În rubrica „Din Arhiva Telegrama” ne amintim de o parte dintre articolele importante publicate de-a lungul timpului în ediţia tipărită. Pe 12 martie 2013 publicam o analiză amplă cu privire la abandonul şcolar din Prahova, subliniind că sute de elevi părăsesc anual sistemul de învăţământ, în deloc puţine cazuri chiar din timpul claselor primare. Iată articolul integral:
Abandon şcolar îngrijorător în Prahova
Unii copii nu mai trec pe la şcoală după clasa I
» Aproximativ 400 de cazuri de abandon şcolar au fost înregistrate în şcolile şi liceele prahove după primul semestrul al anului şcolar în curs. Un fapt îngrijorător având în vedere că unii copii renunţă la şcoală înainte să înveţe bine să scrie sau să citească.
Aproape 400 de copii au renunţat la şcoală în primul semstru al acestui an şcolar, peste un sfert dintre ei fiind din învăţământul primar, conform datelor existente la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.
Numărul cazurilor de abandon şcolar din judeţ creşte de la an la an. Astfel, în doar trei luni de şcoală, la nivelul de învăţământ primar au fost înregistrate 119 cazuri de abandon şcolar. „Practic, aceşti copii au fost declaraţi în abandon pentru că ei au fost înscrişi anul trecut în sistemul de învăţământ obligatoriu, au venit în clasa I, dar în clasa a II-a nu au mai dat pe la şcoală”, ne-a explicat Aurel Graur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.
„Vor fi motive de îngrijorare când generaţiile născute după apariţia crizei vor ajunge la vârsta şcolarizării” (Horia Toma, inspector general ISJ Prahova)
La gimnaziu, au fost înregistrate 212 de cazuri de abandon şcolar, iar la liceele prahovene, 61 de elevi au abandonat şcoala în clasele a IX-a şi a X-a.
Cauza: sărăcia
Autorităţile spun că, în cele mai multe cazuri, familiile sunt nevoite s-şi retragă copiii de la şcoală din cauza condiţiilor financiare precare. Mulţi dintre cei care au renunţat la şcoală fac parte din familii sărace, unele dintre ele monoparentale, sau au părinţii plecaţi în străinătate. În aceste condiţii, dispariţia câtorva sute de elevi din sistem pune în pericol şi existenţa unor şcoli din mediul rural, care rămân cu tot mai puţini elevi.
Inspectorul general şcolar, Horia Toma, spune că, pentru moment, nu există şcoli în pericol de închidere din cauza numărului redus de elevi. „Încă nu există probleme, pentru că mai sunt copii care vin din urmă, însă vor fi motive de îngrijorare când generaţiile născute după apariţia crizei financiare vor ajunge la vârsta şcolarizării, în condiţiile în care natalitatea a scăzut”, a afirmat Horia Toma, şeful ISJ Prahova.
(Articol semnat de Alexandra Brătescu şi publicat în ediţia tipărită din 12 martie 2013)