Șase parlamentari au propus modificarea Legii 544, în sensul limitării accesului la informații de interes public

Șase parlamentari au propus modificarea Legii 544, în sensul limitării accesului la informații de interes public

Șase parlamentari (cinci social-democrați și un liberal) au depus un proiect de lege la Senat prin care vor să modifice Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Proiectul consultat de HotNews ar limita, de fapt, accesul la informațiile publice, oferindu-le autorităților posibilitatea să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”. De asemenea, proiectul de lege prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme". Inițiatorii invocă faptul că "reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani".

O altă prevedere propusă obligă solicitantul la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituția publică, inclusiv pentru documentele oferite online. Taxa ar urma să fie stabilită prin hotărâre a Consiliului Local.

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat vineri că își retrage semnătura de pe acest proiect. "Am primit semnale de la oameni de bună credință, că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare. Nu doar că am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus.

Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informații de interes public. Cât despre partea politică, înțeleg că orice dezbatere în perioada campaniei electorale nu este posibilă, totul fiind țintit pe atacuri, fără legătură cu subiectul", a declarat Florin Roman, citat de HotNews.

 

 

Sursa foto: ceccarbusinessmagazine.ro

 

Image
Image
Image