VIDEO 🎦 Proiectul primarului Volosevici de preluare a Spitalului CFR, amânat de Consiliul Local Ploiești. Explicațiile celor două tabere

VIDEO 🎦 Proiectul primarului Volosevici de preluare a Spitalului CFR, amânat de Consiliul Local Ploiești. Explicațiile celor două tabere
SPITALE PLOIEȘTI | Inițiat cu gândul la mutarea temporară a Spitalului de Pediatrie, proiectul pentru preluarea Spitalului CFR a fost amânat marți de Consiliul Local Ploiești (Foto: captură video)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

SPITALE PLOIESTI Inițiat după ce expertiza de la Spitalul de Pediatrie a arătat un risc seismic, un proiect pentru preluarea Spitalului CFR Ploiești în rețeaua sanitară din subordinea municipalității a fost amânat de Consiliul Local. Subiectul a stârnit o dezbatere aprinsă între primarul Volosevici și consilierii PNL.

SPITALE PLOIESTI Ideea de preluare a spitalelor CF a fost lansată încă de anul trecut, după ce Ministerul Transporturilor, care are în subordine aceste unități medicale din țară, a anunțat că vrea să le cedeze. Pentru unitatea din Ploiești, un proiect de preluare a fost inițiat încă din decembrie 2022, însă după mai multe amânări a fost în cele din urmă respins de Consiliul Local. La momentul respectiv, propunerea de preluare venise de la conducerea Spitalului de Pediatrie, care spera să poată folosi o parte din spațiile de la CFR, pentru a-și rezolva propriile probleme organizatorice.

SPITALE PLOIESTI | Primarul propune mutarea temporară a Pediatriei la CFR

La circa zece luni distanță, primarul Andrei Volosevici a inițiat din nou un proiect de hotărâre privind preluarea Spitalului CFR de la Ministerul Transporturilor, venit după ce, între timp, la Spitalul de Pediatrie a fost făcută o expertiză, care arată că clădirea are grave probleme de structură. În varianta primarului, secțiile de la Pediatrie ar putea fi mutate temporar în vestul Ploieștiului, iar cele două spitale ar putea să funcționeze, fie și înghesuite, în aceeași clădire, până când cea de pe strada Mihai Eminescu ar fi consolidată.

Consilierii din majoritatea PNL - USR au avut, însă, mai multe probleme cu proiectul, pornind de la baza juridică, așa că au decis amânarea. După ședința de marți, atât consilierii PNL, cât și primarul Andrei Volosevici au făcut declarații de presă în care și-au detaliat pozițiile.

SPITALE PLOIESTI Într-o conferință organizată în biroul viceprimarului Daniel Nicodim, la un moment dat întreruptă întâmplător de primar, consilierii PNL prezenți la ședință au explicat că pentru a reglementa modul de preluare a spitalelor CF din țară a existat o ordonanță de Guvern, care stabilea că solicitările puteau fi depuse până la 31 august. Ei au precizat, așa cum făcuseră și în timpul ședinței, că aceeași ordonanță mai impunea existența unor documente pentru a permite o astfel de preluare, începând cu un plan de management, documente care nu fuseseră elaborate în cazul de față.

Ei au considerat și faptul că formularea folosită în proiectul de hotărâre, de aprobare a preluării unității, ar fi una greșită, câtă vreme în cazul de față era vorba mai degrabă despre un acord de principiu sau despre aprobarea de transmitere a unei solicitări, argumentând, în acest context, că întregul proiect nu ar avea un fundament juridic și sugerând că proiectul ar fi mai degrabă doar de imagine.

Andrei Volosevici: „PNL-ul îmi critică soluțiile, dar nu vine cu nimic”

SPITALE PLOIESTI În replică, primarul Andrei Volosevici, inițiatorul proiectului de hotărâre, a insistat pe problemele de la Pediatrie, argumentând că preluarea Spitalului CFR ar fi permis punerea în siguranță și implementarea cât mai rapidă a unui proiect de consolidare. El a declarat că motivele invocate de consilierii PNL au fost doar pretexte „puerile”, amintind că propunerea anterioară de preluare a spitalului fusese respinsă de Consiliul Local la începutul anului și sugerând că interesul politic ar fi de a-i asigura întâietatea Consiliului Județean.

„Subiectul este foarte important și nu vreau să las nicio umbră de îndoială. Dacă în ședința de Consiliu s-a spus că n-am făcut cererea până la 31 august, de ce s-a mai prorogat? Este evident că este un argument pueril și jenant. Nu am făcut cererea (n.r. până la 31 august) pentru că avea o hotărâre a Consiliului Local care ne-a spus «Nu vă amestecați dumneavoastră acolo, deoarece așa am primit dispoziție de la Județ, că poate îl ia Județul». Între timp, a apărut o problemă, și anume ce facem, că totuși expertizele arată niște situații... care nu pot fi discutate cândva. Deci, astăzi, am pus din nou pe ordinea de zi discuția legată de CFR, cu o soluție vizavi de ceea ce înseamnă o eventuală mutare a activității Spitalului de Pediatrie, ca să consolidăm clădirea respectivă în care își desfășoară activitatea Spitalului de Pediatrie”, a declarat primarul.

„Este una dintre soluțiile pe care noi, Executivul, le punem pe tapet, de maniera în care lucrurile să fie în siguranță. De ce nu pot funcționa două spitale? Nu este nicio chestiune care le împiedică. Eu sunt deschis, când cei care dispun vizavi de patrimoniu, în speță Consiliul Local, vin cu o propunere, în următoarea fracțiune de secundă am pus-o pe ordinea de zi, spre dezbatere, dar nu prea au soluții. Și atunci aștept mai multă responsabilitate, nu declarații politice, aștept argumente”, a adăugat Andrei Volosevici.

SPITALE PLOIESTI Discuțiile privind preluarea Spitalului CFR au fost „reaprinse” după ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent luni în Prahova, a insistat că instituția vrea să renunțe la aceste unități medicale pe care le are în prezent în subordine.

Image