#SePoate! Adoptă un ghiveci! Cum poate o idee creativă să schimbe în bine faţa unui oraş

#SePoate! Adoptă un ghiveci! Cum poate o idee creativă să schimbe în bine faţa unui oraş
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

„Telegrama” a lansat o rubrică de sugestii şi idei inedite destinate administraţiei locale. Astăzi dezbatem o iniţiativă care deja funcţionează de minune prin alte locuri, parte dintr-un concept mai amplu de implicare socială, despre care o să mai vorbim şi cu alte ocazii.

Oradea a devenit, de ani buni, un etalon de administraţie locală, iar exemplul de faţă ne arată unul dintre multele motive. Este vorba despre abilitatea autorităţilor de a capacita societatea civilă. Poate părea neînsemnat, la o primă vedere, însă orădenii sunt invitaţi să "adopte" ghivece cu flori. Trebuie spus că proiectul a pornit tocmai de la societatea civilă, iar în cadrul său oricare cetăţean are ocazia să-şi aleagă unul dintre sutele de ghivece din ciment amenajate pe malul Crişului Repede şi să-l îngrijească, de la vopsit la plantat de flori, acţiunea generând deja un interes crescut din partea unităţilor de învăţământ, ONG-urilor, instituţiilor publice sau a unor societăţi private, potrivit presei locale. Din punct de vedere pragmatic, autorităţile se aleg cu o zonă de promenadă înfrumuseţată, fără ca asta să cosume bani de buget, dincolo de un efort relativ redus pentru a pune la dispoziţie materialele necesare pe timpul plantării. Mult mai important este că pe termen lung, dacă are continuitate, o iniţiativă de acest gen poate avea efecte pozitive importante în rândul populaţiei, de la responsabilizare - mergând pe ideea că, odată ce-ai "adoptat" un ghiveci, ţi-ar fi mai greu să treci cu vederea peste gesturi antisociale, vandalism, aruncat de gunoaie - şi până la o creştere a mândriei de a fi parte din comunitatea respectivă.

În mod evident, conceptul nu se limitează la ghivece, el putând fi aplicat în numeroase alte situaţii. De altfel, de-a lungul timpului au mai apărut prin ţară exemple de "adopţii" de copaci, în care oamenii au fost invitaţi să îngrijească arborii şi arbuştii plantaţi pe domeniul public, în vecinătatea locuinţelor sau prin parcuri.

Campania „Se poate!” continuă zilele viitoare cu noi exemple, idei şi soluţii creative. Urmăreşte în continuare Telegrama.ro! Ne poţi ajuta şi lăsându-ne comentarii aici sau pe pagina de Facebook a redacţiei şi distribuind acest articol dacă ţi-a plăcut.

(Foto: Faleza florilor Oradea)

Image