"Zona metropolitană Ploieşti" urmează să fie delimitată astăzi, într-o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă

"Zona metropolitană Ploieşti" urmează să fie delimitată astăzi, într-o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă

Românii pot circula fără declaraţie pe propria răspundere şi alte restricţii în interiorul zonelor metropolitane din care fac parte, unde e cazul, însă acest anunţ a stârnit în Prahova o amplă dezbatere. Întrebarea principală a fost dacă există sau nu "zona metropolitană Ploieşti", iar răspunsul, până acum, a fost că ea nu a fost niciodată aprobată conform criteriilor legale, deci nu există în sensul juridic, dar există într-o accepţiune mai degrabă cetăţenească, în care oamenii au aplicat criteriul celor 30 de kilometri din legislaţie şi s-au bazat că, în cazul unui eventual control, şi poliţiştii vor face la fel. Cert este că, pentru a nu mai exista confuzii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă este convocat marţi, pentru a stabili ce localităţi vor fi asimilate ca făcând parte din "zona metropolitană Ploieşti".

Într-o declaraţie dată ieri pentru "Telegrama", preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, explica faptul că în ţară sunt constituite ca atare, conform prevederilor legale, doar zonele metropolitane Braşov şi Constanţa, plus judeţul Ilfov asimilat în întregime ca zonă metropolitană a Bucureştiului. "Oficial, sunt doar aceste trei zone. În restul ţării nu există zone metropolitane propriu-zise, însă aici trebuie să privim spiritul legii, înţelegând că legiuitorul, când a stabilit că oamenii se pot deplasa fără restricţii în zonele metropolitane din ţară, nu s-a referit doar la acestea, ci la toate zonele, calculate pe o rază de 30 de kilometri faţă de oraşul principal. Practic, pe această rază, oamenii nu vor primi amenzi. Ar mai trebui lămurit şi ce se înţelege prin «principalul oraş», pentru că legea este ambiuă", a declarat Bogdan Toader. Marţi, într-un mesaj publicat pe paginasa oficială de Facebool, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că situaţia va fi lămurită de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

"Astăzi, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova va delimita zona/zonele în care se va putea circula fără declarație pe propria răspundere. Pentru a clarifica situația generată de hotărârea emisă de Guvernul României, privind circulația în afara localității de domiciliu/ a zonei metropolitane, am discutat cu domnul prefect Cristian Ionescu și am stabilit împreună convocarea în ședință, în cursul zilei de astăzi, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Vom pune astfel punct oricăror confuzii, astfel încât prahovenii să fie informați corect în legătură cu zonele în care vor putea să circule fără declarația pe propria răspundere", a afirmat preşedintele CJ Prahova.

"Am propus ca, în cadrul ședinței CJSU, care se va desfășura astăzi, să se delimiteze foarte clar localitățile prahovene care se consideră a face parte din zona metropolitană, aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș", a mai explicat Bogdan Toader.

Image
Image
Image