VIDEO 🎦 Termen de finalizare prelungit pentru mai multe proiecte europene ale CJ Prahova

VIDEO 🎦 Termen de finalizare prelungit pentru mai multe proiecte europene ale CJ Prahova
Modernizarea ambulatoriului de la Spitalul Județean din Ploiești se numără printre proiectele europene pentru care CJ a prelungit cu câteva luni termenele de finalizare (Foto: Arhiva Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Termenele de finalizare pentru mai multe proiecte europene derulate de Consiliul Județean Prahova au fost amânate pentru 2024, iar lucrările care se vor face după 1 ianuarie nu vor mai primi finanțarea externă. Autoritățile susțin că măsura a fost luată pentru a oferi suficient timp de finalizare a documentației și că nu va afecta bugetul județului. Printre proiectele amânate se numără și cele două de la Spitalul Județean.

Consilierii județeni au aprobat, în ședința de luni, prelungirea duratei de implementare pentru trei proiecte europene și solicitarea prelungirii pentru un al patrulea. Toate cele patru obiective au primit finanțare externă în cadrul sesiunii 2014-2020, iar termenul-limită pentru finalizare este 31 decembrie 2023. Pentru că exista riscul ca proiectele să nu se încheie până atunci, autoritățile au propus o prelungire cu câteva luni a termenelor, cu mențiunea că orice lucrare executată după 1 ianuarie devine neeligibilă la finanțare, ceea ce înseamnă că va trebui plătită în întregime din surse proprii.

Pentru cei care au urmărit cu atenție administrația locală în ultimii ani, este, practic, același lucru care s-a întâmplat la Ploiești în precedentul exercițiu financiar al UE, când mai multe proiecte neîncheiate la 31 decembrie 2015 au fost finalizate pe parcursul anului 2016 pe cheltuiala Primăriei. În cazul Consiliului Județean, administratorul public al județului, Anna-Maria Vasile, a dat asigurări în timpul ședinței de luni că prelungirea vizează doar hârțogăria aferentă proiectelor europene și nu va afecta bugetul instituției.

„Ele se vor finaliza din punct de vedere al execuției, dar, având în vedere multitudinea de documente care trebuie să fie puse pentru finalizarea proiectelor și pentru a nu risca să dăm banii înapoi, în acest moment nu este vorba decât de facilitatea de a putea îndeplini documentele proiectelor și a putea rambursa aceste lucruri în termen. Și atunci, pentru a nu greși la finalizarea documentelor de implementare, am solicitat ca aceste proiecte să fie trecute pe lista celor nefinalizate, care nu implică nimic în plus față de bugetul Consiliului Județean Prahova. La 31 decembrie 2023, banii eligibili în cadrul proiectului vor fi absorbiți. Doar că după 1 ianuarie vor fi necesare documentele de închidere”, a declarat administratorul public al județului.

Termene amânate la mai multe proiecte europene ale CJ Prahova

Două dintre proiectele amânate vizează Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Este vorba despre proiectul de extindere, modernizare și dotare a Unității de Primiri Urgențe, unde corpul nou e deja finalizat, iar acum se lucrează în vechiul UPU, respectiv despre cel de extindere și modernizare a ambulatoriului integrat, început ceva mai târziu, dar aflat în grafic potrivit ultimelor informări ale autorităților județene. Pentru ambele proiecte, termenul de finalizare a fost mutat de la 31 decembrie 2023 la 31 martie 2024.

Al treilea din seria de proiecte europene ale CJ Prahova pentru care a fost mutat termenul vizează extinderea, modernizarea și echiparea Centrului de Educație Incluzivă din Filipeștii de Târg. Și aici, termenul a fost prelungit tot cu trei luni, până la 31 martie.

Tot în ședința de luni, Consiliul Județean a mai aprobat o solicitare de prelungire a proiectului de introducere a rețelei de gaze pe Valea Slănicului, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, până la 30 iunie 2024.

În cazul tuturor acestor proiecte europene, în hotărârile CJ Prahova este specificat că toate eventualele cheltuieli necesare după data de 31 decembrie vor fi susținute din bugetul propriu.

Proiectele de la Spitalul Județean și de la Filipești au fost depuse și au primit finanțarea în mandatul trecut, însă toate au înregistrat întârzieri pe parcursul implementării, fie în momentul licitațiilor, fie în timpul lucrărilor. În cazul gazelor de pe Valea Slănicului, actuala conducere a CJ a insistat pentru acest proiect, care a primit finanțare prin POIM după ce pentru multă vreme părea mort în fașă, însă aici lucrările, deloc ușoare, au început relativ aproape de termenul la care se încheie perioada de finanțare. Un obstacol a apărut recent și după ce Transgaz a anunțat că racordarea noii rețele la magistrala de gaze ar fi programată abia pentru 2027, ceea ce a pus Consiliul Județean în postura să solicite un împrumut de la Trezorerie și să-și asume că va executa în regie proprie și racordarea, cu posibilitatea să-și recupereze mai târziu de la operatorul de gaze această investiție suplimentară, estimată la 25 de milioane de lei.

Image