DIN ARHIVA TELEGRAMA | Jaf de peste un milion de euro la SC Conpet Ploieşti

DIN ARHIVA TELEGRAMA | Jaf de peste un milion de euro la SC Conpet Ploieşti
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

În rubrica dedicată rememorării unor articole importante publicate de-a lungul timpului în ediţia tipărită „Telegrama”, scoatem astăzi la lumină o analiză publicată în urmă cu opt ani cu privire la cheltuielile scandaloase făcute de societatea de stat Conpet Ploieşti. Sub titlul „Jaf de peste un milion de euro la SC Conpet Ploieşti!”, scriam pe 12 aprilie 2013 că societatea făcuse, printre altele, cheltuieli uriaşe pentru sticle de lichior, whisky de 12 sau 18 ani vechime ori parfumuri Gucci şi Chanel.

Menţionam atunci şi că foarte multe nereguli fuseseră descoperite în legătura dintre societate şi Clubul Sportiv Conpet, începând cu o serie de contracte de sponsorizare, inclusiv cu acuze privind o posibilă diminuare ilegală a profitului impozabil. Iată articolul integral:

Jaf de peste un milion de euro la SC Conpet Ploieşti! 

Un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru, în urma verificărilor derulate la SC Conpet SA Ploieşti, scoate la iveală că, în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012,  societatea a făcut cheltuieli nejustificate sau cu încălcarea flagrantă a prevederilor legale, paguba materială ridicându-se la peste un milion de euro.

Sinteza raportului după verificările efectuate de Corpul de Control al primului-ministru, pentru perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012, scoate la iveală nereguli grave în cheltuielile efectuate de societatea de stat Conpet Ploieşti. Pe capitole, documentul scoate la iveală că societatea a alocat, în patru ani, peste un milion de lei numai pentru protocol. Pe lista cadourilor se află, la loc de cinste, băuturi alcoolice în valoare de 182.825,04 lei. Numai în anul 2010, societatea a cumpărat  whisky simplu în valoare de 18.597,88 lei şi whisky vechi de 12 ani în valoare de 2.380,69 lei. Anul următor, la Conpet a fost veselie mare, cu grade multe în sticle şi cheltuieli nejustificate pe măsura achiziţiilor cu iz de alcool. S-au chletuit 51.233,9 lei numai pe lichior, la care s-au adăugat: whisky simplu - 14.413,03 lei, whisky 12 ani - 8.190 lei, whisky 18 ani - 12.395 lei şi şampanie - 9.846,81 lei. În anul 2012, la Conpet s-a cumpărat lichior - 9.005,42 lei, whisky simplu - 5.170 lei, whisky 12 ani - 19.737 lei, whisky 18 ani - 9.800 lei.

Cheltuielile de protocol au fost completate cu sumele date pe casete de parfum (80.729,09 lei). Preferate au fost, desigur, mărci de renume, precum Gucci şi Chanel. La acelaşi capitol au mai fost incluse ceasuri de mână (44.440,68 lei), coşuri festive de sărbători (50.749  lei), casete de pix şi seturi de scris de lux (36.770,59 de lei). La cine au ajuns toate acestea? Nimeni nu ştie, întrucât în acte nu există niciun indiciu în acest sens.

În plus, „SC Conpet SA a efectuat cheltuieli, înregistrate ca fiind de protocol, cu ocazia unor evenimente precum «Ziua Societăţii», «Ziua Femeii», «Ziua Petrolistului», sărbătorile de Paşti şi Crăciun, în condiţiile în care aceste cheltuieli intră în categoria cheltuielilor sociale, şi nu a celor de protocol”, pentru că s-au concretizat în cadouri, mese şi trataţii pentru propriii angajaţi, nu pentru partenerii de afaceri.

Angajaţii societăţii au mai beneficiat, cu încălcarea prevederilor legale, şi de sume pentru deplasare aproape triple faţă de valorile prevăzute de lege, prin protocolul încheiat între SC CONPET SA şi Sindicatul Liber „CONPET”, prin care s-a dispus „majorarea sumelor aferente cheltuielilor cu diurna, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice”. Astfel, „în perioada  01.01.2009  -  31.12.2012, personalului SC CONPET SA trimis în străinătate i-au fost decontate cheltuieli peste nivelurile diurnelor şi plafoanelor de cazare stabilite în H.G. nr. 518/1995”, paguba în patrimoniul societăţii ajungând la peste 23.000 de lei.

Corneliu Anastase, angajatul răsfăţat

Raportul semnalează că, în perioada supusă verificărilor, directorul societăţii a avut la dispoziţie un fond de premiere de 3.687.948 de lei, bani pe care i-a împărţit „preferenţial”, fără a exista o procedură internă sau metodologie referitoare la modul de calcul sau la criteriile de repartizare a acestor fonduri. „Persoanele care au ocupat funcţii de conducere în cadrul SC CONPET SA au încasat suplimentar faţă de salariu, din fondul de premiere, sume cuprinse între 13.836 şi 61.587 lei”, arată documentul care face publică şi lista celor aflaţi în graţiile conducerii societăţii. Printre ei, la loc de frunte se regăseşte Corneliu Anstase, tatăl Robertei Anstase, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PDL Prahova. În calitate de consilier şef director general/şef Departament management, comunicare, acesta a primit „prime în cuantum total de 126.508 de lei, din care 86.189 de lei proveneau din fondul de premiere aflat la dispoziţia directorului general”. În plus, „la data de 17.06,2010 a fost înfiinţat Departamentul management, comunicare, iar la data de 18.06.2010, în funcţia de şef al departamentului, asimilată unei funcţii de   conducere, a  fost  numit Anastase Corneliu, beneficiind de un salariu lunar de 9.800 de lei, similar celui de director”, mai notează documentul citat.

Pe lângă el, de la Conept au mai încasat prime frumoase, cu dedicaţie, Gheorghe Ionescu - director mentenanţă (prime de 142.369 de lei), Nicolae Dobromir - director operare (prime de 141.825 de lei), Ion Mărgăritaru - director capital uman/Resurse umane (prime de 137.650 de lei) şi Vasile Crişan - director logistică - achiziţii (prime de 136.354 de lei).

Conducerea Conpet a încălcat legea şi prin contracte de asistenţă juridică, mai arată Corpul de Control al primului-ministru. „Încălcând dispoziţiile imperative ale legii (...), reprezentanţii SC CONPET SA au încheiat, după data de 12.06.2012, un număr de 4 contracte de asistenţă şi reprezentare juridică (...), în baza cărora au fost efectuate plăţi în cuantum total de 108.190 RON, inclusiv TVA”, arată documentul citat.

Grosul neregulilor, la Clubul Sportiv

Modul de finanţare a Clubului Sportiv Conpet constituie capitol distinct şi „generos” în raport. Sunt vizate contracte de reclamă, sponsorizare şi alocări de fonduri, totalul ajungând la peste 10 milioane de lei plus beneficii, mai exact:

- şase contracte de reclamă şi publicitate - adică 989.500 lei, fără TVA, care „reprezintă de fapt, contracte de sponsorizare simulate, în baza cărora CS CONPET a primit fonduri suplimentare de la SC CONPET SA”, notează documentul citat;

- sponsorizări în cuantum total de 1.575.000 lei;

 - „în calitate de director general al SC CONPET SA, Tudora Dorin a semnat cu CS CONPET, în care deţinea calitatea de asociat, două contracte de sponsorizare prin care a acordat acestuia din  urmă sponsorizări în sumă totală de 475.000 RON”. Suma a fost scăzută din impozitul pe profit datorat SC CONPET SA, deşi conducerea Clubului Sportiv era exercitată, de facto, de angajaţi ai sponsorului, cu încălcarea legii;

- societatea a mai acordat Clubului fonduri de 7.337.934 de lei, prin înregistrarea în evidenţele Conpet a cheltuielilor cu utilităţile, cu personalul etc, deşi CS CONPET este constituit sub forma unei persoane juridice fără scop patrimonial, independent de SC CONPET SA. Astfel, timp de patru ani, rezultatele financiare ale societăţii „au fost influenţate de includerea, în categoria cheltuielilor efectuate în scopul realizării de venituri, şi a cheltuielilor de funcţionare a CS CONPET, ceea ce a determinat diminuarea profitului impozabil şi implicit, a impozitului pe profit datorat statului”.

Se lasă cu dosare penale

Corpul de Control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, a anunţat că va sesiza organele de urmărire penală în legătură cu operaţiunile sau actele ilicite constatate în urma verificărilor, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracţiuni. Raportul va fi transmis Direcţiei Naţională Anticorupţie, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală. Reprezentanţii societăţii riscă să fie acuzaţi de abuz în serviciu contra interesului public, abuz în serviciu contra interesului public în formă calificată şi fals intelectual.

(Articol semnat de Ioana Rădulescu şi publicat în ediţia tipărită din 12 aprilie 2013)

Image