DIN ARHIVA TELEGRAMA | 9 ani de la semnarea contractului de finanţare pentru Conacul Pană Filipescu

mircea cosma liviu musat contract finantare pana filipescu
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Se împlinesc nouă ani de când proiectul de restaurare a Conacului Pană Filipescu, din Filipeştii de Târg, a primit finanţare europeană. Pe 16 iulie 2012, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Prahova şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia semnau contractul de finanţare, pentru un proiect evaluat la 13,2 milioane de lei. Lucrările de restaurare aveau să se încheie în august 2015, iar în primăvara lui 2016, după amenajarea expoziţiei permanente, era deschis oficial Muzeul „Conacul Pană Filipescu”.

Pe lângă restaurarea unei bijuterii arhitectonice de la mijlocul secolului al XVII-lea, în contextul în care conacul lăsat moştenire de marele logofăt Pană Filipescu ajunsese într-un avansat stadiu de degradare, respectivul contract a deschis drumul atât pentru includerea unui nou obiectiv pe traseul turistic „Drumul Voievozilor”, cât şi către demararea unei lungi serii de proiecte europene de restaurare a unor clădiri de patrimoniu din Prahova, de la muzee şi case memoriale la biserici şi mănăstiri.

Iată articolul integral:

S-au găsit bani pentru Conacul Pană Filipescu

Clădire de patrimoniu construită la sfârşitul secolului XVII, Conacul Pană Filipescu, din Filipeştii de Târg, va fi restaurat din fonduri europene. Contractul de finanţare a fost semnat luni de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, Liviu Muşat, au semnat, luni, la Ploieşti, contractul de finanţare a lucrărilor de restaurare şi reabilitare a Conacului Pană Filipescu. Clădirea de patrimoniu, una dinstre moştenirile lăsate de familia Cantacuzinilor, ajunsă într-un avansat stadiu de degradare, urmează să fie restaurată într-un interval de 31 de luni de la demararea lucrărilor. Până atunci, reprezentanţii Consiliului Judeţean trebuie să găsească, prin licitaţie, o firmă specializată în reabilitarea de clădiri monument.

După finalizarea lucrărilor, la conacul din comuna Filipeştii de Târg, situat la circa 20 de kilometri de Ploieşti, urmează să fie deschis un muzeu. Autorităţile speră să inaugureze aici şi un centru de studiu pentru arta românească medievală.

Conform proiectului, muzeul va oferi 68 de locuri de muncă temporare şi şapte permanente.

Lucrările vor viza restaurarea clădirii, în suprafaţă de peste 450 de metri pătraţi, amenajări peisagistice pe mai bine de 4.000 de metri pătraţi, căi de acces pe 2.100 de metri pătraţi şi 90 de metri pătraţi de parcări. 

Expoziţie medievală

Directorul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova, Lia Maria Voicu, a dezvăluit că familia actorului Dan Nasta, care deţine o impresionantă colecţie de obiecte româneşti din perioada Evului Mediu, şi-a manifestat interesul de a expune obiectele de artă la conacul din Filipeşti.

Autorităţile îşi propun introducerea obiectivului în circuitul turistic şi cultural, creşterea atractivităţii regiunii şi completarea traseului turistic „Drumul  Voievozilor“.

Articolul despre semnarea contractului de finanţare a apărut în ediţia tipărită „Telegrama” din 17 iulie 2012. În aceeaşi ediţie, publicam şi un amplu reportaj despre starea în care ajunsese fosta Casă a Căsătoriilor din Ploieşti şi demersurile anunţate la acel moment de autorităţi pentru achiziţionarea ei.

Image