DIN ARHIVA TELEGRAMA | Cum a schimbat tehnologia metodele de copiat folosite de elevi

DIN ARHIVA TELEGRAMA | Cum a schimbat tehnologia metodele de copiat folosite de elevi
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Evoluţia tehnologiei a schimbat radical viaţa generaţiilor tinere. Acest lucru se vede nu numai în modul de comunicare cu prietenii sau de petrecere a timpului liber, ci şi în deprinderile mai puţin acceptabile. În urmă cu şapte ani, în plin sezon de BAC, „Telegrama” atrăgea atenţia asupra faptului că tot mai multe dispozitive inteligente erau întrebuinţate de adolescenţi în încercarea de fraudare a examenelor naţionale.

În episodul din această săptămână al rubricii dedicate rememorării unor articole publicate de-a lungul anilor în ediţia tipărită „Telegrama” vă readucem în atenţie un reportaj publicat pe 1 iulie 2014, în care analizam ofertele apărute pe internet în materie de copiuţe hi-tech. La momentul respectiv, cele mai moderne sisteme erau stick-ul, papionul, cravata, portofelul, pixul, colierul și tot felul de astfel de accesorii, cu sistem Bluetooth și cască japoneză, având prețuri pornind de la 239 de lei. Cât despre cele mai scumpe sisteme, recordul pe piață era deţinut de microcamera wireless în nasture (1.199 lei)  și ceasul cu cameră pentru copiat (1.449 lei). Iată articolul integral:

Afacerea lunii: pachete de copiuțe all-inclusive și sisteme hi-tech de copiat
Candidatul înscris la Bac, un spion în devenire

Această săptămână aduce probele de foc pentru absolvenții de liceu, care susțin, până vineri, inclusiv, testările scrise din cadrul Bacalaureatului. Iar dacă la evaluarea competențelor prezența a fost singura condiție pentru promovare, la examenele din aceste zile este nevoie de ceva mai mult, fie că vorbim despre pregătire temeinică ori o investiție serioasă în seturi performante, pentru copiat.

Dacă acum câțiva ani seturile de culegeri pentru pregătirea Bacalaureatului erau marfa de preț pe internet în perioada dinaintea examenului, candidații nesiguri pe cunoștințele lor direcționează investiția, de câteva promoții încoace, către alte produse care să le facă viața cu adevărat ușoară. Astfel, la o simplă căutare online, candidații dau de o ofertă bogată și explicită de... copiuțe. Pe site-urile denumite sugestiv, fițuicile se vând sub diverse forme. Iar antreprenorii știu ce înseamnă să ai de-a face cu candidați în prag de examen, drept dovadă că sunt pregătiți și pentru cei care decid să apeleze la această metodă pe ultima sută de metri. Stocurile există, iar la dispoziția clienților au pus inclusiv mijloace de contactare rapidă a furnizorilor ori ceea ce este vândut drept „kit de prim ajutor pentru elevi”.

Prețurile seturilor de fițuici pornesc, în funcție de materie, de la 13 lei, iar oferta nu ratează nicio disciplină. Seturile pot cuprinde, pentru încă 15 lei, și memorator, iar pentru 17 lei și o carte în toată regula, de studiat. Ba chiar există și promoții în magazinul de copiat, pentru fițuicile lansate în anul precedent, vândute, acum, la preț redus. Iar pentru cei mai puțin încrezători sau care au nevoie de exerciții, în ale copiatului, nicidecum de algebră, distribuitorii au pregătit și mostre gratuite.

Gratuită, dar totodată prezentată mai puțin profesional, este și oferta de pe un site similar, pe care cei interesați găsesc, spun administratorii, 1.000 de fițuici, la aproximativ 20 de materii,  fițuica mobilă - aplicație pentru Android și iOS, în cele mai noi variante -, precum și cele mai tari tehnici de copiat, explicate pe etape, astfel încât candidații să nu dea greș.

Bacalaureatul și tehnologia 

Camerele video care supraveghează derularea examenelor naționale și mijloacele moderne de transmitere a subiectelor în teritoriu sunt nimic pe lângă dispozitivele pe care elevii le au la dispoziție pentru a compensa lipsa de pregătire. Oferta pleacă de la câteva zeci de lei și ajunge la peste 100 de euro, adică la costul ședințelor de meditații la o disciplină, pentru o jumătate de an, ca să ne exprimăm în termen familiari absolvenților. Unii consideră că rentează, așa că, și la acest capitol, oferta s-a diversificat în ultimii ani, iar piața de profil include variante pentru toate buzunarele, dar și pentru cei mai pretențioși clienți posibili.

Astfel, pe unul unul dintre cele mai mari site-uri cu anunțuri se găsesc de la căști handsfree de copiat, cu microvibrații pe timpan, la 45,8 lei, până la sisteme de copiat cu microcască japoneză, la 399 de lei. Pentru produse au fost lansate, conform detaliilor despre licitațiile derulate pe site, zeci de oferte. Cele mai scumpe sisteme, ale căror prețuri sar de 500 lei/set, includ dispozitive care țin loc de telefon și, spun vânzătorii, răspund singure la apel, în cazul întreruperii convorbirii, având o autonomie de până la 4 ore și un microfon foarte sensibil. „Acest dispozitiv, apărut relativ recent, combină tehnologii avansate de transmitere a datelor, le criptează cu ajutorul unor protocoale foarte bine puse la punct făcându-le astfel foarte greu de depistat. Dimensiunile mici, cât o cutie de chibrituri, favorizează ascunderea lui pe corp foarte ușor”, susțin distribuitorii.

Vi se pare deja exagerat? Nici nu vă închipuiți ce urmează, dar vă dăm un indiciu. Sistemele prezentate până acum sunt deja, să zicem, demodate, pentru că nu se compară, de exemplu, cu stick-ul, papionul, cravata, portofelul, pixul, colierul și tot felul de astfel de accesorii, cu sistem Bluetooth și cască japoneză, având prețuri pornind de la 239 de lei și ajungând până aproape de 450. Cât despre cele mai scumpe sisteme, recordul pe piață este deținut, în acest moment, de microcamera wireless în nasture (1.199 lei)  și ceasul cu cameră pentru copiat (1.449 lei).

Tot ce lipsește de la vânzare este doza de noroc. Pentru că, din păcate pentru candidați, fițuicile și instrumentele inspirate parcă din filmele cu James Bond nu vin la pachet nici cu bafta, nici cu un plus de curaj. Până la urmă, în bancă, indiferent de varianta aleasă, fiecare este tot pe cont propriu.

(Articol semnat de Ioana Rădulescu şi publicat în ediţia tipărită "Telegrama" din 1 iulie 2014)

Image