#SePoate! Cum arată o parcare inteligentă multifuncţională, prevăzută şi cu spaţii verzi

#SePoate! Cum arată o parcare inteligentă multifuncţională, prevăzută şi cu spaţii verzi
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

„Telegrama” a lansat o rubrică de sugestii şi idei inedite destinate administraţiei locale. După articolul de ieri privind creşterea siguranţei la trecerile de pietoni, astăzi venim cu o sugestie legată de parcări. Mai precis de folosirea la maxim a spaţiului şi de crearea unor obiective multifuncţionale.

La nivelul municipiului Ploieşti, la fel ca-n probabil foarte multe localităţi urbane din România, sondajele făcute în ultimii ani demonstrează că două dintre cele mai mari lipsuri resimţite de oameni ţin de lipsa spaţiilor verzi şi lipsa locurilor de parcare. Buuum! Bangg! Alegeţi ce interjecţie vreţi, important e efectul. Iată o idee care rezolvă ambele probleme! Internetul ne oferă mai multe exemple de parcări supraetajate care la ultimul nivel, în locul unui banal acoperiş sau al unui nou rând de locuri pentru maşini, au o altă destinaţie, de la terenuri de sport pentru copiii din cartier şi până la spaţii verzi sau grădini urbane. Un exemplu găsit pe internet, din Franţa, reuneşte două concepte care aparent nu s-ar intersecta, parcare şi galerie de artă contemporană, danezii au venit cu un concept de parcare la propriu verde, în care acoperişul e folosit ca spaţiu public, pentru promenadă, iar căutările pe internet ne arată şi o clădire din Suedia care are şi rol de pârtie de săniuş. În fond, dacă stăm să ne amintim, multe dintre parcările de azi din zonele de blocuri erau acum vreo două decenii fix terenuri de joacă pentru copii. De ce să fii nevoit să alegi între două destinaţii, când poţi să le ai pe amândouă? Iar pornind de la exemplele din fotografii o administraţie inventivă ar putea găsi şi alte întrebuinţări, astfel încât în loc de parcare 2 în 1 să aibă de exemplu una 3 în 1, în care să mai creeze o utilitate pentru o parte din acel teren, eventual şi o sursă de venit la buget, de exemplu spaţii comerciale la parter sau chiar închirierea de spaţiu pentru o spălătorie auto, cum se mai practică şi prin alte locuri.

Legat de costuri, în mod evident o investiţie de acest gen nu este simplă. Pe de altă parte, gestionată corect, ea ar putea ajunge să genereze şi venituri, iar dacă se ajunge vreodată la concluzia că e nevoie de construirea de parcări supraetajate şi se găsesc fonduri pentru investiţii, poate c-ar prinde bine sugestia noastră de folosire la maxim a spaţiului.

Cum ţi se pare ideea? Campania „Se poate!” continuă zilele viitoare cu noi exemple, idei şi soluţii creative. Urmăreşte în continuare Telegrama.ro! Ne poţi ajuta şi lăsându-ne comentarii aici sau pe pagina de Facebook a redacţiei şi distribuind acest articol dacă ţi-a plăcut.

Image