AEP: 5.194 de cereri de vot prin corespondență primite până luni

AEP
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Un număr de 5.194 de cereri de vot prin corespondență la scrutinul prezidențial din 4 mai s-au înregistrat până luni pe portalul www.votstrainatate.ro, urmând ca în trei zile să expire termenul până la care cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot depune cereri în acest sens.

Potrivit Agerpres, cetățenii români din străinătate s-au putut înregistra până la data de 4 martie, ora 23:59, și ca alegător în străinătate la o secție de votare, fiind depuse 2.611 cereri în acest sens, dintre care 2.238 au îndeplinit condițiile legale prevăzute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru a putea fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare, conform Autorității Electorale Permanente (AEP).

La alegerile prezidențiale, alegătorul român poate vota la orice secție de votare din străinătate, chiar dacă nu s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Înregistrarea pe portal este necesară doar pentru votul prin corespondență sau pentru înființarea unei secții de votare în localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători.

Pentru a vota prin corespondență, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reședința în străinătate.

Termenul - limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23:59.

Conform site-ului AEP, cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență s-au înregistrat până în prezent în Germania - 1.175, urmată de Marea Britanie - 897, Elveția - 443, Franța - 421, Statele Unite - 330, Spania - 253 și Italia - 232.

 

Image
Image