Joi, 28 Noiembrie 2019 12:27

Asociația Elevilor din Constanța cere demiterea ministrului Educației

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită premierului Ludovic Orban demiterea ministrului educaţiei şi cercetării, Monica Anisie, precum şi a secretarului general al Ministerului, Ioana Lazăr, ca urmare a acţiunilor împotriva accesului la educaţie al elevilor din România.

Potriviti unui comunicat de presă, AEC a solicitat, atât public, cât şi prin discuţii repetate cu ministrul educaţiei şi secretarul general al ministerului, o serie de măsuri care să rezolve cât mai rapid problema transportului elevilor din România, printre care se află trimiterea unui punct de vedere la Curtea Constituţională a României în vederea susţinerii admiterii excepţiei de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019, care a eliminat transportul judeţean din sfera serviciilor publice, lăsând astfel zeci de mii de elevi fără transport, abrogarea HG 309/1996 care a blocat acordarea reducerilor pentru toţi elevii din România la transportul judeţean şi abrogarea HG 863/2016 care a făcut imposibilă decontarea navetei elevilor.

Potrivit sursei citate, AEC a dat Guvernul României, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) în judecată pentru abrogarea HG 863/2016, pe 27 noiembrie având loc primul termen de judecată din acest dosar.

Deşi doamna ministru, Monica Anisie, şi-a exprimat în repetate rânduri sprijinul faţă de cauza AEC, de a rezolva problema transportului elevilor, în cadrul şedinţei de judecată s-a prezentat unul din consilierii juridici ai ministerului, încercând să amâne rezolvarea problemei.
Reprezentantul MEC a cerut anularea acţiunii, invocând drept argument faptul că AEC nu ar fi asociaţie reprezentativă a elevilor, în sensul Statutului Elevului, afirmând că nu s-a dovedit faptul că 75% din membrii AEC sunt elevi. Totodată, reprezentantul MEC a mai încercat să se agaţe de argumente procedurale pentru a amâna termenul şi, astfel, rezolvarea problemei transportului elevilor.
Notele scrise depuse la dosar au fost semnate de către Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educaţiei, persoană care în trecut s-a poziţionat de mai multe ori împotriva apărării drepturilor elevilor. De fiecare dată când aceasta a participat la discuţiile din cadrul ministerului, a încercat să inducă în eroare, afirmând că Ministerul nu poate întreprinde niciun demers pentru protejarea dreptului elevilor la transport, încercând să intimideze membrii AEC şi căutând mereu să justifice inacţiunea ministerului.

AEC consideră că nici ministrul educaţiei şi cercetării, nici secretarul general al Ministerului nu îşi doresc rezolvarea situaţiei tragice în care zeci de mii de elevi din România se află zilnic, neputând ajunge la şcoală din cauza lipsei transportului sau a lipsei resurselor financiare necesare pentru a îşi permite utilizarea lui, fiind nevoiţi să meargă pe jos kilometrii întregi, să folosească cursele la ocazie sau, aşa cum o bună parte din ei fac, să abandoneze şcoala.

Asociaţia Elevilor din Constanţa consideră că dezinteresul la care elevii din România au fost supuşi a ajuns la limită, motiv pentru care poziţionările asociației vor fi mai drastice și solicită premierului României, Ludovic Orban, demiterea ministrului educaţiei şi cercetării, Monica Anisie, precum şi a secretarului general al ministerului, Ioana Lazăr, din cauza refuzului constant de a rezolva situaţia transportului elevilor.

Sursă foto asociatiaelevilor.ro.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.