Consiliul Local Ploieşti a aprobat, vineri, proiectul iniţiat de primarul Volosevici pentru stabilirea noului amplasament pentru viitorul spital municipal în zona de sud a municipiului, în spatele Hipodromului. Următoarea etapă va fi includerea proiectului pe lista celor finanţabile de către Compania Naţională de Investiţii, cu o estimare că, după toate procedurile şi etapele de selecţie, lucrările ar putea să fie demarate la final de 2021 sau început de 2022 şi să se încheie până în vara lui 2024.
Proiectul de hotărâre, aprobat cu unanimitate de voturi de către forul legislativ ploieştean, vine după mai mulţi ani în care administraţia locală a insistat pe preluarea de la Ministerul Apărării a fostei unităţi militare de pe strada Torcători şi amenajarea aici a noului spital. Cum această preluare nu s-a finalizat, ba mai impune, conform negocierilor, şi oferirea la schimb a 80 de apartamente, municipalitatea a ales să se orienteze către un teren de 71.000 de metri pătraţi pe care îl are deja în proprietate, situat pe strada Ghighiului, în spatele Universităţii Petrol-Gaze şi al Hipodromului. Autorităţile se grăbesc, mai pe româneşte, pentru a prinde un loc cât mai în faţă pe lista sinteză a Companiei Naţionale de Investiţii, conştiente că un astfel de proiect, pe care l-au estimat la aproximativ 40 de milioane de euro, e foarte greu de realizat din bugetul propriu.
"Sigur nu renunţăm la cele 7,5 hectare în zona în care iniţial ne-am dorit să facem spitalul. Şi vorbim de preluarea unităţii militare, nu de schimb. Însă este o decizie referitoare la un lux pe care nu ni-l putem permite. Luxul respectiv este că, dacă reuşim cu trei, cinci, şapte luni mai devreme să dăm în funcţiune un spital care să deservească ploieştenii, cred că trebuie s-o facem cât mai rapid", a argumentat primarul Andrei Volosevici, iniţiatorul proiectului de hotărâre.
"Un lux pe care nu ni-l permitem"
Discuţiile în şedinţa de vineri au tins spre un consens unanim, de altfel toţi consilierii prezenţi solicitând, în semn de susţinere, să figureze ca iniţiatori ai proiectului de hotărâre. Singurele contraargumente au fost aduse de consilierul social-democrat George Botez, care a amintit că pentru terenul din spatele Hipodromului fuseseră aprobate în mandatul trecut alte planuri, care includeau realizarea unui bazin de înot, a unei baze de atletism şi oferirea de loturi de case pentru familiile tinere şi pentru veterani de război şi revoluţionari, ultimul fiind un capitol la care administraţia ploieşteană e repetentă. Totodată, acesta a amintit şi că infrastructura rutieră actuală nu e adaptată pentru nevoile pe care le impune un spital de acest gen, sugerând că va fi nevoie de realizarea cel puţin unei noi căi de acces, cel mai probabil dinspre Bulevardul Bucureşti, pe lângă cea care în mod evident va fi din strada Ghighiului. La nivel politic, e cumva ironic de observat cum, în mandatul trecut, social-democraţii, atunci în majoritate în Consiliul Local alături de ALDE, au insistat pe varianta de amenajare a viitorului spital pe strada Ghighiului, într-un final acceptând varianta Torcători, susţinută de liberali, pentru ca acum tot ei - câţi au mai rămas după alegeri - să spună că "investiţia din Torcători se menţine atractivă". Revenind la dezbaterile de vineri, dincolo de contrele mandatului trecut, primarul a declarat că intenţia de a prelua terenul fostei unităţi militare rămâne de actualitate, cu posibilitatea ca loturile pentru case să fie oferite aici. Intenţia, anunţată încă din campania electorală de anul trecut, este ca un complex de atletism să fie construit aproape de Gara de Vest, dincolo de parcul de pe strada Libertăţii, în timp ce propunerea pentru bazinul de înot rămâne tot pentru zona din spatele Hipodromului şi tot în aşteptarea fondurilor de la CNI.
"Aveţi în faţă un proiect de hotărâre cu o locaţie foarte clară, care, evident şi fără putere de tăgadă, nu împiedică eventualele proiecte legate de bazinul olimpic şi stadionul respectiv, de atletism. Probabil că pentru al doilea proiect vom merge pe o altă soluţie, pe care am propus-o în campania electorală, şi anume ca locaţia pentru zona de atletism să fie undeva în spatele parcului căruia îi spunem noi «Locomotiva» în zona de vest. În mod sigur la CNI de ani de zile există proiectul legat de bazin şi rămâne acolo, clar şi răspicat. Toată procedura legată de modul în care am putea să preluăm unitatea militară este foarte îndelungată, asta înseamnă o hotărâre de Guvern, publicare în Monitorul Oficial, un proces-verbal de predare-primire, care înseamnă timp. Evident, înainte de a începe orice fel de investiţie acolo, obligaţia era să şi demolăm anumite clădiri, după care să începem planul urbanistic zonal, cu tot ce înseamnă consultarea publică şi restul. Estimările noastre sunt că în jur de şapte-opt, poate şi mai bine de nouă luni, ar fi durat toată această procedură până să fim în stare să mergem la CNI cu prima bucată din procedură, şi anume cu depunerea solicitării noastre pe lista sinteză pentru construirea spitalului municipal de urgenţă. De ce ne grăbim? Unu, pentru că ştim cu toţii, nu-i un secret, «primul venit, primul servit». Doi, dacă am avea posibilitatea financiară să construim singuri un spital, atunci lucrurile ar sta de cu totul şi cu totul altă natură. Cu toţii ştim cam care este situaţia financiară a Ploieştiului, iar estimările sunt că undeva în jur de 40 de milioane de euro înseamnă acest spital, care va avea undeva la 450-460 de paturi, pe diverse secţii. Cred că este o prioritate să ne mişcăm foarte repede. Deci, pe scurt, nu vom renunţa la preluarea spaţiului de la fosta unitate militară, parte dintre acest spaţiu va fi utilizată pentru beneficiarii Legii 15 şi veterani şi tot ce înseamnă zona respectivă, nu neapărat ca să nu avem o problemă juridică, dar în primul rând să facem o chestiune de logică şi de moralitate simplă, şi anume să punem în posesie şi tinerii şi pe cei care au luptat ca noi astăzi să putem să ne desfăşurăm activităţile şi să vorbim liberi. Este o prioritate, parte din locaţia de acolo va merge către zona pe care, practic, o înlocuim astăzi. Deja pe discuţiile pe care le avem cu reţelarii ne lămurim asupra terenului, asupra eventualelor reţele care sunt acolo şi asupra modului rapid de a le muta", a declarat Andrei Volosevici.
Ce paşi urmează
Primarul Volosevici a amintit că, după transmiterea documentaţiei către CNI, urmează o lungă perioadă pentru proceduri şi licitaţii, estimând că lucrările ar putea să înceapă, într-un termen realist, cam anul viitor undeva pe vremea asta, urmând ca finalul actualului mandat să găsească unitatea medicală finalizată.
"După procedurile de achiziţii, tot ce ţine de CNI, evident şi proiectul care va fi adoptat de Consiliul Local, cel mai devreme vom începe lucrările undeva la sfârşitul anului acesta, poate chiar ianuarie-februarie anul următor. Ce pot să vă spun clar este că sfârşitul de mandat ne va prinde, ca echipă, cu toţii inaugurând un obiectiv foarte important al Ploieştiului, şi anume spitalul municipal de urgenţă, care va fi - dacă doriţi - cel mai frumos proiect pe care l-am realizat cu toţii", a mai afirmat primarul Volosevici în timpul şedinţei Consiliului Local Ploieşti.