DIN ARHIVA TELEGRAMA | Ce-ţi rămâne de făcut dacă nu ai luat Bacalaureatul?

respins examen bacalaureat
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

În rubrica dedicată rememorării unora dintre articolele publicate de-a lungul timpului în ediţia tipărită „Telegrama” ne amintim astăzi despre un articol cu titlul „Ce-ţi rămâne de făcut dacă nu ai luat Bacalaureatul?”, publicat pe 19 iulie 2013 şi care detalia principalele opţiuni pe care le au tinerii care nu promovau aşa-zisul examen al maturităţii, pornind de la ideea că aproape 5.000 de absolvenţi de liceu din promoţia respectivă erau nevoiţi să găsească în scurt timp o soluţie pentru a compensa ratarea Bacalaureatului, fie că este vorba despre foşti liceeni care nu s-au înscris la examen, fie despre cei care au făcut-o, dar nu au obţinut medie de trecere.

Analiza cuprindea şi un capitol numit „Nehotărâţi pe banii noştri”, care urmărea situaţia celor care solicitau indemnizaţie de şomaj. Cu un an înainte, aproximativ 2.000 de absolvenţi au beneficiat de indemnizaţie de şomaj. Iată articolul integral:

Ce-ţi rămâne de făcut dacă nu ai luat Bacalaureatul?

Aproape 5.000 de absolvenţi de liceu din promoţia curentă trebuie să găsească în scurt o soluţie pentru a compensa ratarea Bacalaureatului, fie că este vorba despre foşti liceeni care nu s-au înscris la examen, fie despre cei care au făcut-o, dar nu au obţinut medie de trecere.

Să stai la mama acasă până ţi se schimbă norocul nu-i o variantă. Probabil de asta s-au convins cei aproape 5.000 de absolvenţi ale căror visuri de studenţie s-au spulberat în această vară. Vreo 2.000 dintre ei au sperat până în ultima clipă că vor trece cu bine de „examenul maturităţii”. Nu s-a întâmplat, aşa că s-au trezit într-o situaţie limită. Ceilalţi colegi de promoţie, aproape 2.700 care nici măcar nu s-au înscris la Bacalaureat, au avut mai mult timp la dispoziţie să-şi pună ordine în gânduri şi planuri, mai ales că ştiau, încă din ultima zi de liceu, că toamna nu-i va prinde cu diploma în buzunar.

O alternativă rapidă ar fi, pentru toţi, să profite de a doua sesiune a examenului, programată în perioada 19 august – 5 septembrie. Înscrierile se încheie astăzi, aşa că este ultima şansă pentru absolvenţii din promoţia curentă, ca şi pentru cei din anii trecuţi, care mai caută o şansă, să-şi încerce iar norocul. Au la dispoziţie fix o lună să pună burta pe carte, mai ales că nu trebuie să susţină decât probele la care au picat şi, eventual, pe cele la care cred că ar putea obţine o notă mai mare.

Nehotărâţi pe banii noştri

Cine mai are nevoie de timp de gândire poate prinde abia trenul următor al Bacalaureatului, din vara lui 2014. Până atunci, poate obţine ceva bănuţi dacă se angajează sau măcar face un efort minim şi îşi depune dosarul de şomaj. Absolvenţii din promoţia curentă beneficiază de această indemnizaţie timp de şase luni, primind, lunar, un sprijind în valoare de 250 de lei. Atenţie, însă! Termenul limită pentru înregistrarea, la AJOFM, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, etapă obligatorie pentru a beneficia de şomaj, expiră la finalul acestei luni, în cazul tinerilor care au picat examenul în această vară. Asta pentru că, în baza legislaţiei în vigoare, perioada de 60 de zile, pentru înregisrtare, este calculată din ultima zi de şcoală, nu de la încheierea Bacalaureatului.

Până la finalul lunii trecute, la AJOFM ajunseseră mai puţin de 100 de astfel de cereri din partea absolvenţilor de liceu din promoţia curentă, deşi, la nivelul judeţului, vorbim despre aproximativ 2.700 de tineri care au terminat şcoala la sfârşitul lunii mai şi nu s-au înscris la Bacalaureat, dar nici nu s-au grăbit să accepte ajutorul de la stat. În 2012, aproximativ 2.000 de absolvenţi au beneficiat de indemnizaţie de şomaj.

Studii aprofundate, şi fără diplomă

Şcolile postliceale sunt a treia opţiune. Chiar dacă la cursurile acestora se poate înscrie oricine, ele sunt preferate, datorită legislaţiei permisive, de cei care nu au promovat Bacalaureatul şi, în consecinţă, nu pot urma o facultate. Este vorba, însă, despre o şansă destul de scumpă. Taxele sunt în jur de 2.000 de lei pe an, poate mai mari chiar decât în cazul unor instituţii de învăţământ superior.

(Articol semnat de Ioana Rădulescu şi publicat în ediţia tipărită din 19 iulie 2013)

Image