Autorităţile locale au anunţat pentru 2021 planuri de a deschide cabinete medicale în toate unităţile de învăţământ. Asta după ani de zile în care subiectul a fost neglijat. În rubrica dedicată rememorării unora dintre articolele importante publicate de-a lungul timpului în ediţia tipărită „Telegrama”, readucem la lumină un avertisment pe care îl trăgeam în urmă cu şapte ani. Pe 31 martie 2014, publicam un articol amplu despre situaţia cabinetelor şcolare din Prahova, unde media era de un dispensar la 30 de unități de învățământ. Iată ce scriam atunci:
Un dispensar la 30 de unități de învățământ, în județul Prahova
Readusă constant în discuție, ca o necesitate, medicina școlară este departe de a ajunge pe lista priorităților. În ultimii zece ani, numărul dispensarelor școlare a scăzut considerabil, ca de altfel și numărul de localități deservite de asemenea unități. Iar în cele rămase funcționale, un medic se împarte la 3-4 școli și grădinițe, în timp ce multe altele nu au nici măcar un asistent care să ofere un pansament și o îndrumare, în caz de nevoie. Și, să recunoaștem, când este vorba despre copii, mereu se ivește câte ceva!
Actuala abordare privind medicina școlară proiectează acest domeniu ca unul extrem de important, mai ales pe partea de prevenție, care să nu dubleze activitatea medicului de familie, așa cum explica, nu demult, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană. Asta cel puțin în teorie, pentru că, în practică, medicina școlară este în moarte clinică. Cel puțin în Prahova, abia mai răsufla, și asta cu “perfuzii” consistente administrate de părinți îngroziți de ideea că ai lor copii ar putea ajunge să caute primul ajutor într-un cabinet cu rafturile goale sau, chiar închis.
În cifre, la nivelul județului, prin medicină școlară se înțeleg nu mai mult de 21 de cabinete, cu tot atâția medici, fiecare având 4-5 puncte de lucru, potrivit informațiilor oferite de DSP Prahova, însemând câte “1-2 grădinițe, 1-2 școli/licee”. În total, în acest an școlar, în aceste dispensare lucrează și 112 asistenți medicali cu specialitatea medicină generală. “În Județul Prahova există 21 de cabinete școlare/studențești de medicină generală, în localitățile Ploiești – 16 cabinete, din care unul la UPG, Câmpina – 3 cabinete, Sinaia – 1 cabinet, Văleni – 1 cabinet. Pe lângă acestea mai există și unități de învățământ asistate medical de trei medici de familie (Breaza, Bușteni, Slănic) și de două unități medicale private (Blejoi, Brazi, Plopeni)”, arată DSP Prahova într-un răspuns la o solicitare pe această temă. Asta în condițiile în care, potrivit aceleiași surse, în anul 2005 funcționau, în Prahova, 34 de dispensare școlare, dintre care 18 în Ploiești, patru în Câmpina și restul în Plopeni, Băicoi, Breaza, Sinaia, Bușteni, Văleni, Mizil, Urlați, Slănic, Boldești, Valea Călugărească și Azuga, șase fiind, la momentul respectiv, fără medic.
Vorbim, așadar, la momentul actual despre un cabinet la patru-cinci unități de învățământ, deservit de medic, cum e lesne de înțeles, cam o dată pe săptămână și funcționând, în rest, doar în baza asistentului medical. Nici acesta nu poate face, însă, mare lucru, în condițiile în care rafturile din dispensar sunt mai mult goale. În fiecare vară, personalul întocmește necesarul de medicamente și materiale sanitare și așteaptă, cu sufletul la gură, sumele alocate. S-a întâmplat și la începutul acestui an școlar, pentru ca, înainte chiar de finalul primul semestru, medicii și asistenții să ajungă să dea din colț în colț. La Ploiești, de exemplu, suma alocată acestor achiziții, pentru întreg orașul, a fost de 19.500 de lei pentru medicamente și nu mai mult de 15.000 de lei pentru materiale sanitare, în cabinetele medicale școlare potrivit informațiilor oferite de municipalitate. “Medicamentele și materialele sanitare au fost achiziționate în funcție de necesitatea fiecărui cabinet în parte”, precizează administrația locală, înșirând, defalcat, ce sumă a revenit fiecărei unități de învățământ. Iar dacă vi se par bătaie de joc cei 3.192 de lei alocați la o școală de dimensiunile Colegiului Național “Mihai Viteazul”, ce credeți de mărunțișul păstrat pentru unitățile mai mici? Cabinetele de la “Virgil Madgearu”, “Sfântul Andrei ”, “Anghel Saligny”, “Toma Socolescu”, “Spiru Haret”, “Candiano Popescu”, “Nicolae Simache”, “Andrei Mureșanu”, “Anton Pann”, “Elena Doamna”, “Grigore Moisil”, “I. A. Bassarabescu”, “Nicolae Grigorescu”, “Mihai Eminescu”, “Nicolae Titulescu”, “Radu Stanian”, “Rareș Vodă”, “Sf. Vasile” și “Toma Caragiu” s-au “încadrat”, de voie-de nevoie, în sume curpinse între 160 și 168 de lei. Gândiți-vă numai că anual, într-o școală general, sunt vaccinați câteva sute de copii, de la pregătitoare, clasa I și clasa a VIII-a. Așa că, dacă punem la socoteală numai tifonul, vata și spirtul folosite în acest campanii vedem că se evaporă, pur și simplu, o bună parte din acest buget, de departe insuficient.
La mâna părinților
În consecință, acolo unde se poate, medicii și asistenții apelează la bunăvoința conducerii școlii. Se rup câțiva lei de ici, de colo, sau părinții contribuie ei, de bunăvoie, pentru ca în cabinetele școlare din unitățile învață copiii lor să existe măcar strictul necesar, în adevăratul sens al cuvântului, nu necesarul aprobat de Primărie după buget și mai puțin după nevoi. “De trei-patru ani, de când ne-a preluat Primăria, parcă vorbim altă limbă. Te duci și spui un lucru, dar parcă vorbești altă limbă. Timp de doi ani, cabinetul a ținut de şcoală, era altceva. Măcar vedea directorul de ce avem nevoie și ne ajuta. Până acum se dădea medicamentele pentru fiecare dispensar, acum se dau pentru un medic, care deservește mai multe unități. Noi avem în jur de 3.000 de copii, de la grădiniță, licee și școli. Unde se poate, conducerea încă oferă un sprijin. Mai contribuie și părinții. Dar avem și școli mici, sărace, unde nici conducerea, nici părinții nu au cum să contribuie”, ne-a spus asistenta la cabinetului Liceului de Artă “Carmen Sylva”. De altfel, a continuat ea, unitățile mici, fără personalitate juridică, se confruntă și cu cele mai multe lipsuri. Deși neajunsuri sunt peste tot, și exemplifică tocmai cu cazul său. Astfel, așa cum arată situația prezentată de Primăria Ploiești, la cabinetul de la “Carmen Sylva” s-au achiziționat pentru acest an școlar medicamente și materiale sanitare în valoare de 1.715 lei. “În general am primit tot ce ne trebuia, dar nu în cantități suficiente. De exemplu, ne-au trimis 80 de fiole de Gluconolactat de calciu, 15 de ser fiziologic, cât să ne ajungă cam până prin februarie, cel mult, în condițiile în care aici învață 800 de elevi și predau vreo 50 de profesori și aproximativ 150 de colaboratori, iar majoritatea are program pe durata întregii zile, pentru că așa este orarul specific școlii. Sunt perioade în care vin la cabinet și 30 de pacienți pe zi, cu tot felul de nimicuri, că pentru asta este cabinetul, dar și pentru nimicurile astea trebuie să ai ceva să le dai”, a mai spus femeia.
Și la Liceul Administrativ și de Servicii “Victor Slăvescu” am găsit tot asistenta. Medicul lucre, în ziua respectivă, la una din celelalte unități arondate, în total având în grijă, pe lângă acest liceu, trei școli generale și două grădinițe, adică în jur de 1.800 de copii de aproape toate vârstele. “La cabinet vin 10-15 elevi pe zi, pentru tratament. Dar ce tratament, că unele medicamente nu au acoperit nici necesarul pe două luni. Am primit, de exemplu, 60 de tablete de Paracetamol, 10 fiole de Algocalmin, 20 de tablete de Dicarbocalm, două fiole de ser fiziologic, o fiolă de Metoclopramid, o sticlă de spirt și un pachet de vată. Rareori se mai întâmplă să primim câte ceva peste ceea ce ni se aduce la început de an școlar, dar asta oricum prin aprilie-mai”, am aflat de aici.
Aproape 30 de bani/ pacient, alocați pentru dispensarul UPG
Închis ani la rând, din cauza lacunelor legislative, dispensarul studențesc din campusul UPG Ploiești arată minunat, dar cât poate folosi când se adresează la aproximativ 8.000 de studenți, din care vreo 2.500 din cămine, și în jur de 700 de angajați, dacă alocarea Primăriei, pentru medicamente și materiale sanitare, în acest an universitar, a fost de 2.377 lei? Calculați și dumneavoastră! Trebuie spus, însă, că înainte de asta municipalitatea a mai investit sume consistente în amenajarea și dotarea cabinetelor, în consecință s-au mai cheltuit și alți bani, iar la capitolul aprovizionare i-a sărit în ajutor și conducerea Universității, cu aproximativ 10.000 de lei pentru funcționarea dispensarului.
(Articol semnat de Ioana Rădulescu şi publicat în ediţia tipărită din 31 martie 2014)