fbpx

VIDEO | Scandal în administraţia din Ploieşti pe tema banilor pentru asfaltări

VIDEO | Scandal în administraţia din Ploieşti pe tema banilor pentru asfaltări

Image
Image

O şedinţă a Consiliului Local Ploieşti care aparent nu anunţa nimic a fost, vineri, scena unui nou scandal între primar şi consilierii PNL, miza fiind o suplimentare cu două milioane de lei a bugetului pentru reparaţii curente de străzi, care până la urmă a fost aprobată.

Bugetul anual pentru reparaţii curente pe străzile şi trotuarele din Ploieşti a fost suplimentat, vineri, de forul legislativ, la propunerea primarului, cu două milioane de lei, ajungând la valoarea de nouă milioane. Banii au fost transferaţi de la proiectul microstaţiei de epurare din cartierul Mitică Apostol, care încă n-a depăşit etapa exproprierilor şi unde e greu de spus când ne-am putea aştepta să vedem începerea lucrărilor. Suplimentarea fondurilor pentru asfaltări în Ploieşti a fost cumva umbrită de un scandal între primarul Andrei Volosevici şi consilierii din partidul acestuia.

Certurile au avut loc pe marginea proiectului de rectificare bugetară propus de primar, la care consilierii PNL au avut două amendamente, dintre care unul viza cartierul Mitică Apostol. În varianta propusă de iniţiator, se luau două milioane de lei din alocarea anterioară pentru construirea unei microstaţii de epurare în Mitică Apostol - considerându-se că întreaga sumă iniţială, de aproape şase milioane de lei, nu avea şanse prea mari să fie cheltuită până la finalul anului - şi se duceau în bugetul de reparaţii curente. În schimb, amendamentul grupului consilierilor PNL a fost ca banii să rămână în întregime alocaţi pentru proiectul microstaţiei de epurare din Mitică Apostol, viceprimarul Daniel Nicodim sugerând în timpul şedinţei să se facă o discuţie ulterioară şi să se găsească o altă sursă de finanţare pentru suplimentarea propusă la reparaţii. Cumva, poziţia consilierilor pleca de la un alt scandal, din urmă cu aproximativ jumătate de an, când au refuzat prelungirea contractului cu Apa Nova prin care operatorul îşi asuma anumite investiţii, inclusiv cea din Mitică Apostol, fiind acuzaţi la acel moment că au blocat proiectul respectivei microstaţii de epurare din cartier. "În ianuarie, când noi, Consiliul Local, am votat împotriva prelungirii contractului cu Apa Nova, aţi ieşit public şi ne-aţi acuzat că nu vrem să modernizăm cartierul Mitică Apostol. Ba, din contră, noi vrem să-l modernizăm şi de aceea vă rugăm să lăsaţi cele două milioane acolo şi să începem modernizarea cartierului", a afirmat consilierul Gheorghe Sârbu, cumva rezumând poziţia liberalilor.

Scandal în Consiliul Local Ploieşti

În replică, primarul Ploieştiului a argumentat că, la cum arată lucrurile în prezent, întreaga sumă alocată pentru microstaţie nu va putea fi utilizată până la finalul anului, sugerând că ar fi ilogic ca banii să rămână blocaţi până la finalul anului la acest capitol bugetar în loc să fie folosiţi pentru alte lucrări, edilul discutând şi despre existenţa unor interese politice. "Un oraş care se mişcă are un buget mobil, iar banii merg către zonele care creează confort. Această rectificare nu împiedică modernizarea cartierului Mitică Apostol. Dacă, la un moment dat, lucrările avansează acolo, putem să ducem din altă sursă, undeva în septembrie eventual, două milioane de lei ca să existe finanţarea. Acesta este motivul pentru care am propus ca de acolo să se ia doar două milioane, restul de patru să rămână pentru tot ce înseamnă procedura de expropriere şi începerea lucrărilor", a răspuns primarul Andrei Volosevici.

"Nimeni nu împiedică, peste trei luni, să pună Consiliul Local banii înapoi dacă dumneavoastră consideraţi că se poate cheltui toată această sumă. Nu avem nevoie de şase milioane ca să punem în practică ceea ce trebuie să facem. Nu este niciun fel de problemă să dăm drumul la procedura de expropriere, după care procedura de studiu de fezabilitate şi achiziţie. Mă îndoiesc că putem folosi şase milioane anul acesta. În timpul în care avem, totuşi, pericole în asfalt, va trebui să vă asumaţi foarte clar că unele zone din oraş nu vor fi asfaltate, pentru că noi ţinem fixaţi nişte bani din interese politice. Mi se pare că este o modalitate prin care dumeavoastră împiedicaţi, cu bună ştiinţă, refacerea unor drumuri, care ţine de confortul şi siguranţa cetăţenilor, pe o chestiune care procedural şi financiar nu poate fi susţinută. S-a explicat şi în Comisia numărul 1 (n.r. comisia internă de buget-finanţe a Consiliulului Local), dar... mă rog... dacă e dispoziţie de partid... urmează să apreciaţi", a adăugat primarul.

Ploieştiul va găzdui Campionatul Naţional de Gimnastică Ritmică pentru junioare

Până la urmă, după o lungă discuţie în contradictoriu, amendamentul a fost suspus la vot, obţinând doar 13 voturi, din totalul de 14 de care avea nevoie pentru a fi aprobat, în condiţiile în care unul dintre consilierii PNL care participau la şedinţă prin intermediul aplicaţiei informatice n-a mai fost de găsit. Mai pe româneşte, asta a echivalat cu suplimentarea bugetului pentru reparaţii curente.

O altă veste cumva umbrită de acest scandal din Consiliul Local este că municipiul Ploieşti va găzdui Campionatul Naţional de Gimnastică Ritmică pentru junioare III şi II, forul legislativ aprobând o alocare bugetară de 25.000 de lei pentru asigurarea cheltuielilor organizatorice necesare.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!

Image

Publish modules to the "offcanvas" position.