Vineri, 09 August 2019 10:19

300.000 de gospodării din România vor fi dotate cu instalații fotovoltaice. Bugetul alocat programului depășește 650 de milioane de lei

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ședința din 8 august 2019, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice, cu 536 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operaţional Regional (POR), pentru cele 7 regiuni de dezvoltare ale României, mai puţinBucureşti-Ilfov (această regiune nefiind eligibilă prin POR).

Această sumă se adaugă la valoarea de 120 milioane lei, disponibilă deja în bugetul AFM pentru regiunea Bucureşti-Ilfov, totalizând un buget de 656 milioane lei pentru programul care vizează instalarea de sisteme fotovoltaice la gospodării individuale, pentru producţia de energie electrică şi termică din surse 100% ecologice, potrivit Ministerului Mediului.

”Suntem pregătiţi să lansăm cel mai ambiţios program de mediu din ultimii ani. Prin intermediul acestuia, aproximativ 30.000 de gospodării din România vor putea să îşi reducă costurile cu factura la energie şi chiar să devină prosumatori, deoarece orice cantitate de energie produsă şi neutilizată va fi automat livrată în reţea, valoarea acesteia urmând să fie scăzută din costul total al facturii”, a afirmat ministrul Graţiela Gavrilescu.

Importanța programului

Toată lumea cunoaște sintagma„opriți  Planeta, vreau să cobor”. Și uneori a fost folosită până aproape a căzut în derizoriu. Cum încă nu se poate să te dai jos „la prima”, să acționezi tu, un om mărunt, pentru protejarea a tot ceea ce este viață ar trebui să fie ceva la fel de firesc precum respiratul.

Este bine știut faptul că, la momentul actual,la nivel mondial, principala resursă energetică o constituie combustibilii: cărbune, petrol, gaz, lemn și reziduuri combustibile. Desigur, există și energia produsă în hidrocentrale și în centralele nucleare. Dar din totalul energiei care se consumă, o treime este utilizată, sub diverse forme, pentru încălzirea locuințelor și pentru producerea apei calde menajere.

A devenit foarte clar că utilizarea resurselor clasiceprezintă o întreagă serie de efecte negative pe termen lung (emisiile de noxe, riscuri de accidente, efectul de seră, dependența de resurse și rețele comune, costuri tot mai mari), iar nevoia de resurse energetice ieftine crește direct proporțional cu populația și evoluția tehnologică. Astfel, utilizarea energiei obținute cu ajutorul resurselor energetice neconvenționale câștigă din ce în ce mai mult teren.

Energia obținută cu ajutorul panourilor fotovoltaice este în totalitate ecologică, nu produce reziduri, este practic inepuizabilă (deși scepticii ne-ar putea întreba ce ne facem dacă Soarele moare!?!), nu implică instalații de prelucrare sau transport al resurselor înainte de utilizare.

Practic, panourile fotovoltaice transformă energia solară în energie electrică ce poate fi transformată în orice altă formă de energie: termicăsaumecanică.

Cum sursa de energie este gratuită, specialiștii în domeniu susțin că amortizarea investiției se poate face în 2-3 ani.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.