturilor și-a manifestat interesul pentru a rezolva această situație și prin prisma faptului că DN 1 nu este autostradă, că deja există o autostradă și nu mai trebuie să transformăm un drum național într-o arteră rutieră de mare viteză, astfel că a dat dispoziții CNAIR să identifice în teren, până la sfârșitul săptămânii cele mai viabile soluții astfel încât atât participanții la trafic, dar și locuitorii din zonă să fie mulțumiți", a declarat Constantin Negoi.

Edilul a publicat, pe o rețea de socializare, soluțiile transmise la București.

Sursa imagini: Facebook

 

 

Image
Image
Image