VIDEO | Un pas în plus pentru declararea stării de alertă la Ploieşti din cauza deşeurilor

VIDEO | Un pas în plus pentru declararea stării de alertă la Ploieşti din cauza deşeurilor

Reunit marţi, la solicitarea primarului Andrei Volosevici, pe fondul crizei din domeniul salubrităţii, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre prin care constată existenţa „unei stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă” în Ploieşti şi solicită acordul prefectului pentru declararea stării de alertă. În paralel, există şi o discuţie despre suspendarea autorizaţiei actualului operator.

Pasul făcut de autorităţile din Ploieşti reprezintă o primă etapă dintr-o procedură mai amplă, care, dacă ar fi dusă până la capăt, le-ar putea permite autorităţilor să ia măsuri mai dure faţă de Rosal. În cazul Primăriei Ploieşti, ar fi vorba despre suspendarea pe perioada stării de alertă sau chiar rezilierea contractului pentru curăţenia căilor publice. Aceleaşi măsuri ar putea fi luate şi la nivelul contractului pentru ridicarea deşeurilor, cel gestionat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor”, însă acolo este nevoie de mai mult decât voinţa Ploieştiului.

„Sunt lucruri independente de voinţa noastră, astfel încât măsurile noastre nu prea puteau să aibă un efect foarte mare, şi atunci am încercat s-o luăm pe altă cale, cea pe care am prezentat-o ieri. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, din 34 de membri au fost prezenţi 28. Am solicitat votul prin CLSU, evident că acest vot a fost acordat şi în acest fel am putut să adoptăm o hotărâre, pe care urmează, procedural, s-o trimitem în continuare aşa cum v-am informat. N-are rost să citesc preambulul, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă hotărâşte: «Articolul 1. Se constată existenţa unei stări potenţial generatoare de situaţii de urgenţă la nivelul municipiului Ploieşti ca urmare a incapacităţii operatorului de salubritate de a colecta deşeuri menajere de la populaţie, în contextul epidemiologic existent; Articolul 2. Informarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova despre existenţa stării potenţial generatoare de situaţii de urgenţă constatate la articolul 1», atenţia, aceasta este formula din lege, «Articolul 3. Se solicită acordul prefectului judeţului Prahova pentru declararea stării de alertă pe teritoriul municipiului Ploieşti în următoarele condiţii: a) perioada stării de alertă este de 30 de zile», evident, se poate prelungi şi constata în continuare, iar b) măsurile ce se vor putea adopta vă vor fi puse la dispoziţie. Foarte interesant este că am avut ca invitaţi - şi le mulţumesc public că au dat curs invitaţiei noastre - atât APM-ul cât şi Garda de Mediu. Punctul de vedere al Gărzii de Mediu a fost că, în urma celor constatate, pe lângă sancţiuni pecuniare, există şi posibilitatea de a se suspenda autorizaţia de mediu”, a declarat Andrei Volosevici, într-o conferinţă organizată la sediul Primăriei Ploieşti după finalizarea şedinţei CLSU.

De la Comitetul Local la Comitetul Judeţean

„Din Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă face parte şi Direcţia de Sănătate Publică Prahova, care şi-a exprimat acordul clar şi răspicat în favoarea începerii procedurii, adică, mai pe româneşte, pentru constatarea stării de alertă, care poate crea anumite premise şi reacţii pe care putem să le avem atât noi, cât şi ADI Deşeuri, dacă se trezeşte şi ADI-ul”, a mai declarat primarul Volosevici.

Din câte înţelegem, CJSU urmează să se reunească în această după-amiază, fiind de aşteptat să analizeze cu această ocazie propunerea venită de la Ploieşti. Aşa cum spunea şi primarul, o eventuală declarare a stării de alertă le-ar permite autorităţilor să ia anumite decizii drastice faţă de operatorul de salubritate, mergând până la rezilierea contractelor. Totodată, în scenariul în care conducerea ADI nu ia nicio măsură, putem să presupunem că o astfel de decizie ar putea ajuta, din punct de vedere juridic, şi în demersul de ieşire din asociaţie cu care ameninţau autorităţile din Ploieşti.

Ce măsuri urmează

În declaraţia făcută marţi, primarul Volosevici le-a solicitat reprezentanţilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară să „se trezească”, arătând că problemele cu ridicarea gunoaielor există şi în alte localităţi, edilul răsăunzând astfel şi unor acuze aduse recent de firma de salubritate, care arăta cu degetul spre Primăria Ploieşti pentru blocaje.

„Dacă se va dispune, prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ceea ce noi am propus, vom avea o reacţie imediată, la nivelul contractului pe care Primăria îl gestionează şi care ţine de curăţenie căi publice. Nu putem aveam nicio reacţie dacă cineva din ADI nu se trezeşte, nu vine din concediu şi nu are o reacţie vizavi de aceleaşi posibilităţi pe care le avem şi noi. Şi anume fie găsesc o situaţie pe o procedură de achiziţie de urgenţă pentru 30 de zile - aşa am spus noi, dânşii pot dispune cât doresc - fie pur şi simplu se reziliază contractul cu operatorul în condiţiile date. S-a sugerat că situaţia creată este specifică doar Ploieştiului. Este o chestiune pe care nu o poate contesta nimeni, aceeaşi problemă există la Bucov, aceeaşi problemă există la Păuleşti, aceeaşi problemă există la Blejoi, aceeaşi problemă există la Boldeşti. Deci oare doar noi am creat, prin incapacitatea noastră de a administra, lucrul ăsta? Nu, n-are nicio legătură! E o situaţie neplăcută, dăunătoare sănătăţii, pe care trebuie să o gestionăm foarte rapid”, a mai declarat Volosevici.

Primarul a precizat, cu aceeaşi ocazie, că municipalitatea va fi nevoită, în viitorul apropiat, să efectueze lucrări de igienizare estimate la aproximativ 3 milioane de lei, impuse de Garda de Mediu după ce s-a constatat că anumite terenuri virane au fost acoperite cu gunoaie.

Image
Image
Image