SALUBRITATE PLOIEȘTI. Primarul Ploieștiului, Mihai Polițeanu, spune că nu dă înapoi în fața atacurilor lansate împotriva sa, pe tema salubrității. Acesta consideră că hotărârile adoptate marți de Consiliul Local Ploiești sunt ilegale și intenționează să le atace în Contencios Administrativ. Edilul reclamă de asemenea că este „ilegal ceea ce face Bin Go nu doar în Ploiești, ci în toată zona, în toate cele 37 de localități”.
Primarul i-a răspuns, în conferința de miercuri seară, președintelui Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Nanu, care a declarat, în prima parte a zilei, că actuala criză cu care se confruntă Ploieștiul este una „artificială, creată de administrația locală” și că municipiul nu a avut nicio problemă până pe 17 februarie, când mașinile operatorului Bin Go nu au mai fost lăsate să intre în oraș.
„Sunt aceleași promisiuni de campanie care sunt încălcate permanent de majoritatea politicienilor din România, inclusiv din Ploiești și din Prahova. Una din acest promisiuni privea o problemă pe care o știm cu toții, mai puțin președintele PSD Prahova care întreba azi dacă a existat vreo problemă cu deșeurile din Ploiești. Fiecare ploieștean de bună credință, fiecare cetățean știe, de 8 - 10 ani, că orașul Ploiești a devenit o groapă de gunoi. Dovada este zilnică, lângă blocul în care trăiește, la locul de muncă, în locurile în care se plimbă. Cum să spunem că nu avem o problemă de salubritate când avem, de 8 - 10 ani, o problemă de salubritate, de mizerie, de crize succesive ale gunoiului și de corupție în domeniul deșeurilor în Ploiești și în Prahova. Promisiunea mea a fost că voi rezolva această problemă.
Soluția a fost și este ieșirea din ADI Deșeuri, să nu mai fim captivi unei mafii a gunoaielor, să nu avem niciun cuvânt de spus, să nu avem drept de decizie, să nu avem drept de corecție asupra calității serviciilor de salubritate, să avem un contract propriu al municipiului Ploiești, cu un operator de salubritate, indiferent care este el, astfel încât să putem să controlăm și să fie responsabilitatea foarte clară. Dacă primarul și Primăria nu-și fac datoria, să se știe că sunt vinovați, dacă operatorul nu-și face datoria, atunci primarul, Primăria să poată lua măsuri de corecție, avertismente, sancțiuni, rezilierea contractului.
Salata de cuvinte care a fost livrată zilele acestea de tot felul de personaje, de compania Bin Go, de tot felul de instituții ale statului din Prahova care sunt subordonate politic a fost doar pentru a crea o aparență de legalitate și pentru a induce ideea că suntem toți la fel. Eu nu sunt la fel ca acei mafioți.
Cum să las promisiunile de campanie? Sunt angajamente luate în fața oamenilor și validate prin votul ploieștenilor. Cum să mă fac că nu există? Dimpotrivă, ceea ce am promis sunt obiectivele mele în acest mandat și mă voi lupta pentru ele. Dacă vrea cineva să știe ce voi face, să se ducă pe site-ul de campanie și să vadă promisiunile, ca să nu mai existe surprize pentru nimeni.
VIDEO 🎦 SALUBRITATE PLOIEȘTI. Virgiliu Nanu, președintele CJ Prahova, reacție în criza deșeurilor: Este o criză artificială, creată de administrația locală a municipiului. Cer demisia coducerii ADI Deșeuri
(...) Președintele PSD Prahova are dreptate, această criză a fost creată artificial, dar nu de Primăria Ploiești. Să gândim logic! Cine are interes să creeze artificial o criză a gunoiului în momentul în care apare un nou operator de salubritate, altul decât Rosal? Eu ca să-mi produs singur costuri politice? Sau un politruc sugativă din banii publici? Din PSD... ca să dau un exemplu. Sau Cristi Ganea (directorul ADI Deșeuri - n.r.) care-și pierde job-ul la ADI Deșeuri pentru că a ieșit Ploieștiul din ADI. Ce-i mai probabil să se fi întâmplat?”, reclamă Polițeanu.
Polițeanu: „Consilierii locali vor trebui să răspundă legal și patrimnial, pentru nenorocirea pe care au făcut-o”
„Am ieșit din ADI Deșeuri prin votul Consiliului Local, oameni care astăzi votează să revenim în ADI Deșeuri. S-a votat un caiet de sarcini pentru contractarea unui operator. S-a dus la bun sfârșit, în condiții legale, procedura de achiziții pentru un nou operator de salubritate în Ploiești. Aceste două hotărâri au intrat în circuitul civil, au produs efecte juridice și nu mai pot fi întoarse din drum la discreția unor politicieni. Cu atât mai puțin a celor care au interese directe să rămână Rosal în Ploiești împotriva intereselor ploieștenilor. Și aici mă refer la consilierul local PSD Gheorghe Sârbu care în ultimii doi ani a primit aproximativ 12.000 euro pe lună de la Rosal. Este inițiatorul acestor hotărâri de Consiliu Local care sunt ilegale, niște procării făcute împotriva interesului Ploieștiului și al ploieștenilor.
Hotărârile de Consiliu Local adoptate ieri sunt ilegale. Și se va întâmpla unul din două lucruri. Noi vom duce bătălia mai departe, dar există deja costuri pentru ploieșteni, pentru calitatea vieții lor. Sau dacă rămâne Rosal și noul operator va alege să plece, dar va cere banii înapoi - niște milioane de euro investite după semnarea constractului. Și să-i văd pe consilierii locali care au votat aceste două porcării de hotărâri cum vor da banii înapoi, pentru că ei trebuie să răspundă, legal și patrimonial, pentru nenorocirea pe care au făcut-o. N-au rezolvat nimic, au adâncit criza gunoiului și e posibil, pe termen lung, cu consecințe grave pentru Ploiești și pentru ploieșteni.
Aceste hotărâri de Consiliu Local încă nu au intrat în vigoare. Ele vor intra în vigoare cel mai probabil mâine, când ajung la Prefectură. Ne păstrăm punctul de vedere că sunt ilegale și le vom ataca în Contencios Administrativ. Amintesc că aceste proiecte au primit aviz negativ și raport de specialitate negativ de la juriștii din Primărie, iar secretarul general al Primăriei Ploiești a spus clar că el nu contrasemnează aceste două hotărâri care și din punctul dumnealui de vedere sunt ilegale”, a susținut edilul.
Primar Ploiești: „Ceea ce face Bin Go în Ploiești este ilegal”
„Bin Go ne-a trimis astăzi o solicitare pentru acces în oraș. Cele două HCL-uri nu au intrat în vigoare, oricum nu înseamnă că operatorul poate intra și presta serviciul. Autorizațiile de acces gratuit pentru autospecialele operatorilor sunt legate indisolubil de existența unui contract valabil între Primărie și operatorul respectiv. Nu există un astfel de contract.
În ceea ce privește ridicarea efectivă a gunoiului, prestarea serviciului este legată, la fel, indisolubil, de existența licenței de operare. Licența de operare a Bin Go Solutions este expirată pe data de 30.12.2024. ANRSC a confirmat astăzi. Bin Go își asumă răspunderea legală. Este treaba lor ce fac. Ceea ce fac nu doar în Ploiești, ci pe toată zona, în 37 de localități, este ilegal. Contractul între ADI Deșeuri și Bin Go și-a încetat valabilitatea pe 15 ianuarie 2025, confirmat încă o dată de ANRSC în cursul zilei de astăzi, cu precizarea scrisă că actul adițional semnat nu poate prelungi contractul, ține doar de schimbarea numelui.
VIDEO 🎦 SALUBRITATE PLOIEȘTI. În municipiu a început ridicarea gunoiului menajer. Primele acțiuni au loc în preajma spitalelor
Am văzut o glumă în ceea ce privește accesul la stațiile de tratare și depozitare. Tot auzim rostogoloită minciuna că un contractor trebuie să-și ia toate avizele înainte de semnarea contractului. Fals! Toate avizele se iau ulterior, după semnarea contractului de salubritate. Oamenii aceia au făcut toate demersurile și au fost bătaia de joc a instituțiilor statului din Prahova pentru că au îndrăznit să câștige o procedură de achiziție publică în dauna firmei Rosal, protejată institutționalo-politic, în Prahova, de 8 - 10 ani”, acuză Polițeanu.