VIDEO ­čÄŽ Termo Ploie╚Öti a r─âmas f─âr─â licen╚Ť─â de la ANRE. Cum va fi asigurat─â ├«nc─âlzirea Ploie╚Ötiului

VIDEO ­čÄŽ Termo Ploie╚Öti a r─âmas f─âr─â licen╚Ť─â de la ANRE. Cum va fi asigurat─â ├«nc─âlzirea Ploie╚Ötiului
Termo Ploie╚Öti a r─âmas f─âr─â licen╚Ť─â ANRE, ceea ce duce la rezilierea contractului de delegare ╚Öi-i permite operatorului s─â mai func╚Ťioneze doar p├ón─â ├«n decembrie (Foto: Arhiva Telegrama)
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Termo Ploie╚Öti a r─âmas de la 1 septembrie f─âr─â licen╚Ť─â de func╚Ťionare de la ANRE, ceea ce ar urma s─â duc─â, automat, ╚Öi la rezilierea de drept a contractului, permi╚Ť├ónd ca operatorul s─â mai asigure continuitatea serviciului de termoficare doar p├ón─â ├«n decembrie. Asta pune ├«n pericol ╚Öi creditul pe care societatea inten╚Ťiona s─â-l acceseze pentru achizi╚Ťia de gaze la pre╚Ť redus.┬áAutorit─â╚Ťile vorbesc despre o nou─â procedur─â de ├«ncredin╚Ťare a serviciului.

Subiectul a fost dezb─âtut, ├«n termeni aprin╚Öi, ├«n ╚Öedin╚Ťa de joi a Consiliului Local Ploie╚Öti, unde consilierul PNL Gheorghe S├órbu i-a repro╚Öat primarului c─â a permis s─â se ajung─â ├«n aceast─â situa╚Ťie ╚Öi c─â nu a f─âcut public─â informa╚Ťia, ├«n contextul ├«n care Autoritatea Na╚Ťional─â de Reglementare ├«n Domeniul Energiei notificase administra╚Ťia local─â ├«nc─â din 4 septembrie. Andrei Volosevici a r─âbufnit, amintindu-le consilierilor c─â societatea municipal─â de termoficare e ├«n subordinea CL. ÔÇ×Termo a cui e, domnul consilier? Ave╚Ťi o societate comercial─â ├«n subordine. M─â acuz─â cineva c─â nu m─â ocup de Termo, c├ónd ave╚Ťi Termo? Cu CA-ul stabilit de voi ╚Öi cu AGA? Cu RASP-ul, care trebuie s─â monitorizeze contractul ╚Öi cu informarea Prim─âriei pe data de 4? Este irealÔÇŁ, a r─âbufnit primarul Andrei Volosevici, ├«nainte de a p─âr─âsi sala de ╚Öedin╚Ťe.

Dincolo de tensiunile politice, situa╚Ťia legat─â de licen╚Ť─â poate avea ramifica╚Ťii grave, miza ╚Ťin├ónd de posibilitatea Termo Ploie╚Öti de a asigura ├«n continuare serviciul, dar ╚Öi creditul de 80 de milioane de lei pe care operatorul de termoficare ├«ncerca s─â ├«l contracteze pentru plata gazelor ├«n acest sezon rece.

Termo Ploie╚Öti a r─âmas f─âr─â licen╚Ť─â de la ANRE

Licen╚Ťa provizorie emis─â ├«n 2022, la ├«nfiin╚Ťarea societ─â╚Ťii municipale de termoficare, a expirat la ├«nceputul acestei luni. Potrivit ANRE, conducerea societ─â╚Ťii a ├«nceput demersurile pentru ob╚Ťinerea licen╚Ťei definitive, ├«ns─â la 1 septembrie nu avea toate actele complete. ANRE le-a mai pus ├«n vedere autorit─â╚Ťilor faptul c─â ├«n contractul de delegare exista o clauz─â conform c─âreia, ├«n situa╚Ťia r─âm├ónerii f─âr─â licen╚Ť─â, acordul se reziliaz─â. Asta ar ├«nsemna c─â operatorul e acum r─âmas f─âr─â contract, dar e obligat s─â mai asigure continuitatea serviciului public, conform legisla╚Ťiei ├«n vigoare, p├ón─â la 1 decembrie.

Potrivit unor surse din administra╚Ťia ploie╚Ötean─â, e de a╚Öteptat ca ├«n cur├ónd s─â apar─â o nou─â procedur─â de ├«ncredin╚Ťare, ceea ce ar ├«nsemna, practic, c─â demersurile f─âcute acum aproximativ un an, la ├«nfiin╚Ťarea societ─â╚Ťii, ar trebui reluate aproape de la zero. Exist─â, ├«ns─â, ╚Öi o interpretare mai permisiv─â, unii oameni din administra╚Ťia local─â ar─ât├óndu-se ├«ncrez─âtori c─â Termo ar avea ╚Öanse s─â completeze dosarul ╚Öi s─â ob╚Ťin─â ├«ntr-un final licen╚Ťa definitiv─â, f─âr─â s─â mai fie nevoie de alte complica╚Ťii.

Oficial, ├«ns─â, nu exist─â alte date certe pe acest subiect, dincolo de o afirma╚Ťie f─âcut─â de primarul Volosevici ├«n timpul ╚Öedin╚Ťei CL de joi, c├ónd a sugerat c─â hot─âr├órea prin care era aprobat─â girarea creditului poate fi revocat─â. Consecin╚Ťa ar fi c─â, dup─â l─âmurirea situa╚Ťiei contractuale, forul legislativ ar urma s─â adopte o nou─â hot─âr├óre privind ob╚Ťinerea unui credit, pe noul contract dac─â va fi cazul.

Telegrama a transmis ├«n direct, pe pagina de Facebook a redac╚Ťiei, ╚Öedin╚Ťa Consiliului Local. Discu╚Ťiile despre r─âm├ónerea Termo Ploie╚Öti f─âr─â licen╚Ť─â ANRE ├«ncep la minutul 5 al film─ârii, ├«n contextul unor dezbateri mai ample legate de bugetul local ╚Öi de societ─â╚Ťile subordonate administra╚Ťiei locale, inclusiv Termo ╚Öi TCE.

├Ämprumutul respectiv, ├«n valoare de 80 de milioane de lei, care urma s─â fie girat de Prim─ârie, fusese propus de Termo pentru a asigura banii pentru plata gazelor la pre╚Ť redus pentru sezonul de iarn─â care st─â s─â ├«nceap─â. R─âmas─â f─âr─â licen╚Ť─â ╚Öi, implicit, f─âr─â contract, societatea are ╚Öanse zero sau aproape zero s─â mai ob╚Ťin─â un credit. Automat, devine crucial ca subiectul legat de situa╚Ťia contractual─â s─â fie rezolvat c├ót mai rapid, pentru c─â orice ├«nt├órziere poate avea consecin╚Ťe privind ├«nc─âlzirea ├«n sezonul rece ╚Öi costurile acestui serviciu.

Image